Signali s posljednje granice #13: Pred zidom

Što biste napravili da nakon iskustva iz noćne more, putovanja opasnog po život, u univerzum koji zrcali vaš, ali u najgorem mogućem smislu; da se vratite u svoj univerzum, samo da shvatite da svi vaši prijatelji, saveznici, i cijela civilizacija, samo što nisu nestali u zadnjoj etapi destruktivnog međuzvjezdanog rata. Stjerani pred zid, da li biste i dalje zagovarali plemenite ideale vašega društva, ili biste bili prisiljeni pribjeći metodama koje prezirete, ali koje su vam u ovom trenu doslovno zadnja šansa za opstanak. Upravo su te dileme, preispitivanje ljudske prirode, etike, te principa u opasnoj situaciji bila glavna teme ove pretposljednje, emocijama nabijene epizode Star Trek: Discovery, u kojima se Micheal Burnham i ostatak posade, ali i samo vodstvo Federacije, suočilo s nekim veoma upitnim odlukama, koje idu protiv svega što predstavljaju, ali koje bi mogle promijeniti tijek rata, ali i spasiti Federaciju.

Iz vruće tave u vatru

Star Trek: Discovery

Pretposljednja epizoda „The War Without, The War Within“, započinje susretom Burnham i Saru, ali i carice Georgiou netom nakon spašavanja s Charona. Odluka da spasi Georgiou, iako to nije njen mentor, pokazuje naznake pogrešnog izbora čim carica, vidjevši Saru, i to u uniformi, u njega uperi phaser. Njena izjava da robovi nemaju što raditi u uniformi, te da su kelpiani najbolji na tanjuru samo potvrđuju upitnost odluke glavne junakinje, jer je očito da se carica nakon neočekivanog prelaska nije nimalo promijenila. Saru je razumljivo zaprepašten činjenicom da mu je Burnham prešutila postojanje kelpiana u Mirror Universeu, kao i time da je njegova vrsta doslovno hrana u tom izvrnutom univerzumu. Njegova reakcija i ljutnja na Burnham je više nego opravdana, ali tu dolazimo i do prvog problema ove epizode, ali i čitave sezone. Naime, Discovery, iako je dobra serija, i dobar Trek, nedostaje barem jedna ili dvije epizode koje bi dodatno razradile neke elemente, poput primjerice ovog neugodnog otkrića koji bi trebalo imati šire posljedice. No zbog nedostatka vremena prisiljeni smo prihvatiti opravdanje (i to ni više ni manje iz usta Saru) da je u ovoj ratnoj situaciji Burnham napravila ono što je trebala. Nije stvar u tome da je to loše opravdanje, jer disruptivne situacije poput rata, iliti skorog poraza zahtjevaju drastične mjere, ali ne mogu si pomoći a da ne pomislim da bi ovakva situacija profitirala od razrade u dodatnoj epizodi. Mlaka reakcija Saru nije najveći problem. Puno zabrinjavajuća je reakcija Stametsa, nakon što sretne Tylera, koji je prisjetimo pod utjecajem Voqa ubio njegovog partnera doktora Culbera, samo mlako reagira, gdje umjesto iskrenog bijesa i ljutnje dobivamo samo hladnu opasku Tyleru da je dobro ako se kaje jer to znači da je ipak čovjek. I kasnija scena s Tylerom u brodskoj menzi, gdje nakon početnog kratkog ignoriranja, potaknuti primjerom Tilly, članovi posade vrlo brzo prihvate Tylera ponovno kao jednog od njih djeluje malo zbrzana. No s druge strane ovo je Trek, i u utopijskom svijetu možda se lakše prašta…

Puno bolje razrađen je odnos Burnham prema Tyleru i njegovoj situaciji, jer nakon što je Saru obavijesti o trenutnoj situaciji (Tyler više nije Voq, ali taj plan nije važan jer će nas Klingonci svejedno pokoriti), Burnham se odlučuje zaputititi ne u brodsku bolnicu (gdje su rane još svježe), već izravno na most, da se suoči sa svom težinom situacije. Tu možemo vidjeti i jednu od prvih vizualnih razlika Lorcina Discoveryja i Discoveryja bez Lorce. Po prvi put most je jarko osvjetljen, te na njemu vlada atmosfera suradnje. Saru se možda tek zasjeo na kapetansku stolicu, ali već se mogu vidjeti razlozi za njegov daljni ostanak. Briefing Burnham, naglo prekida pojava federacijskog broda, te nenajavljenim dolaskom (teleportom), neprijateljski raspoložene admiralice Cornwell, ambasadora Sareka i tima federacijskih komandosa.

Star Trek: Discovery

Još više šokira Sarekov mind-meld sa zapanjenim Saru, koji na ovakav ubrzani način saznaje traumatične događaje iz MU-a. Nakon što se uvjere da je posada USS Dicovery doista posada USS Discovery, tenzije popuštaju te Cornwell i njih i nas obavještava o teškoj situaciji u kojoj se nalaze. Budući da Discovery nije uspio poslati podatke o klingonskom uređaju za skrivanje prije skoka u MU, Klingonci su nastavili nezaustavljivo napredovanje u federacijski teritorij. Da stvar bude gora, eliminacija Kola i broda mrtvih, ponovno je razjedinila klingonske kuće, koje su počele koristiti Federaciju i njene resurse u borbi za prestiž. Tu leži još jedan problem ubrzane radnje. Jer ove informacije zvuče zapanjujuće, i definitivno izazivaju zabrinutost, ali bi osjećaj beznađa i straha bio jači da smo neke od scena koje je admiralica navela imali prilike vidjeti. Rat je u ovoj seriji većinom bio teoretski, gomila brojeva s najvažnijim događajima i gubicima neprikazanima na ekranu, i većinom traume opisanom, a ne doživljenom od strane važnih likova.

Očajničke mjere

Star Trek: Discovery

No da je situacija doista očajna imali smo prilike vidjeti u gubitku Starbase 1, privremenog zapovjedništva Flote. Naime, Starbase 1, smještena na vanjskom obodu Sunčeva sustava pala je u klingonske ruke, i to ne Imperije, već jedne od velikih kuća. Situacija postaje još gora nakon što admiralica Cornwell u susretu sa zatočenom L’Rell shvaća da je jedini način da se Klingonce zaustavi, primjena sile i njihov potpuni poraz. Za zapanjenu admiralicu ovo je težak udarac, jer u ovakvoj situaciji gdje je rat došao u predvorje Zemlje, organizirani protunapad je jednostavno nemoguć. Nadu nudi neočekivani saveznik, Mirror Georgiou, neočekivani prebjeg, koja se sada našla zatočena na Discoveryju. Budući da njen povratak nije moguć, ona Sareku nudi nelagodni savez, plan za poraz Klingonaca za spas Federacije, u zamjenu za slobodu. Ugovor je ovo s vragom, ali u ovako drastičnoj situaciji, luksuza izbora nema, i iako se isprva protivi takvim metodama, Sarek naposljetku prihvaća caričin plan, kao i admiralica Cornwell.

Star Trek: Discovery

Prije odlaska na Vulkan, Sarek se još jednom susreće sa svojom štićenicom, te savjetuje Burnham da se suoči sa svojim emocijama i s Tylerom. Ova scena pomalo je zabrinjavajuća, jer sugerira da se Burnham i Sarek neće ponovno vidjeti. Slična situacija, u sličnoj zlosutnoj atmosferi ponavlja se s Tilly, koja također savjetuje Burnham da posjeti Tylera, budući da bi ovo možda posljednja prilika. Ovo je zanimljiv izbor scenarista, koji su možda samo htjeli naglasiti ratnu atmosferu, i ozbiljnost situacije. Ali osjećaj konačnosti je neizbježan, te upućuje na mogući tragičan rasplet u finalu. Burnham odlučuje poslušati savjete, i posjetiti Tylera. Slijedi možda i najviše emocionalna scena epizode gdje Burnham konfrontira Tylera, ali i sama shvaća da ga ne može okriviti za djela koja je počinio Voq. No ona je svjesna da je njihovu vezu nemoguće spasiti, i iako mu oprašta, Burnham ostavlja Tylera samog na njegovom putu iskupljenja.

Star Trek: Discovery

U međuvremenu počinje plan za protunapad na Qo’nos, sjedište Klingonske Imperije. Zalihe spora potrošene su tijekom bijega iz MU, ali Stamets je uspio sačuvati onu prvu te stavlja u pokret plan da teraformira nenastanjeni mjesec i iz ničega stvori micelijalni vrt. Ova scena jedna je možda od najljepših u čitavoj seriji jer osim što ima odlične vizualne efekte, djeluje kao metafora. Ako je moguće stvoriti život iz ničega, onda je možda moguće i dobiti rat. Eksperiment je (možda i prebrzo) uspio i Discovery ima potrebnu zalihu za skok do Qo’nosa, tj. za skok unutar samog planeta, u jednu od brojnih spilja, da započne svoju tajnu misiju za spas Federacije. Ovaj riskantni, hrabri, djelom ludi plan, koji od svih zahtjeva maksimalnu pripravnost, problematičan je u svojoj izvedbi, ali u duhu je Treka. No ono što je trebala biti izvidnička misija, prikupljanje informacija o obrambenim mogućnostima centra klingonske moći, postaje nešto potpuno drugo nakon što admiralica Cornwell zapanjenoj Burnham, kao i posadi, predstavi pravog vođu misije „kapetanicu“ Georgiou. Ulozi su upravo probili plafon. Jer ovo neće biti izvidnička misija. Ovo je preživljavanje. Ovo je rat.

Star Trek: Discovery

Dodatne opservacije

 • Sve informacije o postojanju MU-a su kako smo očekivali, zataškane zbog ratne situacije. No mora se priznati scenaristima da su imali dobru ideju, jer u situaciji u kojima se žrtve broje u stotinama tisuća, ideja da izgubljeni član obitelji, prijatelj, kolega, mentor, može biti živ u nekom drugom univerzumu, zadnja je stvar koju bi stanovnici Federacije trebali imati na umu. Sada samo preostaje da vidimo kako će scenaristi eliminirati spore drive.
 • Sarekov mind-meld nekima bi mogao izgledati nasilan, ali nemojmo zaboraviti da u tom trenu ni Sarek ni Cornwell ne znaju tko je zapravo posada USS Discoverya, i je li to uopće isti brod. Ponekad cilj opravdava sredstva.
 • Evaporiranje Lorcinih fortune cookies bio je malen ali snažan trenutak. Koji je u kratkoj sceni pokazao bijes i razočaranje admiralice Cornwell izdajom čovjeka u kojeg je toliko vjerovala.
 • Nažalost nećemo vidjeti dogodovštine ISS Discoveryja i kapetanice Killy. Čini se da u ovom univerzumu nisu imali previše sreće s Klingoncima.
 • Dok pokušava otkriti motive prebjegle carice Sarek dolazi do zapanjujućeg, ali logičnog otkrića. Burnham nije spasila Mirror Georgiou da joj pokaže bolji svijet, Burnham je spasila caricu jer nije mogla spasiti svoju vlastitu mentoricu. Ova će odluka nesumnjivo imati posljedice u finalu, kao i za daljni razvoj lika Burnham.
 • Još je zanimljiviji pristup MU u Discoveryju, koji je više od svih ostalih Trek iteracija razradio ovaj koncept. MU nije nužno zli svemir. MU je više prikaz društva u situaciji u kojoj civilizacija jednostavno nije pružila sigurnost i obilje poput federacijske utopije. U svijetu siromašnom resursima, nije teško zamisliti količinu nasilja, intriga i podbadanja koje prevladavaju u uzvrnutom univerzumu. U MU preživljavanje je prioritet, i svaka metoda kojom se to može osigurati je prihvatljiva. Upravo je ta situacija sada rekreirana i u normalnom univerzumu, gdje Federacija jednostavno nema izbora nego ići protiv svojih načela u borbi za preživljavanje. No ne sumnjamo da će u finalu pravi ideali ipak prevladati i tako nam pružiti jedno Trek iskustvo.
 • Čini se da produkcija ima problema s geografijom. Iako je admiralica Cornwell napomenula da je Federacija izgubila 20 posto teritorija u ratu, položaj Starbase 1, koja je smjestena 100 AU od Zemlje (100 astronomskih jedinica), sugerira da su gubici puno veći, budući da se Zemlja nalazi u centru Federacijskog prostora.
 • Spominjanje kapetana Archera i Enterprise NX-01 kao prvih posjetitelja Qo’nosa (ENT Broken Bow) je bio očekivan, ali tako ispunjujuć trenutak. Mali detalji poput ovog su najvažniji dio worldbuildinga.
 • Nakon decentnog CGI-a u prošlih nekoliko epizoda, u ovoj smo konačno dobili napredak. Scene Discoveryja su impresivne, poput one pred Starbase 1. Također, teraformiranje mjeseca bila je vizualno spektakularna scena.
 • „Kapetanica“ Georgiou bio je twist koji je ne sumnjamo iznenadio mnoge. Ali važno je napomenuti da na Discoveryju, mnogi ne znaju da je carica prebjegla na brod. Ovo se može vidjeti u zapanjenoj reakciji nekih članova posade, poput Keyle Detmer.
 • Neke bi scena uništenja Qo’nosa u teaseru za iduću epizodu mogla zabrinuti, glede kršenja kanona. No nemojmo zaboraviti, ovo bi mogla biti samo simulacija. Također, Orion slave-girls : )

Check Also

Dnevnik pobunjenika #9: Trijumf i tragedija

Ponajbolji Star Wars serijal – Andor – samo što nije završio. Iako je do finala …

Dnevnik pobunjenika #8: Revolucija uživo

Iz tjedna u tjedan, epizode u epizodu, posljednja Star Wars iteracija – Andor – naprosto …

4 komentari

 1. Fali mi malo onog istraživčkog dijela, previše rata malo misterije.
  Sve u svemu oke.

 2. Još jedan dobar osvrt. Jedino mi nije jasno kako će sve završiti u jednoj epizodi… ili će završiti cliffhangerom?

  Kakvi su planovi s forumom, gdje bi mogli detaljnije komentirati, pogotovo sada kada sezona završi i Signali prestanu emitiranje 😉

  • Da steta sto se nema forum… A osvrti su zakon bili.

   • Ja već godinama molim, kukam i plačem za pravim forumom, ali ništa. Nažalost, izgleda da ga Horak iz nekog razloga ne želi, iako bi jednostavno, bez naročitih problema, mogao prikvačiti neki besplatni. Ima ih cijeli niz.

    Naravno mora imati obveznu registraciju putem e-pošte, napišu se kratka osnovna pravila, admin moderira postove i dijeli banove. SF je specijalizirano područje, nema puno ljudi, ne bi tu bilo puno posla, barem na početku. Ako broj posjetitelja naraste, nekom od ozbiljnijih daju se ovlasti brisati prekršaje, i to je to.

    Ako posjetitelji nagrnu u tisućama, e onda će se imati love za profi forum, pa čak možda i za platiti nekoga. Ali do toga treba doći 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics