Reminescencije na Rikon 2017. – sol, stepenice i es-ef

I tako je, malo-pomalo, Rikon dogurao do svog dvadesetog rođendana. Ova riječka SF konvencija prvi je put održana sada već davne 1997. godine u organizaciji SF kluba Aurora s ciljem promicanja znanstvene i ine fantastike. Nakon što je klub prestao sa radom 2003. godine, organizaciju ove sve popularnije konvencije je preuzela udruga 3. zmaj. Usprkos svemu tome, za Rikon sam prvi put čuo tek prije tri godine, dokazavši time još jednom kako sam, za jednog štrebera, žalosno neupućen u stanje domaćeg SF fandoma. Iako sam već prošle jeseni planirao posjetiti Rikon, posljednji sam trenutak bio spriječen. No, već tada sam odlučio kako ću 2017. ispraviti taj propust.

S drugim sudionicima konvencije dijelio sam smještaj u ugodnom hostelu na obali kroz čije se sobe širio fini miris slanog morskog vjetra. U subotu ujutro sam oduševljeno otkrio kako nam se tijekom noći poput ninđe prikrao kontejnerski teretni brod veličine Medvednice. Takve stvari ne vidim u Zagrebu! Ono što me manje oduševilo su bile stepenice. Toliko. Puno. Stepenica. Hej, Fiumani, znate li da vaš grad ima jako puno stepenica? S obzirom da se Rikon održavao na vrhu brda u novoj zgradi Filozofskog fakulteta, raspravljali smo o tome da svi zajedno otputujemo tamo Uberom. Moj herojski odgovor je bio “Ne! Ja ću pješice kao pravo muško!” nakon čega sam pri svakom usponu iznojio po dvije majice i triput umro.

Rikon 2017. se održavao od 06. do 08. listopada. Riječki i ini geekovi, štreberi, nerdovi, cosplayeri, larperi, RPGaši i anime freakovi su se tri dana družili, razmjenjivali iskustva te se – kako to već ide na SF konovima – dvoumili oko toga koju točku programa propustiti jer se baš nekako istodobno održava nešto jednako zanimljivo. Ovo ne pišem kao kritiku. Odlika dobrog konvencijskog programa je obilje zanimljivih predavanja, tribina, radionica i panela. A njih na Rikonu nije nedostajalo.

Počasna je gošća ovogodišnjeg Rikona bila britanska spisateljica Emma Newman, nagrađivana autorica znanstvene fantastike (Planetfall, After Atlas), urbanog fantasyja (Between Two Worlds) i steampunka (Brother’s Ruin). Emma je uz to svestrana geeksterica koja već godinama igra RPG-ove, larpa i šiva vlastite kostime. Emmu Newman je pratio njezin suprug Peter, autor trilogije post-apokaliptičnih fantasy romana The Vagrant, The Malice i The Seven. Emma i Peter su također tvorci simpatičnog i nagrađivanog podcasta Tea & Jeopardy u kojem redovito ugošćuju žanrovske pisce o čemu su nam pričali na predavanju. Šarmantno engleski par osvojio je svoju publiku. Dok se Emma na predstavljanju prisjećala anegdota iz ranih dana svog larpanja, Peter nam je opisivao kako je, uz Emminu podršku i pomoć, pisao svoje prve romane. Oboje su održali i vrlo zabavne radionice pisanja te zajedničko predavanje o tome kako napraviti vlastiti podcast.

Zagrebačka je spisateljica Maja Škvorc održala iznimno zanimljivo predavanje o svojim iskustvima u samoizdavaštvu. Ova autorica, koja već godinama piše pod pseudonimom Maya Starling, je tijekom posljednje dvije godine napisala i samostalno objavila fantasy romane Dragon’s Treasure i Dragon’s Prize. Svoja mukom stečena iskustva u pripremi elektronskog izdanja knjige, pronalaženju profesionalnog urednika, biranju distributera i promociji svojih djela Maja je podijelila sa znatiželjnom publikom od kojih neki možda požele krenuti sličnim putem i sami predstaviti svijetu svoja djela.

Riječka je spisateljica Vesna Kurilić predstavila svoj prvi roman Izazov krvi koji na zanimljiv način spaja vukodlake i Austro-Ugarsku dok je Nikola Kojić je pričao o svom epskom fantasy romanu Atharon: Početak inspiriranom samo najboljim MMO igrama. Marko Fančović, legendarni stručnjak za stripove, Divlji zapad, znanstvenu fantastiku i pin-up zvijezde zlatnog doba Hollywooda održao je zabavno i duhovito predavanje o kultnoj antologiji SF priča Dangerous Visions koju je, prije ravno pola stoljeća, uredio i objavio podjednako kultni Harlan Ellison.

Nakon što sam organizatorima Rikona još prošle godine obećao predavanje, ove sam ga jeseni konačno i održao. U subotu navečer sam okupljenim slušateljima pričao o klasičnim horor filmovima filmskog studija Universal kojima dugujemo Belu Lugosija kao Draculu i Borisa Karloffa kao Frankensteinovo čudovište. Pritom nisam mogao ne prokomentirati suvremeni trend beskonačnih nastavaka, remakeova i rebootova koji, nažalost, nije ništa novo jer je Universal nemilosrdno cijedio svoje uspješne horor franšize beskonačnim nastavcima još u doba naših djedova i baka. Predavanje je bilo lijepo posjećeno a nitko od publike me nije gađao trulim povrćem.

Bilo je na ovom Rikonu još puno toga drugoga. Igralo se Pathfinder RPG i tradicionalne društvene igre. Terrible Creations iz Zagreba održali su nekoliko mini-larpova za odrasle i djecu. Cosplayeri su se ponovo iskazali, naročito njih tucet koji su se obukli u različite horor istražitelje iz društvenih igara Eldritch Horror i Arkham Horror. No u svemu tome, u najugodnijem sjećanju će mi ostati ljubaznost organizatora, ljepota Rijeke… i sve te proklete stepenice.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”19″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”80″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics