Rikon 2023: Fantastični vikend u Rijeci je pred nama!

Ovogodišnji Rikon, koji će se održati od 29. rujna do 01. listopada u prostorima Filozofskog i Učiteljskog fakulteta na kampusu Sveučilišta u Rijeci, sprema se biti spektakularniji nego ikad prije.

Od petka 29. rujna do nedjelje 01. listopada program Rikona na kampusu uključuje panele, predavanja i kvizove o kultnim filmovima, robotici, stripovima, popularnim serijama, korejskoj filmografiji i zombijima. Također, tu je i Cosplay natjecanje, K-POP dance natjecanje, natjecanje filmske šminke, boardgame zona, gaming i e-sports zona, kreativne radionice i program posvećen Dungeons & Dragons igri.

Iz bogatog programa izdvajamo panele, na kojima sudjeluju vrhuski domaći sudionici i moderatori, a teme će zasigurno potaknuti publiku na raspravu! Hollywood iz hrvatske garaže na kojem će autorski dvojac Dino Julius, Luka Hrgović i njihov producent Niko Sučić podijeliti svoje trikove u kreaciji filmova koji su puni vizualnih efekata, minijatura, bogatog world buildinga i to na engleskom jeziku, sa skromnim hrvatskim budžetom. Zatim panel Wokeness u zabavnoj industriji koji će uz Vedranu Lisica Pavlović kao moderatoricu istražiti pozitivne i negativne aspekte inkluzivnosti u zabavnoj industriji. Na panelu sudjeluju i Petra Čargonja, predstavnica Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Hrvoje Silić, profesor slikarstva i freelance ilustrator te Srđan Cvitan (Osvrtnik), filmski vlogger i influencer. U okviru panela Povratak u budućnost i brzo naprijed u organizaciji Centra za popularizaciju i promociju znanosti Sveučilišta u Rijeci prisjetiti ćemo se znanstvenofantastičnog filma Povratak u budućnost i dotaknuti znanstvenih otkrića koja su anticipirana SF filmovima i drugima koji to nisu. Iz budućnosti će sletjeti i pravo iznenađenje za sve posjetitelje Rikona – pravi pravcati DeLorean, jedinstveni oldtimer u Europi.

Korejska kultura, dance natjecanje i K-pop party u petak

Rikon i ove godine donosi atraktivni sadržaj o istočnoazijskoj pop-kulturi i glazbi. Ističe se predavanje poznatog hrvatskog novinara i autora Velimira Grgića koji će predstaviti sve što ste htjeli znati o korejskoj kinematografiji, njenoj povijesti i značaju. K-pop pub kviz donose Korea Croatia Events iz Zagreba, a za sve ljubitelje animea tu je Plus Ultra Anime Quiz. U sklopu Rikona će se održati i prvo riječko K-pop Dance natjecanje. Na samom kraju dana, od 22 sata u klubu Palach počinje K-pop party za zagrijavanje na kojem će posjetitelje zabavljati DJ-ice s najnovijim i najvećim hitovima k-pop scene. Ulaz je za sve posjetitelje Rikona besplatan uz predočenje Rikon narukvice, a ostali će ulaznice moći kupiti na ulazu.

Rikon 2023

Cosplay natjecanje u subotu za velike i male

Nezaobilazan dio svake konvencije fantastike su uvijek kreativni cosplayeri, koji će svojim impresivnim kostimima ponovno zavladati konvencijom. Rikonom će se tako prošetati brojni likovi iz filmskih serijala, crtanih filmova i stripova, a svoje vještine će demonstrirati u subotu pred publikom u subotu u 19 sati. Također u subotu, od 15:30 h održati će se i natjecanje za najmlađe cosplayere Heroes Kids Cosplay pod vodstvom kostimiranih superheroja. Na ovom natjecanju, mališani će imati priliku zablistati u svojim najboljim kostimima inspiriranim stripovima, filmovima ili crtićima.

Vikend video igara: turniri, radionice i paneli

Cijeli rikonski vikend posjetitelji će moći i igrati igre na vrhunskim računalima opremljenima snažnim konfiguracijama koje su omogućila Računala.hr. U petak se igra otvoreni turnir FIFA-e, u subotu je na rasporedu finale turnira CG:GO te opušteni 1v1 Super Smash Bros Ultimate turnir, a u nedjelju finale League of Legends. No, ono što se posebno izdvaja su interaktivne radionice digitalne produkcije pod mentorstvom raznih stručnjaka, koje obuhvaćaju teme kao što su animacija, 3D modeliranje, VFX (vizualni efekti) i razvoj video igara.

Program sadrži i odličan panel Video igre kao posao: Kako izgraditi karijeru u hrvatskom sektoru razvoja igara koji je na rasporedu u subotu u 16 sati. Na panelu će sudjelovati: Igor Belan (glavni urednik i pokretač HCL.hr gaming portala), Robert Sajko (Room-C Games), Marko Tominić (Red Martyr Entertainment), Eduard Tucaković (Lion Game Lion) te Predrag Šuka (Visoko učilište Algebra).

U nedjelju SFX Makeup natjecanje inspiriano igrom The Last of Us 

Glavna atrakcija nedjeljnog programa je SFX Makeup natjecanje, drugo izdanje jedinog hrvatskog natjecanja filmske šminke i specijalnih efekata. Ovogodišnje izdanje donosi temu inspiriranu igrom i serijom The Last of Us, a 8 finalistica će se boriti za titulu najbolje stvarajući SFX maske. Posjetitelji će moći iskusiti dašak pravog filmskog seta te se fotografirati s 8 zombi čudovišta u nedjelju poslijepodne, po završetku natjecanja.

Rikon 2023

Iz književnog segmenta izdvajamo:

Predstavljanje knjige Ruševine Zorana Krušvara koja izlazi u nakladi kuće Hangar 7.

Fantastični nastavci u razgovoru s autorom Igorom Rendićem.

Predstavljanje romana Sjena Jantarnog mora riječke autorice Franke Blažić.

Svečana dodjela književne nagrade Artefakt, čiji su ovogodišnji dobitnici:

KNJIŽEVNA OSTVARENJA
KRATKA KATEGORIJA
Zoran Krušvar – Putujući trgovac
Putujući trgovac je kratka priča o ljubavi raspršenoj u multiverzumu, protkana unutarnjom apokalipsom naslovnoga junaka. Dodatnu draž radnji daju magični predmeti i dvorski interijer.

SREDNJA KATEGORIJA
Vedran Mavrović – Tišina, kao…
Tišina kao… priča je o Gabhi. On nije običan mještanin, već biće tajanstvene prošlosti i vještina. Ne govori mnogo, a njegovu tišinu prekidaju aždaje, stari ratnici, kraljevi i boje.

DUGA KATEGORIJA
Marina Mađarević – Onaj koji otvara vrata
Okosnica romana je povijesno-ljubavna priča paloga vojnika Ferdinanda koji se ukazuje u obliku duha, a radnja je smještena u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

OSTVARENJA VIZUALNE UMJETNOSTI
3D RENDER
Eduard Tucaković – Delivery
Je li ovo naša bliska ili daleka budućnost – roboti koji dostavljaju hranu ili pakete, u post-apokaliptičnom svijetu?

FOTOMANIPULACIJA
Matija Tomšić – CROSA shipyard
Radnici brodogradilišta zauzeti su konstruiranjem jednostupanjskih šatlova za orbitu. Zapostavljena mornarička brodogradilišta, poput 3. Maj ili Uljanik, dobila su novi život u svemirskom dobu gradeći brodove za spekulativnu fiktivnu Hrvatsku svemirsku agenciju.

ILUSTRACIJA
Mia Jazvac – Sirene
Zavodljive sirene iznad površine, a zlokobne zvijeri ispod – vabe mornare u dubine.

VIDEO OSTVARENJA
Eduard Tucaković – Cat Life
Dnevnik jedne mace u gradu budućnosti, poharanom stanovnicima spojenima na VR aparate. Maca šeće svojoj kući dok se uz nju izmjenjuju vizure futurističkog urbanizma i opustošenog društva.

STRIP OSTVARENJA
Korina Hunjak – Dva je najsamotniji broj
Kratki strip u kojem virtualna stvarnost zamagljuje granice između iluzije i stvarnosti i kroz neočekivan rasplet istražuje temu eskapizma, žaljenja i trajne snage ljubavi.

POSEBAN DOPRINOS FANDOMU
Nikola Šubić – Priručnik za pustolove
Priručnik za pustolove je igra uloga ili stolna pustolovina (tabletop roleplaying game). Napisan je opušteno i u veselom tonu i sadrži sve što vam treba za igranje: kratka pravila, raznorazna stvorenja, neviđena blaga, ponešto čarolija, opis lokacija i nekoliko pustolovina.

Više detalja i satnicu ovogodišnjeg Rikona potražite na službenoj stranici.

Check Also

Isle of Wonders: Cres postaje otok čuda

Od 28. do 30. lipnja 2024., Cres će se pretvoriti u epicentar fantasyja i magije: …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics