SferaKon 2014 – gost britanski pisac Chris Beckett

14052014_Sferakon

Još koji dan dijeli nas od najveće domaće sf konvencije. 36. po redu SferKon održat će se od 16. do 18. svibnja na dobro utabanoj lokaciji – zagrebačkom Fakultetu za računarstvo. Cijene kotizacija su kao i prošle godine i svaki posjetitelj dobiva novu zbirku domaćeg sf-a, 20. po redu. Službena je satnica ‘oživjela’ pa je sazrjelo vrijeme da malo seciramo što ćemo slušati, gledati, koga upoznati i na što eventualno potrošiti novce.

Guest of Honor je britanski pisac Chris Beckett koji je do sada objavio tridesetak priča i tri romana. Za posljednji, Dark Eden osvojio je prestižnu nagradu Arthur C. Clarke. Chris će biti tijekom sva tri dana na konvenciji i vjerujemo vrlo otvoren za druženje. Službeno će se predstaviti kroz GoH Q&A koji je na programu u petak 20:30. Sudjelovat će na panelu SF & Politika (subota, 17:30) te voditi literarnu radionicu Literary Workshop: Worldbuilding in Science Fiction (nedjelja, 15:00) s naglaskom kako napraviti začudan i pri tome uvjerljiv svijet. Nadamo se da će nam otkriti i nešto više o nastavku romana Dark Eden, Mother of Eden koji izlazi u studenom u Velikoj Britaniji.

Predavanja, predstavljanja, brojni okrugli stolovi i paneli najsnažniji su segment SferKona. Bit će i ove godine vrlo zanimljivih stvari i teško ćete primiriti vlastite želje zbog količine. Detaljni program provjerite na stranici Sferakon.org na kojem se nalazi službena satnica i pregled svake točke programa s kratkim opisom. Mi smo izdvojili nekoliko zanimljivosti. Na panelu Kuda idu divlje svinje (petak, 22:00) bit će govora o autohtonom fantasy romanu za mlade a sudjelovat će Nataša Govedić, Milena Benini, Mihaela Marija Perković i Vladimira Becić. Irena Rašeta će u čast nedavno preminulom Gabrijelu Garciji Marquezu održati predavanje o magijskom realizmu (petak, 20:30), a Zoran Vlahović će u sat vremena pričati o Vinu, pivu i ostalim tekućinama u SF-u (petak, 22:00). Dr. sc. Rafaela Božić s Odsjeka za ruski jezik i književnost Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru predstavit će nam rusku distopijsku književnost i njezinu tradiciju od Zamjatina pa sve do suvremenih Tatjane Tolstaje i Vladimira Sorokina (subota, 12:00). Subota inače vrvi literarnim događanjima. Počinje u 14:00 sati predstavljanjem SF priča IQ magazina, u 15:30 na redu je predstavljanje Sferakonske zbirke, novog Ubiqa i novog ustroja Sferinog izdavaštva, pa predstavljanje SF romana 041 da bi završilo Okruglim stolom o stanju u domaćoj fantastici. Mihaela Marija Perković će pak govoriti o vilama u književnosti i to od Shakespearea do Jo Walton. Redovni sferakonski predavač, doc. dr. sc. Davor Horvatić pojasnit će u subotu u 15:30 što je Hawking mislio kada je rekao da crne rupe ne postoje (i ne, Hawking, to nije rekao), Ratko Martinović će govoriti o društvenom poretku u sf-u (nedjelja, 15:00), Bernard Ivezić o zombijima koji su pali na tjeme (subota, 13:30), a Vladimira Becić i Vlad Šterle će predstavit što to hrvatske legende imaju za ponuditi domaćem fantasyju…

Uz puno slušanja, bit će i pregršt interaktivne zabave u brojnim kvizovima i radionicama, a igranje ne treba posebno ni izdvajati. Svako najzanimljiviji će biti kvizovi Bočkoteka i onaj posvećen Igri prijestolja, pa naoštrite svoje znanje jer će biti dobrih nagrada. Filmski program će biti ispunjen revijom izvrsnih kratkih filmova podijeljenih u nekoliko blokova. Bit će prikazana i kompletna trilogija How to survive a Zombie Apocalypse Vedrana Marjanovića i Domagoja Mrkonjića te serija Jugoistočno od razuma s kratkim razgovorom s autorima. Premjerno će biti prikazan i kratki film Pas boje neba Hrvoja Muževića. Riječ je o akcijsko humorističnom sf-u za koji možete pogledati trailer na linku.

Holom će kao i svake godine dominirati štandovi s raznolikom ponudom knjiga i svakojakih drugih sitnica. Algoritam, Lumen, Znanje, Hangar 7, Nova stvarnost, Zagrebačka naklada bit će tamo, a od noviteta znamo sigurno da će se pojaviti 14. broj Ubiqa kojeg je izdavanje preuzela Sfera, zatim 15. i 16. broj Siriusa B (u 16. broju je priča Chrisa Becketta La Macchina), u izdanju Algoritma drugi dio serijala Kula tmine Stephena Kinga i Djevojka na navijanje Paola Bacigalupija te dobra ponuda stranih knjiga. Gosti iz Srbije, nadamo se donijet će sa sobom novi Emitor, časopis Znak sagite i još nekoliko naslova srpskih autora. Vjerojatno će biti toga još, ali to ostavljamo vama da otkrijete. Ne propustite stoga ovaj vikend biti u Zagrebu na SferaKonu, uživati u druženju s fanovima znanstvene fantastike, odabrati najbolji kostim, pokazati znanje u kvizovima, gledati filmove i pribaviti još jedan naramak knjiga za ljetno čitanje. Vidimo se.

Check Also

Antonija Mežnarić: Od kolijevke pa do groba

Roman Od kolijevke pa do groba iz pera riječke autorice Antonije Mežnarić izašao je gotovo …

Opasne veze i ostale priče: 4. broj Morine kutije dostupan je za čitanje!

30. prosinca 2022. online časopis za spekulativnu fikciju Morina kutija objavio je novi broj koji …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics