SFeraKon 2016. samo što nije počeo, provjerite što vas tamo čeka

 

11052016_Sferakon_post_1

Ovaj vikend od 13. do 15. svibnja 2016. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održat će se 38. izdanje SFeraKona, najstarije i najveće konvencije znanstvene fantastike u ovom dijelu Europe koja redovito okuplja preko tisuću posjetitelja.

Počasni gosti ovogodišnjeg SFeraKona su Tatjana Jambrišak, književna prevoditeljica, urednica, spisateljica, pjesnikinja i peterostruka dobitnica nagrade SFERA, Shane Turgeon, tattoo umjetnik specijaliziran za tetovaže iz Star Wars svijeta te Marta Nowak, višestruko nagrađivana mlada cosplayerica iz Poljske, poznatija kao Calypsen Cosplay.

Novost u ovogodišnjem programu je ceremonija otvorenja kojom će SFeraKon 2016 posebno obilježiti 40 godina SFere, društva koje ga organizira, uz tematsku predstavu Sretan rođendan kapetane Kirk Teatra Gaudeamus te prigodan koncert ansambla Glazbene staze na kojem će se biti izvedena i originalna domaća žanrovska skladba Event Horizont skladateljice Biance Ban, u duhu promocije domaćih uradaka žanra koji je okosnica svih SFeraKona.
Uz domaću obljetnicu SF fandoma, SFeraKon 2016 će proslaviti i 50 godina Zvjezdanih staza. Posebnim će dijelovima programa dostojno obilježiti pola stoljeća od emitiranja prve kultne epizode SF serije.

Počasni duhovi (Ghost of Honour) su Ivana Brlić-Mažuranić, čije Priče iz davnine slave svoje prvo stoljeće, Frankenstein, jer je prošlo ravno stotinu godina od ljeta kad je devetnaestogodišnja Mary Shelley napisala i tako utemeljica SF kao žanr koji promišlja znanosti i njezin utjecaj na ljudsko društvo te Douglas Adams, britki britanski pisac i autor kultnog Vodiča kroz galaksiju za autostopere čiji manje poznati esefčini detektiv će se savršno uklopiti u ovogodišnju temu cosplay natjecanja – Cops & Robbers.

Iz bogate sekcije književnosti na SFeraKonu iz programa izdvajamo:

Predavanje: Najbolji ZF stripovi, odnosno pregled znanstvene fantastike u “devetoj umjetnosti” koje drži Marko Fančović

Predavanje: Pogled u mračno zrcalo: Mary Shelley, gotički roman i rađanje spekulativne fikcije kojeg drži Milena Benini

Predavanje: Postanak i kraj svijeta u nordijskoj mitologiji kojeg drži Mišo Grundler

Predavanje: Hod kroz godinu – priča o starim slavenima i njihovim bogovima kojeg drži Matea Grgurić

Predstavljanje Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke na kojem sudjeluju Ankica Puškarić, Ankica Puškarić i Sanja Kolić

PANEL: Douglas Adams: Hitchhiker i Dirk koji vode Petra Bulić, Mihaela Marija Perković i Tatjana Jambrišak

PANEL: 5 priča koje morate pročitati koji vode Mihaela Marija Perković, Milena Benini, Vesna Kurilić i Aleksandar Žiljak

Okrugli stol: Domaća fantastična književnost – utopija ili distopija koji vode Davorin Horak, Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak

PANEL: Mary Shelley, Frankenstein, SF & gotički roman kojeg vode Mihaela Marija Perković, Martina Domines Veliki, Tatjana Jambrišak i Milena Benini

Predstavljanje zbirke priče Imago ultima Davida Kelečića te najava novih naslova u biblioteci Solaris nakladnika Hangar 7 na kojem će sudjelovati Davorin Horak, David Kelečić, Ivana Delač i Ed Barol

Predstavljanje 22. sferakonske zbirke “Futur crni” kojeg vode Ivana Delač i Tatjana Jambrišak, urednice zbirke koja se tematski bavi SF/F krimićem i špijunskom pričom, uz dašak military SF-a

Hangar 7 već tradicionalno na SFeraKon dolazi s nekoliko novih izdanja. Dva nova broja Siriusa B (26 i 27) s pričama između ostalih, Tanith Lee, Hala Clementa, Avrama Davidsona i Brandona Sandersona te po prvi puta Orsona Scotta Carda i China Mievillea bit će u prodaji na štandu Inverzije.net. Također će na štandu biti dostupni stari brojevi Ubiqa te najnoviji 18. broj.
Iz tiska izlazi i zbirka priča “Imago Ultima“, Davida Kelečića, kao osma knjiga biblioteke Solaris. Premjerno će biti predstavljena i prva dva naslova iz novopokrenute biblioteke Nova u kojoj se objavljuju kratki romani i novele vrhunskih majstora žanra. Riječ je o kratkim romanima Georgea R. R. Martina, “Razmjena kože” i Brandona SandersonaLegija: Pod površinom“. Sandersonova priča koja spada u isti svijet spomenutog romana našla je svoje mjesto u Siriusu B broj 26. Osim toga, Hangar 7 će najaviti i izlazak prvog romana iz serijala “Prostranstvo”, Jamesa S. A. Coreya pod naslovom “Buđenje Levijatana” te strip album Loki, Esada Ribica i prvi strip album od osam planiranih novog serijala o Metabarunima.

11052016_Sferakon_post_2

Središnji događaj SFeraKona 2016 je Svečana skupština u subotu, 14. svibnja u 20:00 sati, u okviru koje će se uručiti nagrade SFERA, najstarije hrvatske žanrovske nagrade te nagrade SFERICE, nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove. Ovogodišnji dobitnici nagrade SFERA, za najbolja znanstveno-fantastična djela objavljena u 2015. godini su, po kategorijama:

Minijatura – Goran Gluščić, „Staklo“, SFeraKonska zbirka “Nema što nema”, Zagreb
Roman – Milena Benini, „Prodavač snova“, Hangar 7, Zagreb
Roman za djecu – Morea Banićević, „Demon školske knjižnice“, Algoritam, Zagreb

Fanovi književnog serijala Pjesma leda i vatre i televizijske serije Igre prijestolja razveselit će premijerno predstavljanje najnovije knjige George R. R. Martina – Svijet leda i vatre, u nakladi Algoritma. Bogato ilustrirano izdanje donosi živopisni prikaz povijesti Sedam Kraljevina predstavit će urednik Neven Antičević i prevoditelj Vladimir Cvetković Sever. Prije samog predstavljanja, održat će se kviz koji će voditi Ozren Čučković o Martinu i njegovim djelima u kojem će prvoplasirani imati priliku i osvojiti najnovije Martinovo djelo – Svijet leda i vatre.

Kompletan program SFeraKona potražite na linku.

Check Also

Keanu Reeves i China Miéville objavit će zajednički roman The Book of Elsewhere

Čini se da Keanu Reeves nije samo talentiran za glumu, jer ove će godine objaviti …

The Witcher: Sapkowski je otkrio kada stiže nova knjiga o Vješcu

Puno fanova je razočarano s Netflixovom igranom adaptacijom sage o Vješcu Andrzeja Sapkowskog. Najvjerojatnije kao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics