SFeraKon: ovaj vikend ne propustite 45. dane znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od 12. do 14. svibnja u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER-u) uz šaroliki program, brojna iznenađenja i vrlo zanimljive goste.

Sve ljubitelje književnosti sasvim sigurno će obradovati vijest da kao počasna gošća dolazi Samantha Shannon, mlada britanska spisateljica. Pisanjem se bavi od djetinjstva, a nedavno je završila i jezični studij na Oxfordu. Prvu knjigu iz popularnog distopijskog serijala Sezona kostiju napisala je tijekom studija, odnosno 2013. godine. Objavljivanjem opsežnog djela Samostan narančina stabla 2019. godine, smještenog u svijet epske fantastike, svrstala se u ponajbolje suvremene autorice žanrovske proze. Roman je 2020. bio finalist za prestižnu literarnu nagradu, a premijerno predstavljanje hrvatskog izdanja održat će se upravo na SFeraKonu. Ove godine, Samostan narančina stabla dobio je i prednastavak pod naslovom A Day of Fallen Night, koji i sam niže vrlo pozitivne recenzije. Oba romana tako čine serijal Korijeni kaosa, kojem će se pridružiti još barem jedan dio, i to opet prednastavak.

Fanove domaće žanrovske književnosti razveseliti će dugoočekivani SF roman – Boja neba autora Eda Barola. Ako vam se svidio njegov raniji žanrovski roman Vrelo tame, prilično smo sigurni da će vam se dopasti i ovaj. Što se to skriva između stranica romana koji također premijerno stiže na 45. po redu SFeraKon možete saznati u sklopu subotnje prezentacije: Hangar 7 show! Riječ je o pravom bućkurišu s idejom da se razbiju okovi uobičajenih relativno dosadnjikavih promocija, pa će tu biti svega po malo, od predstavljanja novih naslova, uključujući i onih koji tek trebaju ugledati svjetlo dana, rasprave o prevođenju, mini kviza, ankete i dobrom mjerom zdrave kafanske rasprave svih prisutnih.

SFeraKon 2023

Fanovi Zvjezdanih staza se stvarno imaju čemu veseliti jer iz tog svijeta stižu čak dvije počasne gošće. Ravno sa svemirske postaje Deep Space 9, na zagrebačku konvenciju ljubitelja znanstvene fantastike, dolazi ni manje ni više nego Nicole de Boer, poznata kao Ezri Dax, koja se pridružila glumačkoj postavi serije DS9 u sedmoj i finalnoj sezoni, kada je glumičin lik preuzeo simbionta Trill. Osim Nicole de Boer, stiže i Lolita Fatjo, ženu mnogih talenata, koja će najviše imati za reći o svom iskustvu kao scenaristica, a kasnije i koordinatorica scenarija, na serijama i filmovima iz franšize Zvjezdanih staza.

Ove godine program je izuzetno raznovrstan i doista ima ponešto za svakoga. Izdvajamo radionicu Andrew Hodgesa na engleskom jeziku gdje će iskusni urednik podijeliti tajne pisanja za anglofonu publiku s primjerima iz znanstvene fantastike. Danijela Jović će prezentirati projekt slanja prvog hrvatski mini satelita u svemir – CroCube. Ljubitelji znanosti doći će na svoje na predavanju eminentnog domaćeg fizičara dr.sc. Davora Horvatića o sprezi fizike i napretka umjetne inteligencije, a s kozmičkim zvijerima će nas upoznati dr.sc. Lana Ceraj u živopisnom putu kroz proces stvaranja galaksija.

Prvi put ove godine na konu vas očekuje i International Cosplay Championship Cup, u suradnji niza srednjoeuropskih konvencija čije se finale održava svake godine u drugoj državi članici s natjecateljima izabranima kao najboljima godinu ranije. Već dugo vremena finalisti SFeraKonskog cosplay natjecanja putuju kao predstavnici Hrvatske u inozemstvo, no ovaj put je završnica na SFeraKonu. Nakon uobičajeno šarenog i kreativnog domaćeg cosplay natjecanja, slijedi sučeljavanje najboljih natjecatelja iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Češke, Slovačke i Hrvatske za titulu cosplay šampiona.

Centralnu točku programa čini dodjela nagrada za SFerice i SFeru. SFerice su dječje nagrade za likovna i literarna ostvarenja osnovnoškolaca i srednjoškolacas tisućama radova dobivenih iz svih kuteva Hrvatske. Nagrada SFera dodjeljuje se od 1981. i obilježava napredak domaćeg spisateljstva u žanru spekulativne fikcije, pa će tako i ove godine najbolja djela dobiti nagradu na Svečanoj skupštini SFere u subotu navečer.

Tihomir Tikulin održat će radionicu žanrovskog stripa i ilustracije za adolescente i starije, no nemojte zaboraviti ponijeti svoj pribor za crtanje. Posjetitelje praktičnijih sklonosti privući će Bojana Vukotić s predavanjem i radionicom korištenja lateksa u specijalnim efektima, specifično ranama.

Iz ostalog programa također izdvajamo:

He-Man i gospodari svemira – Danijel Štriga, D2 petak 20:15 – 21:15

Frina: Ordio – Srebrenka Peregrin, Bijela soba petak 21:30 – 22:15

Retrofuturizam: pogled u budućnost iz prošlosti – Antea Benzon, D2 petak 21:30 – 22:30

Od Katarine do kanjona – urban fantasy lokacije u razgovoru s autorom Igorom Rendićem, Bijela soba subota 13:00 – 14:00

Predstavljanje romana Kordine kronike i Posljednji princ Lire – Leontin Čapo Milenić, Bojana Lubina i Filip Hanžek, B-5 subota 14:15 – 15:15

Predstavljanje 29. sferakonske zbirke Devet mikrokozmosa – Mirko Karas i Mihaela-Marija Perković, Siva soba nedjelja 13:00 – 14:00

Panel: Žensko lice Star Treka – Nicole de Boer, Lolita Fatjo, Maša Nekić, Kristina Reicher, Melita Jambrošić, Ljiljana Mikšaj Todorović i Teddea Senjanović, D1 nedjelja 14:00 – 15:00

Predavanje: Što je bit SF-a? – Davorin Horak, Bijela soba nedjelja 15:00 – 15:30

Coffee break sa Samanthom Shannon – Samantha Shannon i Luka Pejić, Bijela soba nedjelja 16:00 – 17:15

Kao i uvijek, sadržaja ima na pretek, pa se nadamo da se vidimo tamo. Inverzija je kao i obično, prisutna sa svojim štandom. Više o programu, kao i kompletnu satnicu potražite na službenim stranicama.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics