Šest vrana: magični svijet Leigh Bardugo

Šest vrana

Šest vrana
Originalni naslov: Six of Crows
Autor: Leigh Bardugo
Godina izdanja: 2019.
Nakladnik: Znanje
Uvez: meki
Broja stranica: 504
Jezik originala: engleski
Godina originalnog izdanja: 2015.
Prevoditelji: Ira Wacha Biličić i Damir Biličić
ISBN: 978-9-53-343841-2

Ne posežem prečesto za žanrom fantastike. Između nje i znanstvene fantastike, uvijek radije posežem za potonjom. Također, nisam bila previše upoznata s magičnim svijetom Leigh Bardugo. Prilično sam nepripremljeno ušla u njega pa me dosta toga i iznenadilo. Glavni likovi, na primjer. To su tinejdžeri! Pa naravno, Šest vrana (Six of Crows) je YA (Young Adult) fikcija i u toj kategoriji jako dobro funkcionira. Ali mislim da bi funkcioniralo i da su osobe desetak godina starije. Jednostavno je stilski i tematski vrlo zrelo. Šest vrana je moj prvi susret s pisanjem Leigh Bardugo i iskreno nisam bila od samog početka sigurna da li mi se sviđa. Ali nakon nekih stotinjak stranica, sve je počelo sjedati na svoje mjesto, kockice su se krenule slagati, a neodgovorena pitanja su malo pomalo počela dobivati svoje objašnjenje.

Ovo je klasična priča o udruženim odmetnicima, njihovom vođi i zadatku koji je stavljen pred njih. Treba izvesti smrtonosnu pljačku banke, svi imaju posebne moći, ali i jednu veliku manu. To je ekipa čudesnih bića koji jedno drugo ne podnose, osuđenik, vrhunski strijelac, bjegunac, špijunka, srceparateljica i lopov. Iako savršeno sposobni za izvođenje onoga što se od njih traži, oni se jednostavno ne mogu složiti te upadaju u raznorazne svađe i nesuglasice. Priča je prepuna akcije, uzbuđenja i neočekivanih situacija, ali i skrivenih romantičnih osjećaja te humora koji je teško ne primjetiti. Naime, likovi se neprestano svađaju i prepucavaju, a njihovi su dijalozi sve samo ne monotoni.

Leigh Bardugo stvorila je novi svijet, nove gradove, pa i novi jezik. Roman obiluje opisima, bogat je dijalozima, a čitateljeva je mašta neprestano u pogonu. Bardugo nam ne ostavlja ni trenutak za odmor, neprestano nam servira nešto novo, likovi i naratori se izmjenjuju, avanture ne nedostaje, a sve je zaokruženo velikom dozom akcije i dovitljivosti, bilo spisateljske, bilo tematske. Često autori posežu za akterima koje život nije mazio i koji dolaze s nekakvih društvenih margina. Točno su takvi i briljantni vođa Kaz te njegovi Jesper, Nina, Inaj, Matthias i Wylan. Uvjerena sam da će svaki čitatelj pronaći svog miljenika i beskompromisno braniti njegove odluke i ponašanje.

Jedva čekam ekranizaciju ovog romana. Toliko je bogat, kreativan, maštovit i bilo bi jako zanimljivo doživjeti taj izmišljeni svijet na ekranu, povezati se s likovima na jednoj drugoj razini i uživati u njihovoj pustolovini. Iako još uvijek nije objavljen datum prikazivanja, veselim se najavljenoj Netflixovoj seriji Shadow and Bone, kombinaciji Grisha trilogije i duologije Šest vrana s Benom Barnesom u jednoj od glavnih uloga. Prva sezona se sastoji od osam epizoda, a očekuje se da će stići negdje krajem ove godine ili početkom iduće.

Šest vrana prvi je dio duologije Grisha svijeta, istoga svijeta iz Bardugine Grisha trilogije, ali se može bez problema čitati i prije same trilogije. Možda ne bi bilo loše znati nešto više o samim Grishama, ali to ostavljam za neko drugo vrijeme. Sada me čeka Izopačeno kraljevstvo, nastavak Vrana, koji je čak i hvaljeniji.

“Može li zmija otrovnica mirno ležati prije nego što napadne? Može li ti divlji pas polizati ruku prije nego što ti skoči za vrat? Griša može iskazivati ljubaznost, no to ne mijenja njezinu iskonsku prirodu.”

Check Also

The Mandalorian #19: Andor lite

Ne bi me čudilo da je nakon projekcije dovršenih epizoda izvrsnog „Andora“, showrunner The Mandaloriana …

Captain’s Log #3.4: Nova nada u bezdanu

Četvrta epizoda Star Trek: Picarda nastavlja ohrabrujući trend povratka serijala klasičnom Treku. Dok USS Titan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics