SFeraKon: pred vratima su 46. dani znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od 10. do 12. svibnja u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER-u) uz vrlo zanimljive goste i izuzetno bogat program s više od 140 točaka raznovrsnih tematika.

Počasni gosti ove godine su Peter V. Brett, američki autor popularnog Ciklusa o demonima koji je prodan u više od tri i pol milijuna primjeraka; Milivoj Ćeran, akademski slikar s fokusom na fantastiku čije ilustracije možete pronaći u igrama Magic the Gathering, Heartstone i Dungeons & Dragons; Regina Kanyu Wang, nagrađivana kineska autorica i teoretičarka, čija je priča Zhurong na Marsu nominirana za Huga prošle godine i koju ćete imati prilike čitati u 49. broju Siriusa B; Eric A. Stillwell, američki tv producent i scenarist koji će ispričati doživljaje iza kulisa SF serija Zvjezdane staze i Zona smrti te Quee the Cosfailer, slovačka cosplayerica s više od deset godina iskustva nastupa na mnogim međunarodnim natjecanjima i ujedno pobjednica prošlogodišnjeg ICCC natjecanja.

Osim poznatih gostiju, na konvenciji na kojoj se i ove godine očekuje više od dvije tisuće posjetitelja, predstavit će se udruge koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će uživati u brojnim predavanjima, promocijama, igraonicama, radionicama, turnirima i demonstracijama društvenih igara, kao i u sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i naravno cosplayu.

Posebna točka programa je Svečana skupština Društva SFera na kojoj se dodjeljuju nagrade SFERA za domaća književna djela u žanru objavljenima prošle godine te nagrade SFERICA za dječje likovne i literarne radove za koje pristižu prijave iz cijele Hrvatske. Naravno, neizostavno je i najveće cosplay natjecanje u našim krajevima na kojem će se izuzetno talentirani i vješti natjecatelji boriti za nagrade u svojim detaljno razrađenim kostimima likova iz fikcije, a pobjednik ima priliku predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natjecanju ICCC. Cosplay kao takav postao je izuzetno popularan u proteklih desetak godina i sve je više fanova koji koriste prigodu ovakve konvencije kako bi se maskirali u drage im likove.

Ove godine program je još raznovrsniji nego inače i doista ima ponešto za svakoga. Od praktičnog dijela tu su radionica stripa za male i velike, radionica umjetne inteligencije za tinejdžere ili radionica studijske fotografije za sve. Očekuju vas i radionice pisanja i osmišljavanja fantastičnih svjetova kao i radionice šminke i izrade dijelova za kostime. Naći će se pregršt pronicljivih predavača koji će vam približiti teme poput psihologije u igrama, elementarnim česticama ili gravitaciji, superherojima, korejskim hororima ili kineskoj fantastici koja je postala izuzetno popularna posljednjih godina. Zabavnog sadržaja ne nedostaje stoga se možete okušati u eurovizijskom kvizu, u nekoliko različitih kvizova vašeg geekovskog znanja, a ukoliko ste više zainteresirani za igre naći ćete svoje mjesto u SFeraKonskoj igraonici gdje možete odigrati različite društvene igre ili pročistiti kakvu tamnicu od čudovišta u sesiji Dungeons & Dragons.

SFeraKon

Iz ostalog programa izdvajamo:

Urbane legende – Srebrenka Peregrin, B5 petak 19:00 – 19:45

Jesu li superheroji znanstvena fantastika – i zašto nisu? – Marko Fančović, D1 petak 21:15 – 22:00

ALIEN – 45 godina poslije – Hoćemo li ikada saznati istinu? – Marko Ivšinović, D1 petak 22:15 – 23:45

Od Matrixa do Dine – Kako opravdati genocid – Riva Zmajoki, D2 subota 12:00 – 12:45

Umjetna inteligencija i način na koji ona uči – Marko Lohert, A-109 subota 13:00 – 14:30

Hangar 7 predstavlja: Knjige i njihovi ljudi plus ono što dolazi… – Davorin Horak, B5 subota 16:00 – 17:00

Ulicama naših fantastičnih gradova – Shtriga Books/Vesna Kurilic/Antonija Mežnarić/Igor Rendić, A-202 subota 18:00 – 19:00

Prezentacija Isle of Wonders – Cres fantasy festivala – Realms Long Forgotten, B5 subota 18:30 – 19:00

Peter Higgs i prokletstvo “Božje čestice” – Davor Horvatić, D1 subota 21:15 – 22:15

Predstavljanje zbirke Krv moje krvi Mirka Grdinića – Mirko Grdinić, B2 nedjelja 12:30 – 13:00

Predstavljanje 30. sferakonske zbirke Zagreb 3004, Mirko Karas i Marko Stengl, B5 nedjelja 13:00 – 14:00

The Demon Cycle and Nightfall Saga with Peter V. Brett, Peter V. Brett i Jelena Janjić, D2 nedjelja 14:00 – 15:00

Hugo 2023 drama – između cenzure i politike – Jelena Janjić, B2 nedjelja 16:00 – 16:45

Vidimo se tamo. Inverzija je kao i obično, prisutna sa svojim štandom. Više o programu, kao i kompletnu satnicu potražite na službenim stranicama.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics