Šesti FantaSTikon je na horizontu!

Nadopuna: 6. FantaSTikon koji se trebao održati na splitskom FESB-u od 13.-15. ožujka 2020. je ODGOĐEN prema preporuci nadležnih tijela.
Uskoro će biti najavljeni novi datumi, 6. FantaSTikon bi se trebao održati u srpnju 2020.

Vjesnik proljeća u Splitu je već 6. godinu Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon koja će se u organizaciji Udruge F&ST održati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (Ulica Ruđera Boškovića 32) 13.-15. ožujka 2020.

Kao i prijašnjih godina, konvencija je tematski obilježena, a ove godine se oslanja na Italiju i „Pod morem“, dok će od zanimljivih obljetnica biti uključene stogodišnjice rođenja literarnih velikana Isaaca Asimova i Franka Herberta, te 150. godišnjica objavljivanja proto-SF romana Julesa Verna 20 000 milja pod morem.

Splitskoj publici će se predstaviti Francesco Verso, višestruko nagrađivani talijanski pisac znanstvene fantastike i urednik. Na njegovim predavanjima zainteresirani će moći čuti o njegovom viđenju žanra ali i o EuroConu koji će se 2021. održati u Fiuggi. Francesco Verso je objavio Antidoti umani, e-Doll, Livido, Bloodbusters i I camminatori. Livido (kojeg je na engleski prevela Sally McCorry pod nazivom Nexthuman) i Bloodbusters su objavljeni i u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kini. Kao urednik radi na multikulturalnom projektu Future Fiction u kojem objavljuje najbolje SF prijevode iz 20 zemalja svijeta s 8 različitih jezika.

Josip Ćirić je lice poznato splitskoj publici, jedan od najpopularnijih profesora s Filozofskog fakulteta u Zadru će na FESB-u predstaviti Asimova i raspravljati o tome koliko smo kao čovječanstvo odmakli od njegovih postulata.

Aleksandar Žiljak je poznati i nagrađivani pisac i ilustrator, redoviti gost na većini hrvatskih konvencija, a i na ponekoj u inozemstvu, poput Eurocona 2017. u Dortmundu na kojem je bio počasni gost. Ove godine govori o morskim čudovištima koja još od antike ispunjavaju pomorce strahom. Morske zmije, krakeni, balene, divovske lignje – neka su ostala u domeni mašte, a za neka se pokazalo kako su sasvim stvarna. Uz predavanje o (ne)stvarnim morskim čudovištima, predstavit će i svoju novu publicističku knjigu Zvijezde u noći. Riječ je o zbirci predavanja o SF i fantasy filmu u nakladi Hangara 7.

U sklopu književnog programa Davorin Horak će ukratko ispričati priču – „Kako smo uvjerili EU da nam daju pare za SF“ i pri tome premijerno predstaviti novi objavljeni naslov tog projekta – Fantastični planet [Oms en série] autora Stefana Wula. Roman Fantastični planet poslužio je kao predložak za izvrsni animirani film Divlji planet (La Planète sauvage), koji je nastao u suradnji režisera Renéa Lalouxa i slikara Rolanda Topora. Topor je s Lalouxom napisao scenarij i filmu dao poseban vizualni pečat. Alegorijski film, nastao u francusko-čehoslovačkoj produkciji nagrađen je 1973. godine posebnom nagradom žirija na filmskom festivalu u Cannesu, te je u časopisu Rolling Stone 2016. proglašen 36. najboljim animiranim filmom svih vremena.

Kao biolog mora i profesionalni ronilac te ljubitelj znanstvene fantastike, Donat Petricioli se već preko trideset godina susreće s vodom, bilo morskom bilo slatkom. O njenim izuzetnim svojstvima, mogućnostima i nemogućnostima, je mnogo saznao i naučio i zato o tome želi pričati sadašnjim te budućim piscima, a i čitateljima znanstvene fantastike. U svom predavanju ukratko će se osvrnuti na karakteristike vode – njena kemijska, fizikalna, biološka, mehanička i neka druga svojstva – iz kojih neposredno proizlaze mogućnosti organizama koji je koriste ili u ili na njoj žive.

U filmskom programu se može pogledati Slice Of Life, originalni kratki SF film snimljen u maloj garaži iznad Zagreba upotrebom maketa i projekcija, u stilu SF klasika iz 1980-ih. Očekuja vas i Šahovska simultanka Šahovskog kluba Student, 3 dana društvenih igara s turnirima, radionica pisanja drabble-a, Geek Trivia Quiz i još 4 nagradna kviza, te najatraktivniji dio programa: nagradno cosplay natjecanje.

Ulaznice se mogu kupiti na ulazu konvencije od 19:00 sati u petak, 13. ožujka po cijenama od 75 kn za sva 3 dana, 70 kn za subotu i nedjelju, petak ili nedjelja su 35 kn svaki, subota 55 kn, a za FESB-ovce, redovne članove Udruge F&ST, osnovnoškolce i mlađe (uz pratnju odrasle osobe koja ima ulaznicu) – besplatno.

Više o konvenciji potražite na službenim stranicama.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics