Retrospektiva: Sve kontroverze pete sezone serije Igra prijestolja

 

19062015_game_of_thrones_s5_0

Valar morghulis, prijatelji! Svemu lijepome jednom dođe kraj, i svi ljudi jednom moraju umrijeti. Ovu potonju misao scenaristi su prigrlili u potpunosti, jer je finale pete sezone Igre prijestolja jedan veliki i nenadani koloplet smrti. I to nasilnih smrti. I cliffhangera od kojih ti glava nabubri – pa tko će čekati godinu dana da sazna hoće li primjerice naš nadobudni prijestolonasljednik Stannis the Mannis Baratheon preživjeti?! Hoće li ga stići kazna zbog prolijevanja krvi nevinih? Sumorni je i crni finale da sumorniji ne može bit! Nije da se u tim stvarima znatno razlikuje od knjige, Martin je petu knjigu također završio s kobnom neizvjesnošću za mnoge od likova. Nemojte se smesti, osim cliffhangera i smrti, i golih sisa, ima u seriji drugih epskih tema poput izdaje, osvete, oprosta, poniženja. I pokore. Stradaju i nevini i oni koji su to zaslužili, veliki sijedi bradonja i njegovi avatari u svijetu malih ekrana, dvojac D&D – ne štede nikoga. Majko, imaj milosti za drage likove Igre prijestolja… Valar morghulis!

Mišljenja o petoj sezoni su podijeljena, neki se žale što su odvojili seriju od knjige, nekima je općenito dojadila sapunica koja se vuče oko nekih likova, a neki pak aplaudiraju dvojcu D&D na hrabrosti i umješnosti (jel to ista riječ ili nije?!) što se usuđuju i to uspješno proturječiti Martinu i odvoditi njegove likove u novim smjerovima, ili pak prema logičnom kraju. Što Martin oteže svakom svojom knjigom. Svaka od epizoda ima sočnih dijelova, i smrti nekog od glavnih likova (pa ubiše mi ser Barristana, majčicu im!). Neke odišu jeftinim senzacionalizmom, neke su me razljutile jer su se potpuno odvojile od tijeka radnje iz knjiga. Bio sam relativno nezadovoljan do tri četvrtine sezone kako je sve se to previše polagano išlo u nekim nepoznatim smjerovima. No osma epizoda “Hardhome” me definitivno preuzela, mogli smo biti svjedoci povijesnog okršaja živih i mrtvih, u jednom velikom spoileru za knjige; a deveta i deseta epizoda doslovno te zalijepe za ekran.

Ako ste slučajno nekog od likova zaboravili, ili zanemarili do posljednje epizode, na vrijeme ćete se podsjetiti, jer je finalna epizoda sezone sjecište svega. Prijelomna točka. Pa pogledajmo što nam se kuhalo u ovoj prijelomnoj sezoni, jer znajte, poslije ovoga nema čak niti Martinovih knjiga. Nakon ovoga krećemo u nepoznato! A zima dolazi!

Dosad sam svakome mogao reći, e pa ako želiš saznati što se dešava u seriji pročitaj si knjige (stvarno, tko to još nije uradio mislim da vam je već stvarno vrijeme da pročitate knjige) – no, činjenica je da knjiga još nema. Osim četiri, pet poglavlja koji su nama ogorčenim i opsjednutim fanovima barem malo olakšala dušu. Događaji iz pete sezone koju smo odgledali su iz četvrte (Brienne, Jaimie, Aryja, Sansa Stark) i pete knjige (Jon, Tyrion, Dany, Theon). Svaka od zadnje dvije knjige imala je određene likove po poglavljima, no serija ne može imati jednosezonski izostanak nekih likova. Neću dalje s knjigama budući da se serijal već uvelike udaljio od originala. Peta sezona imala je sve – redukcije priče, proširivanje i izmjena segmenata priče, stapanje likova, nove karakterizacija nekih likova, puno seksa, golotinje, barem po ure torture i silovanja, hrvatski krajobrazi; ma sve što narod veseli…

Od Dornea do daleke pustoši onkraj Zida, i s druge strane uskog mora

Počnimo prvo od naših šarmantnih junaka i galantnih vitezova, Ser Jaimiea i Ser Bronna od Crnovode, koji kreću u opasnu misiju u Dorne pod krinkom kako bi vratili mladu princezu Myrcellu pod skute njezine kraljice Majke. Sjetimo se uvodne scene iz prve epizode (#1 The wars to come), mrtvački odar kneza Tywina, i dirljiva scena dvoje ljubavnika Cersei i Jaime. I dok brat ukazuje na prijetnju od strane unutarnjih neprijatelja, njegova sestra i ljubavnica predbacuje mu krivnju za smrt njihovog oca. I dalje manipulativna pokušava okrenuti svog ljubavnika protiv svoje druge polovice od brata, Tyriona. Još jedne stvari možemo biti svjesni, a to je da je veza između Cersei i Jaimieja ohlađena, i da stvari više nikad neće biti kao nekad. I da bi se malo udaljio od Ledene kraljice, u knjizi mladi jednoruki vitez kreće u provinciju srediti nerazriješene poslove, primjerice opsadu Rijekotoka.

19062015_game_of_thrones_s5_1

No, u seriji imamo zaokret za 180 stupnjeva, tako da se Ser Jaimie nalazi u situaciji kad ima velike šanse za uspješno približavanje svome djetetu, koja bi mogla postati princeza Dornea. Ali… Jaimie je u seriji i dalje neodlučan i ne vidim da pokušava u potpunosti biti bolji čovjek. Fali mu malo pozadine, malo obilnija karakterizacija i povijest njegova odnosa s bivšim kraljem i ostalima unutar dvora. I ono što me razočaralo je njegova izjava, da kad će sljedeći put sresti brata – “Ubit će ga namrtvo!” I da, Ser Illyna Paynea iz knjige zamijenili su s Tyrionovim zaštitnikom Bronnom, koji ga prati u Dorne, učeći ga pritom borbi s jednom rukom. A u Dorneu su najopasnije vrste zmija, Oberynove Pustinjske zmije koje, kao što znate, traže odmazdu za svog oca, i ne odustaju samo tako od toga…

Cerseina opsesija osvetom nad svojim patuljastim bratom nije ništa novo: “To malo čudovište je negdje tamo vani…“, i pratit će je tijekom cijele sezone. A u samoj prvoj epizodi svjedoci smo jednog flashbacka, prvog u seriji uopće, koji gledatelja upoznaje sa zlokobnim proročanstvom vještice Maegi. Prenijet ću vam samo poantu, odnosno nimalo vesela proročanstva o njezinoj djeci: “Zlatne će i biti krune. I zlatni mrtvački pokrovi.” Nije ni čudno što se maloj Cersei to urezalo u pamćenje za cijeli život. Konačno vidimo što se to kuha u Cerseinoj glavi svih ovih 5 sezona; koji su njezini razlozi što se tako ludo zaštitnički ponaša prema djeci. Osim što će udati svog mlađeg sina Tommena s Tyrellovkom Margeary, morat će učiniti sve kako bi se okružila povjerljivim ljudima, i istodobno maknula Ruže iz svog dvorišta.

A tu ni najmanje nije kraj njezinim problemima, jer dolaze Vrapci! Najzanimljivija pojava sezone biti će naravno Vrapci i njihovo rušenje svega što nije u skladu s pokajničkim i skrušenim životom, razbijaju se bačve vina, zatvaraju bordeli. I kažnjavaju pohotni homoseksualci i preljubnice. I najoholija od svih, Kraljica majka, biva ponižena, razgolićena i provučena kroz njezin vlastiti križni put. Isus se negdje u drugoj dimenziji preokreće u grobu; pa kuda baš Cersei, Martine moj. A glas Visokog Vrapca ori (glumi ga Jonathan Pryce): “Ako makneš sve zlato, srušiš kipove, onda ovo ostaje…” Mnogi likovi koji su visoko letjeli, pali su na samo dno, najčešće u pakao. Hoće li Cersein križni put promijeniti nju na bolje, na lošije ili će samo pooštriti strategiju? Mnogi su likovi prošli svoje puteve iskupljenja i postigli više-manje trenutak katarze, hoće li i Cersei biti jedna od tih?

19062015_game_of_thrones_s5_2

Što se tiče Maloprstog i njegove kopilanske kćeri Alayne (razotkrivena gospa Sansa od Winterfella), scenaristi su nam priredili pravo malo sadističko iznenađenje – naime, Sansu će udati za Boltonovog kopilana Ramsaya Snowa u Winterfellu! Nije malo reći da vjerojatno nitko to nije vidio ni znao, a bome ni uživao kad smo vidjeli koja sudbina će snaći našu dragu malu gospu. Njihova narativna linija u potpunosti je izmijenjena u odnosu na knjigu, tako da je neke njihove korake bilo teško predvidjeti. Isto kao što je teško predvidjeti i proniknuti u planove našeg Maloprstog. Vonj, Ramsay, njegova ljubavnica i mlada Sansa igrat će vrlo grubo, a znamo tko će tlačiti. Mnogi su zadrhtali kad su morali prisustvovati prvoj bračnoj noći Ramsaya i Sanse u šestoj epizodi (Unbowed, Unbent, Unbroken).

Jon Snow se na Zidu i dalje bori s Divljacima, doduše ne fizički nego ih pokušava privući na njegovu stranu. Odnosno, balansira između njih, svoje Crne straže i kralja Stannisa i njegove čarobnice. Divljaci su pošast za ljude južno od Zida, no što bi se desilo kad bi se Whitewalkeri poslužili brojnošću Divljaka? To bi tek bila opasnost po žive. Sjever krije mnoge opasnosti i to smo mogli vidjeti već u par navrata. Strastvene fanove poput mene NAJVIŠE je zasigurno uzbudila pojava Noćnog kralja i njegovih hordi zlih mrtvaca. Tko nije osjetio ubrzano udaranje srca tijekom borbe Vrana i Divljaka protiv hordi zla u epizodi osmoj “Hardhome“?! Bilo je i divova! I pravih fajtova valyrijskim oštricama protiv magije Nemrtvih! Evil dead treći dio ‘all over again’! A tek Noćni kralj? Za gledatelje serije on je već stari poznanik, glavna figura rata Nemrtvih. U knjigama on je tek jedan od likova iz priča stare Nane, jedan od mnogih iz usmene predaje Westerosa. Sama epizoda završava polaganim, dugim kadrovima, kad naši junaci odlaze u daljinu, a mi vidimo samo izraze šokiranosti i iznenađenja na njihovim licima kad kralj nemrtvih samo podizanjem svojih ruku diže njihove pale drugove. Sigurno su se zapitali, imaju li uopće ikakve šanse? Da su Jonove Vrane vidjele ono što su vidjele njegove oči, siguran sam da u finalnoj epizodu ne bi napravile taj šokantni čin… Topli dah na svježem zraku, i mrlja krvi koji se širi po tlu i natapa snijeg. Jone Snow, nemaš ti pojma…

19062015_game_of_thrones_s5_3

Također je najveće iznenađenje sezone bio Stannis Baratheon i njegovi očajni postupci. Dosad sam u njega polagao najviše nade, da će ostati čovjek svojih principa. Da neke granice neće prijeći. Ali Melisandre stalno uvjerljivo vrbuje Stannisa na žrtvu kraljevske krvi radi božje pomoći. S jedne strane razumijem čovjeka, mora igrati svoju ulogu Odabranoga; i ponekad pravi kralj mora uraditi neku žrtvu radi općeg dobra. Možda je neke to šokiralo, i dirnulo. Znam da mene jest; no sjetio sam se također da je Stannis dao pogubiti svog vlastitog brata da bi mogao polagati jedino pravo na prijestolje kao Baratheon. Prvi u liniji nasljedstva nakon svog mrtva brata Roberta. Njegov marš na Winterfell ispao je blagorečeno katastrofa, sve što je moglo poći po zlu, pošlo je. Nije ni čudno što sam Stannis, strgan i izranjavan rezignirano prihvaća svoju smrt kao naplatu za neke stare dugove. Duboko u duši žali što je morao napraviti, no kraljevi ponekad jednostavno ne mogu birati. Nadovežimo ovdje odmah i našu odanu Brienne, djevu od Tartha, i njezinog obdarenog paža; kao i njezinu potragu za kćerima lady Catherine. Ta potraga dovest će je čak do Winterfella, gdje će zadati odlučujući zamah.

U Pentosu, s druge strane uskog mora pauk Varys i dalje plete svoju mrežu (Illirio Mopatis iz knjige zamijenjen je s Varysom) i uvlači Tyriona u neuobičajenu misiju pronalaženja kraljice Daenerys. Konačno počinje otkrivati razmjere Varysovih spletaka koje smo naslućivali još u prvim epizodama prve sezone. Tyrion je ionako tražen diljem Sedam kraljevina, tako da će mu promjena lokacije dobro goditi. Upućuje se na putovanje kroz opasne predjele drugog kontinenta, Essosa. Najzanimljivija stvar je Tyrionov susret s Danynim zaštitnikom Jorahom, te njihovo putovanje do borilačkih jama Meereena i na kraju do same Kraljice Majke. Postavlja se pitanje kako će Kraljica prihvatiti povratak svog starog zaštitnika, ali izdajicu; a kako ozloglašenog Patuljka, ocoubojicu?

19062015_game_of_thrones_s5_4

Daenerys muku muči sa Sinovima Harpije u Meereenu, kao i sa svojim zmajevima koji postaju sve jači i veći. I kad dođe trenutak Dany će morati razmisliti, hoće li ostati u Meereenu i spasiti svoj novi narod ili ostaviti sve i vratiti se i pokušati osvojiti Željezno prijestolje. “Lannister, Baratheon, Stark, Tyrell. Svi su oni samo žbice kotača. Sad je ovaj na vrhu pa onaj drugi, i tako to ide ukrug, gazeći one na tlu. Ja neću zaustaviti kolo, ja ću ga slomiti!” Meereen je sniman u Hrvatskoj, kao i Kraljev grudobran, tako da bacite oko na poznate lokacije. Dany pokušava biti bolja kraljica, no teško je to ostvariti kad te određeni dio podanika želi ubiti, a zmajevi pak divljaju okolicom, ostavljajući nevine žrtve.

19062015_game_of_thrones_s5_5

Aryja Stark se nalazi u Braavosu, u hramu Boga s mnogo lica, i u tijeku je njezino naukovanje za Ubojicu. Nestrpljiva je pripravnica, željna što prije ovladati tajnim vještinama i konačno ostvariti svoju staru bajalicu. I teče tako njezino naukovanje, kadli se na obale Braavosa iskrca jedno lice iz Aryne prošlosti, jedno ime urezano u njezino pamćenje – Meryn Trant. Oholost ovog čovjeka je neizmjerna, i polagano se budi ubojica u samoj Aryji…

Meštar Aemon morao je umrijeti kasnije sa Samwellom na putu prema Starigradu (prema knjigama), no to putovanje bit će odgođeno do same zadnje epizode sezone. Pobuna željeznih je za sada ostala na distanci, no to ne znači da se Greyjoyi ne mogu naknadno uključiti u sljedećim sezonama. Euron, Victarion, Vlažnokosi? Kao i lady Kameno Srce…

Do sljedeće sezone… Ko živ ko mrtav!

Momenti koji su gledatelja ostavili u neizvjesnosti na kraju sezone, iliti cliffhangeri!

• Stannis i Brienne – hoće li mač presuditi?
• Vonj i Sansa Stark – hoće li im skok s bedema Winterfella presuditi?
• Jon Snow i ubojite Vrane – hoće li Jon prijeći na drugu stranu?
• Noćni kralj i njegove horde nemrtvih – hm, sanjaju li nemrtvi?
• Cersei/Robert Strong vs Vrapci – nakon križnog puta, strašna li će biti njezina osveta?
• Jaimie i Myrcella – bude se očinski osjećaji, ali možda moment prekasno…
• Daenerys, Drogon i Khalassara – novi saveznici na pomolu, ili nova katastrofa?
• Tyrion, Daario i Jorah – dva i pol muškaraca, pozabaviti se meereenskim Harpijama ili pronaći Dany, pitanje je sad?
• Samwell Tarly – dalek je i opasan put u Starigrad
• Meštar Aemon Targaryen – Egg, Egg, gdje si?!
• Arya Stark – šegrtovanje u Hramu Boga tisuću lica, te osveta, koja nosi i svoje posljedice…

Check Also

Prvi teaser za Jurassic World: Dominion!

Universal Pictures i Amblin Entertainment objavili su prvi svojevrsni teaser za Jurassic World: Dominion. Teaser …

The Swarm: uskoro stiže serija bazirana na ekološkom SF trileru Franka Schätzinga!

Iduće godine nam stiže visokobudžetna žanrovska serija The Swarm temeljena na bestseleru Franka Schätzinga. Serija …

Web Statistics