Signali s posljednje granice #11: Maske su pale

Na kraju prošle epizode Star Trek: Discovery, naša glavna junakinja našla se u teškoj poziciji. Kao kapetanica njenog omiljenog broda, koji je sad brod sjena i duhova prošlosti, Michael Burnham se susrela sa svojom izgubljenom i neprežaljenom mentoricom, Phillipom Georgiou, ili točnije njenim zlim parnjakom, caricom Terran Empirea. Bilo je već tada jasno da će nas u idućoj epizodi čekati napeti trenuci, dodatni set intriga, kompleksni planovi koji će se raspasti u najgorem mogućem trenutku, kao i nove noćne more za našu junakinju. I niste se prevarili. Ovotjedna epizoda, “Vaulting Ambition”, bila je možda i najnapetija do sada, a neki od događaja iz epizode doslovno su probili strop, pomaknuli granice i usmjerili ovaj brod i njegovu posadu u smjer iz kojega nema povratka.

Kelpianske ganglije s vinom, molim.

Sama epizoda počela je u zlokobnom tonu s Burnham i Lorcom na putu prema zapovjednom brodu carice Georgiou, na putu na koji su prisiljeni otići, ne samo zbog toga jer nemaju izbora (kako reći ne gospodaru života i smrti u Mirror Universeu), već i zbog toga što su podaci koje je Burnham uspjela prokrijumčariti na Discovery, vitalni podaci vezani za USS Defiant i bijeg iz ovog izvrnutog svemira, nepotpuni, cenzurirani. Jedini način da se do tih podataka dođe je upad u bazu zapovjednog broda, ISS Charon, a za to je važno nastaviti igrati uloge i uvjeriti caricu da su Burnham i Lorca iz njenog svemira. No iako su se naši junaci pripremili za te uloge (s Lorcom cijepljenim sa serumom koji bi trebao ublažiti muke u agonizeru), Burham ni ne sluti koliko će se njena noćna mora pogoršati do kraja epizode.

Star Trek: Discovery

Prijem u imperijalnoj palači je spektakularan i odiše luksuzom i opulentnošću totalitarnog i svemoćnog režima (zlato i blještavilo), a istovremeno i strahom i prikrivenom opasnošću koja karakterizira takav sustav. Nakon prošlotjednog holograma konačno srećemo i samu caricu, vladaricu s mnogo epiteta, ali sa jednim ciljem – da cijeli svemir stavi pod zastavu Imperija. Prijem je relativno kratak, jer ubrzo nakon što Lorcu otpravi u „vječnu“ kaznu agonizera, Georgiou poziva Burnham na privatnu večeru. Prije toga dopušta Burnham izabrati jednog kelpiana koji bi ih tu večer trebao posluživati.

To je možda ono što Burnham i gledatelji misle. No kreatori nisu dijelili takve ideje. Na užas Burnham (a i dijela gledateljstva), nesretni kelpian kojeg je ona odabrala da služi, poslužen joj je na pladnju! I da održi masku, naša junakinja prisiljena je tog kelpiana pojesti (nadamo se da Saru ovo neće nikada saznati). Šok slijedi šok, jer Burnham saznaje i ulogu svoga parnjaka. Naime, Georgiou nije bila samo nadređena Mirror Burnham. Ona nije bila samo mentorica, već nešto puno više. Carica Georgiou posvojila je Mirror Burnham kao neka bizarna verzija Sareka iz Prime Universea. Da stvar bude gora, Burnham ne zna važnu informaciju, a to je da njen parnjak nije išao u lov na Lorcu, nego je pobjegla s Lorcom! Mnogo uskličnika u ovoj epizodi, a biti će ih još. Kako joj Georgiou objašnjava, jedino što joj preostaje je osuditi Burnham na smrt. Dovedena pred zid, njena maska pada i ona igra na zadnju kartu koja joj preostaje. Ako je Georgiou toliko voljela Burnham u PU, možda je slično i u MU; te otkriva carici svoje podrijetlo i plan, moleći je za suradnju. Riskantan je ovo i hrabri plan, ali je također i zadnji korak koji je ostao na raspolaganju našoj junakinji. I čini se da je rizik uspio, jer carica odlučuje saslušati Burnham.

Star Trek: Discovery

Odavde do vječnosti

Dok Burnham pokušava preživjeti intrige na palatijalnom brodu, u micelijalnoj šumi vodi se drugačija bitka za opstanak. Nakon što je Tilly uspjela stabilizirati Stametsa, saznali smo da je on zapravo zatočen u ovoj čudnoj šumi, i to ne sam, nego u društvu svog Mirror parnjaka. Naime, oboje Stametsa su svaki iz svojih razloga (bojimo se pomisliti što je Mirror Stamets radio) završili zarobljeni u micelijalnoj šumi/mreži. Dobili smo i odgovor na Stametsovo čudno ponašanje, koje je prouzročio njegov parnjak koji je zalutao u šumu nešto ranije. Ti eksperimenti mora da su bili opsežniji i riskantiji, jer je parnjak dobio nekakvu vrstu infekcije, koja je bar za sad zaobišla našeg Stametsa. A možda i najvažnije, samo naš Stamets može oboje izbaviti iz ove situacije. Ova surealna scena daje nam priliku da gledamo odličnu glumu Rappa, koji nema problema glumiti dvije suprotne uloge.

Također, čini se da je naš Stamets u mogućnosti prikazati tu šumu kao prikaz svog broda – USS Discovery, što je dalo priliku za još jednu zanimljivu i nadasve važnu scenu. Iako je isprva Stametsovo solo lutanje Discoveryjem (točnije, USS Stametsom) sugeriralo natruhe horora, dobili smo izuzetno emotivnu scenu s njegovim preminulim partnerom. Nećemo ulaziti u pojedinosti poput onih kako se duh ili duša doktora Culbera našla ovdje, ali upravo u ovom čudnom okruženju Stamets konačno dobiva potvrdu o nesretnoj sudbini svoga partnera, ali i otkriva mogućnost da izađe iz micelijalne šume. Također saznajemo da Mirror Stamets (kojeg li čuda) predstavlja opasnost za šumu/mrežu, ali i čitav univerzum (ili univerzume). Ta se prijetnja zlosutno najavljuje nakon što se Stamets vrati na Discovery, jer se istovremeno na Charonu budi i njegov parnjak, sa zabrinjavajućim osmjehom. Sa druge strane, to što se Stamets probudio je dobro, no problem je u tome što su zalihe gljiva na Discoveryju uništene. No barem će Tilly dobiti tu toliko željenu preporuku.

„Majka i kćer“

Ono što je zanimljivo da carica Georgiou, koliko god okrutna i nemilosrdna bila, nije stereotipni negativac. Georgiou doista gaji iskrene osjećaje prema Burnham, kako prema svojoj posvojenoj kćeri, tako i prema našoj junakinji. Usto ona je pametan vladar i shvaća vrijednost koju ima Burnham. A Yeoh ulogu igra perfektno. Kada joj Burnham pokaže amblem naše, preminule Georgiou, carica joj povjeruje, što dovodi do neočekivane ali snažne scene u kojoj nakon potvrde podrijetla amblema (kvantna mehanika nikad ne laže), ona jednim potezom (ili bacanjem) eliminira čitav konzistorij. Osim jednog člana, lorda kojem je dan život i vlast nad Andorijom u zamjenu za šutnju i čišćenje ove neuredne scene.

Star Trek: Discovery

Carica Georgiou je povjerovala Burnham ne samo zbog potvrde podrijetla amblema. Ona, logično, zna za postojanje Defianta, i upravo je ona jedan od razloga zašto je većina podataka o tom brodu pod strogom cenzurom. Naime, za caricu Georgiou i njen režim, informacija o postojanju PU predstavlja ogromnu prijetnju. U režimu koji predstavlja Imperij, ideje poput demokracije, slobode govora i tolerancije su opasnost veća i od najveće vojne sile koju mogu organizirati pobunjenici, i ogroman potencijal za rušenje režima. Da se tajna očuva, Burnham i Georgiou sklapaju nelagodni savez. Burnham će dopustiti Georgiou pristup spore pogonu Discoveryja, dok će carica parnjaku svoje neprežaljenje kćeri dati pun pristup informacijama vezanima za dolazak USS Defianta u MU. Čini nam se da je Burnham obavila loš posao, jer carica joj je odmah rekla Defiantovu tajnu, a to je da je prelazak ovog broda iz jednog svemira u drugi, rezultirao velikom cijenom za njegovu posadu – naime, cijela posada je poludjela, te su eliminirali jedni druge.

Skidanje maski

No loša trgovina mogla bi biti i najmanji problem za Burnham. Sjećate se kad smo napomenuli (i to više puta) da obratite pažnju na male detalje, ma kako oni mali bili i nebitnima se činili? Budući da serijalni format omogućuje kreatorima da ostave trag mrvica koji na kraju rezultira payoffom za pozornog gledatelja. E pa ako ste poslušali savjet, onda vas možda i veliki reveal na kraju ove napete epizode nije toliko iznenadio. Jer osim istine o prolasku Defianta, carica Georgiu je otkrila Burnham još jednu tajnu. Mirror Lorca je bio njen adoptivni otac, ali i ljubavnik, osoba koji bi prešao kroz „vrijeme i prostor“ da je nađe. Što dovodi do totalnog razotkrivanja, jer u tom trenu, carica otkriva da je osjetljiva na jaku svjetlost. A tko je još bio osjetljiv na jaku svjetlost? Tko je spasio Burnham od sigurne doživotne kazne i dao joj ulogu na Discoveryju? Tko je manipulirao posadu i neovlašteno unio koordinate za posljednji skok? I naposljetku, tko je predložio riskantni plan u kojem će ga kao zarobljenika predati carici? Tko je osoba koja je iskoristila eksploziju Burana da prijeđe u paralelni svemir i nađe Burnham. To posljednje otkriće završni je udarac i vrhunac njene noćne more, svijet joj se ruši pred očima dok shvaća da je cijelo vrijeme, bila žrtva manipulacije, pijun u dobro razrađenom i kompleksnom planu jednog čovjeka, da se vrati kući i ostvari svoj cilj… ma koliko taj cilj koštao.

Star Trek: Discovery

Jer čini se da je naš kompleksni i oštećeni lik kapetana Lorca zapravo njegov „zli“ parnjak koji je, prigodno, u trenutko razotkrivanja upravo uspio pobjeći iz agonizer kabine. Ovo otkriće možda je iznenadilo mnoge, i vjerojatno usrećilo većinu fanova, budući da je netipični, ne-Trek kapetan zapravo stereotipni negativac iz svemira koji je antiteza Treku. No mene je osobno razočaralo, jer sam se nadao da bi mogli dobiti konačno jednog zanimljivog, neortodoksnog i realističnog lika koji je u vihoru rata izborio unikatnu poziciju i koji u toj ratnoj atmosferi dobro egzistira. Čini se ipak da Discovery nije tako hrabar. No, ono što je sigurno, Discovery je upravo prebacio u Warp 9, i sve maske su pale. Sudeći prema teaseru iduće epizode, čeka nas pravi rollercoaster emocija.

  • U ovoj epizodi dobili smo i nastavak Tyler/Voq priče. Možda se malo prebrzo to razriješilo jer je L’Rell, suočena s posljedicama svoga čina zauvijek izbrisala Voqa, ničijega sina iz Tylera. Ili nije? Njen se klingonski krik smrti činio uvjerljiv i prirodan. Ali svakako treba pohvaliti Jonesa kao Saru, koji je pokazao iskrenu brigu prema neprijatelju, išavši tako daleko da izravno konfrontira L’Rell s onim što je napravila. „Ovo je rat.“
  • ISS Charon iliti carska palača je definitvno poseban brod. Iako bi dizajn ovog broda mogao predstaviti problem nekim fanovima, moramo priznati da je ovo jedan od najzanimljivijih dizajna koje smo imali prilike vidjeti u Treku. Posebno se ističe mini-sunce (singularity?) kao pogon, i kao umjetno osvjetljenje za spektakularne vrtove Versailles-tipa. Ipak je ovo palača. A što se tiče napredne tehnologije, nemojmo zaboraviti da je s Defiantom koji je postao dostupan Imperiju 100 godina prije nego što se pojavio u PU, omogućen brži razvoj tehnologije i time gradnja kompleksnog i naprednog broda kao Charon.

Star Trek: Discovery

 • Za one koji žele znati više, ime zapovjednog broda se lijepo poklapa s temama i prirodom MU i Imperije. Charon je u grčkoj mitologiji prevozio duše umrlih preko rijeka Styx i Acheron u carstvo mrtvih – Had.
 • Još jednom se treba pohvaliti odličan kostim carice Georgiou, kao i pripadajući mač, koji je izabrala sama Yeoh (ekspert za mačeve : )
 • Titula carice Georgiou je impresivna i u stilu rimskih careva svjedoči njenim vojnim uspjesima. Mada ako ćemo ispravno koristiti latinski trebali bi prepraviti u Augusta Iaponiae (budući da bi Iaponius znacilo da je osvojila Japan a ne da je od tamo). Iaponia je naime latinsko ime za Japan, što je po svemu sudeći maleni ali lijepi homage carici Sato (ENT „In the Mirror, Darkly“).
 • Neki od vas mogli bi imati problema s posluživanjem kelpiana, budući da je to inteligenta vrsta. Ali ovo je MU, a kelpian nije čovjek, tako da to ne može biti kanibalizam. U svakom slučaju, dosta nelagodna scena.
 • Razotkrivanje Lorce, koje su neki fanovi pretpostavili kao mogućnost još u listopadu, možda je najbolji znak da bi najoptimalnija distribucija serije bilo puštanje svih epizoda odjednom da se mogu bingeati u većim komadima. Jer u današnje vrijeme na internetu se ama baš sve hiperanalizira do najsitnijih detalja. No sumnjamo da će se ovako nešto ikada dogoditi za Discovery, koji je perjanica CBS All Accessa u SAD-u.
 • Istovremeno, neki od vas mogli bi biti razočarani predvidljivosti nekih ključnih radnji (Voq i Lorca kao najbolji primjeri), ali valja podsjetiti da smo se možda previše navikli na neočekivane twistove i preokrete, da smo zaboravili cijeniti trag mrvica i logični slijed događaja.
 • Sada kad su maske pale, i kada znamo tko je zapravo Lorca, možemo predvidjeti još jedan događaj. Ako pogledate teaser za iduću epizodu, možete vidjeti zatočenu Landry. Ako se prisjetimo da se Landry čudno ponašala (i izazvala lavinu kritika svojom agresivnošću i nesmotrenošću) i s ovotjednim razotkrivanjem Lorce, zbrojite 2 i 2 i pretpostavite tko je Landry s Charona? Eh taj Mirror Universe..
 • Iako je Prime Lorca zapravo njegov Mirror parnjak, nadamo se da će se pokazati kao nešto kompleksniji lik od stereotipnog manipulativnog negativca. Isaacs je odličan glumac i bilo bi šteta izgubiti ga ovako rano. A valja se zapitati i o zapovjednoj hijerarhiji u slučaju odlaska Lorce iz serijala. Novi kapetan bio bi…Saru?

Check Also

Otkriveno je kada stiže HBO-ova serija o Harryju Potteru!

Nakon što je J. K. Rowling bila minimalno uključena u iščekivani specijal Harry Potter 20th …

Serija True Detective obnovljena je za 5. sezonu!

Za sve vas koji ste uživali u četvrtoj sezoni HBO-ove serije True Detective (Pravi detektiv) …

One comment

 1. A sad nešto ozbiljno, umrla je Ursula le Guin 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics