Signali s posljednje granice #10: Svemir iz noćne more

Što napraviti kada otkrijete da vam je ljubavnik zapravo najveći neprijatelj i osoba koju mrzite više od ičega drugoga, a vaš ljubljeni mentor, osoba koja vas je sve naučila, totalitarni diktator, i vjerojatno najgora osoba u čitavom svemiru. A uz to ste odvojenih od svih prijatelja i saveznika te zatočeni u ulozi koja je veoma krhka i malo fali da otkriju pravu narav vaše misije. Zvuči kao najveća noćna mora, zar ne? E pa upravo noćnu moru je u najnovijoj epizodi Star Trek: Discoveryja proživjela naša glavna junakinja Michael Burnham. Bila je to izrazito emocionalna epizoda, s nekoliko velikih razotkrivanja, koja smo iskreno, skoro svi već pretpostavili, ali koja su sada potvrđena. Bila je to i izrazito mračna epizoda, što bi moglo odbiti neke od gledatelja, možda i najmračnija u Star Treku. Ali bila je to i epizoda koja je dala tračak nade, budući da je pokazala naznake potencijalnog mirnog rješenja rata s Klingoncima, ako se Discovery uspije vratiti u Prime universe.

Star Trek: Discovery

Brod sjena

Mračna atmosfera i osjećaj jeze dominira epizodom „The Wolf Inside“ od samoga početka. Epizoda započinje u oštećenom hodniku Discoveryja gdje jedna od članica posade otkrije beživotno tijelo doktora Culbera u naručju Stametsa koji nastavlja svoju mantru iz prošle epizode o šumi, drvima i mraku. Da osjećaj jeze bude potpun pobrinula se Burnham, koja je nakon preuzimanja zapovjedništva nad ISS Shenzhou u prošloj epizodi, sada prisiljena igrati tu ulogu i održati kontrolu nad samom sobom u svom tom ludilu. Brod za koji je Burnham tako vezana, antiteza je svega što je njen izgubljeni brod predstavljao za našu glavnu junakinju. Njegovi su hodnici, hodnici strave i hodnici sjena, posada je pod stalnom prismotrom, a s neistomišljenicima se obračunava izuzetno okrutno. U prošloj epizodi vidjeli smo agonizer kabine, a u ovoj smo vidjeli teleportiranje neistomišljenika u hladni vakuum svemira. Da stvar bude gora, Burnham ne smije pokazati milost prema svom kelpianskom robu, budući da Terran Empire robovima ne omogućava nikakva prava, pa čak i nešto osnovno poput vlastitog imena. Takvi su postupci suprotni svemu u što Burnham vjeruje, ali da ispuni misiju i vrati Discovery kući, Burnham je prisiljena igrati tu ulogu i ne pokazati slabost. Jedini joj oslonac predstavlja Ash Tyler, kao što možemo vidjeti u emocionalnoj sceni, za koju znamo da je poput samog Shenzhoua, samo sjena, varka. Upravo ta izolacija koju Burnham proživljava na neprijateljskom brodu čini tu scenu još krhkijom, jer ono što naša junakinja ne zna jest da i Tyler, poput nje prolazi kroz krizu identiteta, koja je na putu da iskustvo za Burnham učini još tragičnijim.

Težina tajne misije, kao i same izolacije odražava se i na rijetku komunikaciju s njezinim jedinim saveznicima, prvim časnikom Saru i kadetkinjom/kapetanicom Tilly na USS/ISS Discovery. Burnham tako prešućuje svom nadređenom informaciju da su kelpiani robovi u MU. Zatajivanje ove činjenice napravljeno je iz dobronamjernih razloga, ali ne bi nas čudilo da povuče neke posljedice u bližoj budućnosti, i to u najgorem mogućem trenutku. S druge strane, Burnham nije jedina koja čuva tajne, jer Saru prešućuje nasilnu smrt doktora Culbera, jednog od rijetkih ljudi koji su razumijeli Burnham. Nakon otkrića na početku epizode, Stamets je stavljen pod nadzor, te Tilly pokušava normalizirati nesretnog znanstvenika na isti način na koji je Burnham spasila tardigrada Rippa – uz pomoć kontejnera punog spora. Lijepo je vidjeti da su scenaristi povezali ove dvije radnje u smislenu cjelinu. No iako Tilly daje sve od sebe, eksperiment propada i Stamets završava klinički mrtvim. Barem na kratko vrijeme, jer na samom kraju epizode vidimo da su spore pomogle i da se Stamets doista nalazi u šumi, čudnoj šumi i čudnom društvu.

Star Trek: Discovery

Misija koja mijenja sve

Dok Tilly i Saru pokušavaju spasiti život nesretnom znanstveniku, na Shenzhou se Burnham suočava s još jednom noćnom morom. Ovaj xenoantropolog, osoba koja je karijeru posvetila proučavanju novih vrsta i pripremama za mirni susret, dobiva naredbu od ni više ni manje nego carevog izaslanika da neutralizira pobunu protiv Imperije i uništi pobunjeničku bazu i njihovog vođu, Klingonca poznatog samo kao Vatreni Vuk. Kako se povjerava napaćenom Lorci, iako je ovo MU, i njena akcija neće imati utjecaja na Prime, ovakva naredba ide protiv svega u što Burnham vjeruje, i definitivno nije spremna da razori jedinstvenu multivanzemljsku koaliciju koja neodoljivo podsjeća na Ujedinjenu Federaciju Planeta. Slomljeni Lorca zagovara poštivanje naredbi, za ispunjavanje višeg cilja i pronalazak informacija o USS Defiantu, koje će omogućiti njihov povratak kući. Ovdje možemo vidjeti jednu od klasičnih Trek dilema, samo u nešto mračnijem obliku na koji smo navikli. Je li vrijedno žrtvovati nadu nepoznatih i nepovezanih, za spas sebe i svoje posade? I poput kapetanice Janeway, Burnham se odlučuje za mirni, ali riskantni put. Ona i Tyler teleportirati će se na planet pod krinkom pregovora i stupiti u kontakt s Vatrenim Vukom te upozoriti pobunjenike o planu uništenja. Istovremeno, Burnham će pokušati otkriti na koji način su Klingonci postali dio saveza, ako se uzme u obzir njihova ratnička i izolacijska priroda i kultura. Važna je to scena, jer pokazuje kako i u najmračnijim trenucima Burnham ostaje svjesna koda Federacije i Zvjezdane Flote. Razgovor između Lorce i Burnham jedna je od najsnažnijih scena koju smo imali prilike vidjeti, i podsjetnik da iako možda izgleda drugačiji, kao i to da je smješten u ratni kontekst, Discovery poštuje i prenosi tekovine Treka koji znamo i volimo. Iako mračna i bezizgledna, daje nam nadu ne samo za promjene u MU (za koje znamo da će biti polagane i spore), nego i za promjene u Prime svemiru, za mirno rješenje sukoba koji prijeti nestankom Federacije.

Star Trek: Discovery

I čini se da je Burnham u pravu. Jer nakon početnog nepovjerenja pobunjenika i mind melda s ni više ni manje Vulkancem Sarekom (s pripadajućom bradicom), koji je u ovom izvrnutom univerzumu Prorok; Burnham zadobiva povjerenje Vatrenoga Vuka, zapravo Mirror Voqa, i sklapa krhki savez s Pobunom. Također saznala je ono najvažnije, način na koji je Voq ujedinio različite izvanzemaljske frakcije u organizirani otpor. Ali upravo tu leži problem na koji Burnham ni u najgorim snovima nije računala. Voq u Tyleru se možda nije aktivirao nakon susreta s L’Rell, koji ga je ostavio u krizi identiteta. Ali sada, kada se suočio sa samim sobom, iako u Mirror verziji, zbunjenom Tyleru vratila su se traumatična sjećanja, a njegova agresivna reakcija i napad na Mirror Voqa umalo je ugrozla ne samo misiju, već i njega i Burnham.

Star Trek: Discovery

Razotkrivanje

Tylerovo čudno ponašanje zaprepastilo je Burnham, ali ju nije toliko naljutilo koliko razbjesnilo budući da nakon povratka na brod, naša glavna junakinja i dalje ne sumnja u pravu prirodu svog najbližeg saveznika i ljubavnika. No za Tylera maske su pale, on više ne može prikrivati svoju pravu prirodu, niti bijes na Burnham zbog ubojstva svog mentora T’Kuvme. Burnham užasnuta konačno shvaća tko je osoba preko puta. Ovdje možemo vidjeti sve vještine scenarista. Jer gledatelji su već od prošle epizode znali da je Tyler Voq. Ali razotkrivanje, kada je do njega došlo odigrano je na način koji je bio i šokantan, moćan, i zadovoljavajuć. Genijalna je to scena, bez imalo akcije, u kojoj emocije igraju glavnu ulogu. Na samom početku Tyler i dalje pokušava očuvati dijelove svoje ljudske prirode, ali na kraju Tylera više nema. To je Voq, osoba koju Burnham prezire više od svega ostaloga, i sve patnje, strahovi i mržnja izbijaju na površinu s Burnham spremnom da prigrli barem jedan od aspekata ovog izvrnutog, izopačenog univerzuma i hladnokrvno teleportira ubojicu svoje mentorice u vakuum svemira.

Star Trek: Discovery

Jer isprva čini se da je Burnham spremna osuditi Tylera/Voqa na smrt, što možemo vidjeti u teleportaciji u vakuum. No ne treba dugo, da se pojavi još jedna zraka teleportera i da se šokirani Tyler/Voq (zajedno s dijelom gledateljstva) nađe na drugom brodu, Discoveryju, gdje mu još zapanjenom, naš Saru objašnjava vrijednost postulata Federacije, kao i pokazuje da je poslužio kao savršeni medij za prijenos toliko vitalnih podataka o USS Defiantu.

No Burnham nema vremena za proslavu, jer suprotno njenim zapovjedima planet s pobunjenicima devastiran je razornom salvom fotonskih torpeda. Da stvar bude gore, tu naredbu je izvršio ni manje ni više nego osobni zapovjedni brod cara. Dok Burnham promatra kako planet (a možda i Pobuna) nestaje u plamenu i razaranju, dolazi do još jednog šoka koji bi paralizirao i snažnije likove. Svemoćni i nevidljivi gospodar Imperije je ni više ni manje nego parnjak osobe koju Burnham poštuje i voli više od ikoga i drugoga. Gospodar života i smrti u izvrnutom univerzumu je carica Philippa Georgiou, koja će nesumnjivo iduću epizodu učiniti još traumatičnijim iskustvom za našu glavnu junakinju.

Star Trek: Discovery

Traume i šokovi

Dok se prošla epizoda fokusirala na „zabavne“, kičaste i stereotipne aspekte MU-a, ova je epizoda prigrlila mrak i jezu tog univerzuma, možda više nego ijedna MU Trek epizoda do sada. Bila je ovo doista epizoda iz noćne more naše junakinje. Glavna radnja bila je pozadinska, dok su u fokus došli svi emocionalni trenuci i konfrontacije Michael Burnham, sa samom sobom, s Tylerom/Voqom, s Mirror Sarekom, i naposljetku s caricom Georgiu. Bila je to i epizoda u kojoj je Burnham, kao i Discovery bio u opasnosti da odstupi od Treka koji znamo, pogotovo u scenama s Lorcom, u kojima je u nekim trenucima bilo teško zaključiti koji je od njih dvoje u pravu. No Burnham je naposljetku izabrala pravi pristup, i Discovery je očuvao vjernost temeljima Treka. Možda je upravo ova provokativna i izrazito emocionalna epizoda naposljetku razuvjerila neke od najvećih kritičara, dok je za nas ostale bila pravi užitak i nada da je Discovery sada, nakon što je (možda i ironično) pronašao stabilnost u izvrnutom svemiru, spreman da krene hrabro tamo gdje su neki već bili, ali na novi i originalan način.

Dodatne opservacije:

  • Posjet pobunjeničkoj bazi odlična je prilika da vidimo dugo očekivani redizajn nekih od najpoznatijih izvanzemaljskih vrsta u Trek univerzumu: Andorijanaca i Telarita. I moramo reći da su majstori makeupa i prostetike napravili možda i najbolji posao do sada, barem što se tiče Andorijanaca.
  • Ovo je bila epizoda u kojoj je Burnham više nego ikada do sada bila prisiljena suočiti se sa svojom najgorom noćnom morom. Ironično, bila je ovo i epizoda u kojoj je dobila rijedak trenutak podrške, hvale i razumijevanja od jedne od osoba čiji Prime universe parnjak to ne bi nikad napravio. Riječ je naravno o Mirror Sareku, iliti Proroku.
  • Iako malo zbrzan, posjet Burnham pobunjeničkoj bazi i razgovor s Mirror Voqom mogli bi poslužiti kao temelj za pregovore s Klingonskom Imperijom, i možda početak normalizacije odnosa.
  • Sukob između Tylera/Voqa i Mirror Voqa je impresivna scena. To je kulminacija mandžurijskog kandidata i Tylerove krize identiteta, a Tylerovo spominjanje Kahlessa na klingonskom jeziku, jeziku koji Mirror Voq zove antičkim i zaboravljenim je dobar trenutak. Odlična je to scena na kojoj možemo vidjeti kontrast između Klingonaca iz Prime univerzuma i njihovih Mirror parnjaka, te nagovještaj što bi Klingonci jednog dana mogli (ili što će) postati. Scena je još impresivnija ako se u obzir uzme da i Tylera/Voqa i Mirror Voqa igra jedan glumac, odlični Shazad Latif.
  • U vezi s glumcem, valja napomenuti da je još i prije premijere, nakon što je počeo casting bilo najavljeno da će Latif prvo igrati Klingonca, da onda kažu da su mu ipak dali ulogu časnika na federacijskom brodu. U kontekstu kašnjenja, to je tada prouzročilo zabrinutost među fanovima u vezi smjera kojim Star Trek: Discovery ide. Sada možemo vidjeti da su takvi strahovi bili (kao i mnogo toga vezanog za Discovery) neutemeljeni, i da su kreatori i scenaristi obavili odličan posao zavaranja. Iako smo zbog serijalizirane prirode showa i sami došli do zaključka da bi Tyler mogao biti Voq.
  • Dolazak Saru u zadnji čas i spašavanje Mirror Burnham od pobješnjelog Tyler/Voqa, mogao bi imati posljedice u budućim epizodama.
  • Nakon što nas je prošle epizode šokirala i oduševila kapetanica Killy, ove epizode vratila se kadetkinja Tilly, kao i njena ambicioznost da postane kapetan. Budući da je usred krize zatražila od svog nadređenog, prvog časnika Saru, da je preporuči za Command Training program jednom kad se vrate (ako se) kući. Bio je to zanimljiv, i ako se uzme u obzir karakter koji je Tilly do sada pokazala, sasvim prirodan trenutak.

Star Trek: Discovery

 • Konačno smo vidjeli i šumu gdje je „zatočen“ Stamets. Pitanje je kakav će utjecaj imati pojava njegova parnjaka.
 • Možda jedina zamjerka, ili misterij, ove epizode je lokacija Discoveryja. Jer ako je Tyler mogao biti skoro pa izravno teleportiran na brod to znači da je Discovery u blizini Shenzhoua. Ili teleporteri imaju veći domet, u što sumnjamo.
 • Također, zapovjedni brod carice Georgiou čini se ima uređaj za skrivanje?
 • Ako se ne varam ovo je prva pojava fotonskih torpeda u Discoveryju.
 • Epizoda je završila šokantnim (ili očekivanim) pojavljivanjem gospodara(ice) Terran Empirea, i uništenjem planeta s pobunjenicima. No budući da nismo vidjeli što se zapravo dogodilo s pobunjenicima i Mirror-Voqom, moguće je da su neki od njih uspjeli pobjeći.
 • Pojava carice Georgiou bila je impresivan prizor. Ne samo da je Mirror Georgiou odjevena u zlatnoj carskoj halji s pripadajućim mačem, već je i njena iznenadna pojava sa scenom propadajućeg planeta u pozadini bila jedna od najboljih pojava negativaca koju smo imali prilike vidjeti u Treku. A to je bio samo hologram. Još ako ispadne da je Georgiou potomak carice Sato…

Check Also

Wednesday ruši rekorde gledanosti, ali koliko je serija zapravo dobra?

Burtonova nadnaravna serija Wednesday, o titularnoj kćeri obitelji Addams s Jennom Ortegom u glavnoj ulozi, …

Doom Patrol: trailer za 4. sezonu izaziva doslovnim krajem svijeta!

U slučaju da ne pratite DC-jevu seriju Doom Patrol to bi svakako trebalo promjeniti. Dolaze …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics