Recenzija romana “Čovek koji je ubio Teslu”, Gorana Skrobonje

28032014_TeslRecenzija_postZadivljuje Goranova priprema za ovaj roman: toliko je detalja u Tesla univerzumu koji nas tjeraju na istraživanje. Nisam jednom posegnuo za googlom ne bih li vidio je li postojala koja krčma iz romana, osoba, tko je izmislio injekciju i iglu, kada je teorija multiuniverzuma ugledala svjetlo dana; jesu li Tesla i Hugo Gernsback zaista bili dobri i je li Hugo ikada upoznalo Lazara Komarčića; što je Lenjin radio u Beogradu; je li Mata Hari stvarno bila u to vrijeme na ovim prostorima; provjeravao kako se cijeli svijet divio Joséphine Baker i u koje je točno vrijeme nastupala u Beogradu…

Ovo nije samo posveta jednom velikom znanstveniku ili vlastitoj zemlji, ovo je u mnogočemu posveta jedno vremenu gdje je svijet još imao smisla, gdje su se stvarale teorije, gdje su se ljudi cijenili i poštivali; svijetu u kojemu nije lako biti čovjek jer se u Teslauniverzumu cijene samo one osobine koje su danas zaboravljene; cijeni se znanje, jasnoća, privrženost, pa čak i zaluđenost vlastitim idejama…

Žanr se mijenja kroz radnju čas je triler, krimić pa alternativna povijest + hard sf, jer u nekim dijelovima (koji mi se posebno sviđaju) Skrobonja pokazuje da mu fizika nije slabija strana, a pogotovo mi se svidjelo objašnjenje teorije o fraktalima i cijelo objašnjenje velebnog eksperimenta.

Roman obiluje nostalgijom, sažetim opisima nekog boljeg jučer, a priča, uklopljena u cijelu strukturu knjige i u službi vremena u kojem se radnja događa, djeluje uvjerljivo, lepršavo i inteligentno.

Dugo nisam čitao domaću knjigu (pod domaću mislim na knjige za koje na treba prijevod i da su od autora kojega mogu razumjeti i politički, idejno, kulturološki…) koja ne pametari, ne propovijeda, ne odlazi u apstrakcije i digresije i po mom mišljenju Skrobonja je punokrvni predstavnik onoga kako mislim da se treba pisati avanturistički roman.
Priča nas vodi kroz stari Beograd u kojemu pratimo život mladog znanstvenika koji postaje pomoćnik (šegrt) Nikole Tesle. Tesla je svoj veliki laboratorij smjestio u Beograd, i sve svoje pronalaske ostavlja narodu i ima ogroman ugled, dok mu u goste dolaze veliki Henry Ford i slični velikani početka dvadesetog stoljeća i prema Tesli se odnose s izrazitim poštovanjem i divljenjem.

Kroz atmosferu starih kavana, probisvijete, polu-likove, ali i neke velike osobe tog vremena, Skrobonja nas uvodi u košmarni svijet glavnog junaka koji se sprema za najveći eksperiment u povijesti čovječanstva.

Kada se uljuljamo u atmosferu drevnog Beograda, naglo smo prebačeni u budućnosti – nešto malo dalju od 2014. – gdje korporacija Marić (najbogatiji čovjek na planetu), ulazi u gotovo nerješive probleme koje gazdu Marića – beskrupuloznog biznismena modernog svijeta – guraju u očaj, ali njegov karakter, financijska moć i još koješta ipak uspijevaju pronaći rješenje.

Sve što se dalje događa bilo bi nepošteno napisati prema romanu koji svakako otvara jedan odlični serijal Teslauniverzuma. Koliko god roman govorio o nekom nepostojećem vremenu, o nekim nepostojećim situacijama i s velikom količinom biranih riječi i ljubavi se obraćao te slavio neka davno izgubljena vremena, ipak, ne možemo pobjeći od odlične kritike modernog društva, tehnološkog napretka, politike pa sve do kritike mentaliteta ovih prostora.

Tako npr. dio u kojem Tesla upoznaje Lazara Komarčića s Hugom Gernsbackom je nevjerojatan, pun nade, sjete, želje, neshvaćenosti i skrivenih mogućnosti – koje se nikada nisu ostvarile. Napokon, ovo je ekološki govorljiva knjiga. Tesla puno prije vremena počinje razmišljati o posljedicama zagađenja krutim gorivima, o zagađenosti CO2, o planetu i o budućnosti. Na kraju se vjerojatno pitate: – Tko je Čovjek koji je ubio Teslu?

Odgovor na to pitanje potražite u ovom izvrsnom romanu kojega neće pustiti iz ruku dok ga skroz ne progutate, a ona zamišljenost nakon pročitanog držat će vas nekoliko dana.
Brz, tečan, jednostavan, uzbudljiv, jasan, inteligentan roman. Treba li bolja preporuka?

I za kraj, Goran Skrobonja uskoro dolazi u Slavonski Brod na konvenciju Marsonikon (a bit će i na Istrakonu), pa oni koji nisu, sigurno će imati priliku pitati autora štošta o romanu, kupiti knjigu ili nabaviti veliki hit nastavak Čoveka koji je ubio Teslu, Sva Teslina deca.

Check Also

Star Trek: Lower Decks, kročite hrabro… u žanr animirane komedije

Trek fanovi se zasigurno sjećaju TAS-a, Rodenberryjevog pokušaja da franšizu prebaci u novi, animirani žanr. …

Oči tame: Dean Koontz

“Šest minuta poslije ponoći u noći na utorak, dok je išla kući s probe za …

Web Statistics