Rikon 2021 stiže u Art-kvart Benčić: Igra – Inspiracija – Inovacija

Ovogodišnja konvencija fantastike Rikon održat će se na novoj lokaciji, u Art-kvartu Benčić od 17. do 19. rujna. Program se održava u dvorištu Art-kvarta Benčić te u prostorima Dječje kuće i MMSU-a. Programske aktivnosti počinju u petak, 17. rujna u 18:00 h te traju do 22:00 h. Program se nastavlja u subotu, 18. rujna od 10:00 h ujutro do ponoći te u nedjelju, 19. rujna od 10:00 h ujutro do 15:00 h.

Ove godine Rikon programom ističe i povezuje tri interesna pojma, a to su: Igra – Inspiracija – Inovacija. Program je posebno orijentiran na djecu i mlade svih uzrasta koji će moći sudjelovati na preko 20 kreativnih i edukativnih radionica, poslušati nekoliko tematskih predavanja, isprobati društvene igre, i biti nagrađeni za dolazak u kostimima.

Iz programa izdvajamo:

Bungou Stray Dogs: povijest, pozadina i zašto ga pogledati (Ema Fančović)
Kako je nastao Bungou Stray Dogs i zašto je tako poseban otkrijte kroz interaktivno predavanje.

Predstavljanje online časopisa Morina kutija
Morina kutija portal je i online časopis za spekulativnu fikciju i sve geekovsko. Kako je uredništvu bilo u ovih prvih godinu dana postojanja Kutije, kakva su bila iskustva s uređivanjem prvog broja časopisa i što čitatelje i potencijalne suradnike očekuje u budućnosti, saznati ćete na Rikonu!

Upoznajte Mačka u vreći
Escape room Enigmarium Zagreb i Terrible Creations pokrenuli su nedavno prvi domaći loot box (točnije, loot sack) namijenjen prvenstveno ljubiteljima igranja. Ukratko će vam objasniti o čemu se radi i odgovoriti na sva vaša pitanja, a netko možda i osvoji poneku nagradu. Bit će tu i Miceka u vreći za male gamere do 7 godina, ali i posebnih ekstra konvencijskih vreća.

Vođena šetnja kroz Dječju kuću (Gradska knjižnica Rijeka)
Dječja kuća poseban je centar kulture za djecu, uređen u prostoru bivše sušione duhana. Riječ je o jedinom prostoru i konceptu takve vrste u Hrvatskoj koji je posvećen kulturi i kreativnosti za djecu na takav integralan način. U vođenoj šetnji saznat ćete sve detalje o kući i gdje se kriju sve najbolje fantastične knjige u gradu.

Promocija slikovnice Grickonja užasa (Zoran Krušvar, Davorin Horak, Ivana Babić)
Predstavljanje slikovnice autora Zorana Krušvara i ilustratorice Ivane Babić. Je li ti se već dogodilo da preko noći u kući neobjašnjivo nestane svih slatkiša? Je li u pitanju poremećaj u Sili, jesu li eksperimenti u CERN-u otvorili crnu rupu u tvojoj smočnici ili te je samo posjetio GRICKONJA UŽASA? Taj nestašni vanzemaljac koji ide od planete do planete i tamani sve slatko, junak je nove slikovnice u izdanju naklade Hangar 7.

Frank Frazetta – kralj, car i bog fantasy ilustracije (Marko Fančović)
Pregled karijere i djela velikog i neizmjerno utjecajnog strip-crtača i ilustratora, jednog od najboljih koje je masovna kultura ikad imala.

Inteligencija kakve nema (Ivan Štajduhar)
Grana umjetne inteligencije bavi se konceptom stvaranja strojeva koji misle i djeluju kao ljudska bića u racionalnom smislu. Napustivši ideju oponašanja ljudskog mozga, upotrebljive primjene umjetne inteligencije u stvarnom svijetu pojavile su se tek kad se njena definicija ograničila na racionalno djelovanje. Recentni napredak strojnog učenja dodatno je unaprijedio naše spoznaje o izgradnji inteligentnih agenata. Razvijene su potpuno samoučeće tehnike za razvoj inteligentnih agenata koji nadmašuju čak i najbolje igrače na svijetu. Mogu li se ti nalazi prevesti iz svijeta igara u stvarni svijet i iskoristiti za dobrobit čovječanstva, i koliko smo blizu postizanju umjetne opće inteligencije?

Transhumanizam, PR ili filozofija i “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” (Davorin Horak)
Priča o transhumanizmu u SF-u s analizom u romanu Dina Buzzatija Veće od života, romanom koji se smatra začetnikom ozbiljnog, suvremenog talijanskog SF-a, objavljenog u sklopu EU projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” nakladnika Hangar 7.

Domaće vještice ili vješte domaćice (Srebrenka Peregrin)
Narodne priče i predaje o hrvatskim vješticama, što stvarnim što bajkovitim, uz par naputaka kako ih se riješiti (bez ognja i Malleusa Maleficaruma)… ili kako jednom postati, ako vam je to draža opcija.

Kao posebnu poslasticu, tijekom cijelog vikenda posjetitelji mogu uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi, dok u subotu popodne mogu poslušati mladog glazbenika Frana Živkovića, a navečer se zabaviti uz koncert ča-metal benda Po’ Metra Crijeva. Kao limitirani suvenir posjetitelji će biti u mogućnosti degustirati ekskluzivno brendirano Rikon pivo.

Udruga 3. zmaj i ove godine na Rikonu dodjeljuje nagradu Artefakt za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U procesu žiriranja nastavlja se dugogodišnja suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. Svečana dodjela će se održati u subotu, 18. rujna u 19:45 h.

Detaljne informacije i program konvencije potražite na linku. Cijena ulaznice iznosi 20 kuna za svaki dan programa, a ulaz je u potpunosti besplatan za sve posjetitelje mlađe od 18 godina.

Rikon svim posjetiteljima za samo 30 kuna omogućuje testiranje na ulazu u Art Kvart Benčić! Djeca do 12 godina ulaze bez negativnog testa, ali roditelji u pratnji moraju imati negativan test ili potvrdu o cijepljenju.

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics