Putovanje u Star Wars: Izgubljene zvijezde

 

19022017_Izgubljene_zvijezde_rec

Izgubljene zvijezde
Originalni naslov: Lost Stars
Autorica: Claudia Gray
Godina izdanja: 2016.
Nakladnik: Znanje
Uvez: meki
Broja stranica: 388
Jezik originala: engleski
Godina originalnog izdanja: 2015.
Prevoditeljica: Tamara Jambrišak Lopac
ISBN: 978-953-343-447-6

 

I to smo doživjeli. Uz svu silu ljubavnih džepnih romana Znanje je za sve one kojima nikad dosta Ratova zvijezda izdalo čak pet romana iz dotičnog (novokanonskog) univerzuma. Svi su oni novijeg datuma, izašli 2015. uoči izlaska VII. epizode Sila se budi. Zadnjih godina osim Sile probudio se i sam Lucasfilm te počinje štancati naslov za naslovom iz omiljenog nam univerzuma. Lucasfilm Story Group osnovan je 2013. kao divizija kompanije Lucasfilm odgovorna za Star Wars kanon, kako bi se osigurao kohezivni kontinuitet svih dosadašnjih izdanaka franšize. Oni su odgovorni i za reboot proširenog Star Wars univerzuma, gdje sav materijal izvan originalnih šest Lucasovih epizoda, Clone Wars serije i filma, te stripovske priče “Star Wars: Darth Maul—Son of Dathomir” postaje nekanonski i dobiva oznaku “Star Wars legends“. I tako sve što je nastalo nakon spomenutog prijelomnog trenutka postaje dio novog/starog univerzuma.

Izgubljene zvijezde” su pak dio inicijative nazvane “Journey to Star Wars: TFA” spomenutog Lucas Story Group i čine dvadesetak romana i strip albuma koji su izdani zaključno sa VII. epizodom. Izdana je istog datuma kao i prvi dio trilogije romana za odrasle “SW: Aftermath/Poslije bitke” (također je izašla kao izdanju Znanja), te bismo mogli reći da parcijalno prethodi tom romanu. Zvijezde se događaju u vremenu nakon III. epizode (11 BBY) pa sve do događaja koji prethode epizodi VII. (godina 5 ABY). Početak originalne trilogije uzet je kao nulta godina, a ako vas interesira detaljna vremenska linija kanonskog univerzuma možete je naći na dediciranoj wikipediji. Iako Znanje ovaj roman izričito ne etiketira kao tinejdžerski (young adult), budite upoznati i s tom činjenicom kad krenete na svoje čitalačko putovanje…

Izgubljena djeca i izgubljene zvijezde

Roman započinje na samom Rubu galaktičkog carstva, na planetu Jelucan čija se klasna struktura stanovništva dijeli na ruralni dio starijih doseljenika, te aristokratski dio novijeg vala doseljenika. Dolazak Velikog Moffa Tarkina na Jelucan bit će sudbonosan za dvoje djece, siromašnu Cienu Ree i bogatog Thanea Kyrella. I jednog i drugog povezuje velika ljubav prema letenju, kao i pomalo infantilna i naivna želja da postanu časnici u armadi moćnog i apsolutno pravednog Novog carstva koje je došlo nakon kraha dekadentne Stare republike. Temeljna značajka pripadnika Cienine klase je čast iznad svega, mogao bih reći i iznad razuma i srca, odanost nekome ili nečemu po cijenu vlastite smrti ili svog naroda. Beskrajno vjerovanje u čast i pravdu Carstva.

Thane je pak mlađi sin bogate jelucanske obitelji, koji na odlazak u Carsku armiju gleda kao na bijeg od nasilnog oca i brata. I tako oni postaju nerazdvojni prijatelji te kreću zajedno na Carsku akademiju na Coruscant, spremni dušu dati za svoja uvjerenja. No, kada Thane prisustvuje uništenju pobunjeničke planete Aldeeran od strane gigantske prve Zvijezde smrti uvidi da se Carstvo ponaša diktatorski i ne haje za ljudske živote. Bježi iz službe te se korak po korak naposljetku nađe u društvu Pobunjenika. I tako se Ciena u ulozi vojnika odanog Carstvu nađe na suprotnoj strani borbene linije,  između svog najboljeg druga iz djetinjstva, prijatelja i naposljetku ljubavnika. Što će jadna odabrati?

Roman je pisan iz aspekta dva lika, Ciene i Thanea. Pratimo njihova razmišljanja, dvojbe i djelovanja. Iako s različitim pozadinama, različitim razmišljanjima, kao i na suprotnim stranama rata, Sudbina ili Sila će ih stalno dovoditi u susret. Priča je zamišljena tako da uz kvaziljubavnu priču dvoje aktera na suprotnim stranama upoznamo najvažnije događaje koji kronološki povezuju originalnu trilogiju i novu trilogiju. Naši junaci u hodu će upoznati i sve važne filmske aktere franšize, poput princeze Leie, Hana Sola, Lukea  Skywalkera, kao i one s mračne strane Sile – Velikog moffa Tarkina, Imperatora Palpatinea/Dartha Sidiousa i Dartha Vadera. Bit ćemo svjedoci uzlaska i pada Carstva, kao i osnivanja Nove republike. Tu je i ključna bitka oko prve Zvijezde smrti (kod Yavina – Epizoda IV. Nova nada), zatim bitke Carstva i Pobunjenika kod snježnog planeta Hoth (Epizoda V. Imperija uzvraća udarac), finalne bitke kod Endora (Epizoda VI. Povratak Jedija). I jedna bitka koji se dogodila godinu dana nakon VI. epizode, kod pustinjskog planeta Jakku gdje je uništena druga Zvijezda smrti u izgradnji. Ratni ostaci te bitke vidljivi su na početku VII. epizode.

Roman Chucka Wendiga “Poslije bitke” događa se paralelno s radnjom posljednjeg dijela ovog romana. Iako je recimo Wendigov roman pisan kao roman za odrasle, čitatelji su ga puno lošije primili od ovog romana. Zvijezde su očito prepoznali i mlado i staro. Autorica Claudia Gray veliki je fan franšize od samih njezinih početaka i recimo da je poznaje u dušu. Strašno je puno mjesta gdje ćete prepoznati ljude i situacije koji su se dešavali u originalnoj trilogiji. Priča teče s aspekta jednog i drugog lika i vjerujem da je mnoge s vremenom sve više grizla činjenica kako netko može biti dosljedan u krivom razmišljanju samo zbog osjećaja časti i dužnosti. Iako se zbog nedostatka informacija isprva donekle može tretirati Pobunjenike kao teroriste, teško je ne vidjeti sve očitije činjenice. Ciena je vjerojatno najtvrdoglaviji knjiški lik koji sam dosad upoznao. Lik koji do samoga kraja ostaje vjeran svojim “vrijednostima”, čak i kad zna da su one neizbježno pogrešne; čak i kad graniče s genocidom. Jesu li se tako osjećali i pojedinci članovi Hitlerjugenda tijekom Drugog svjetskog rata? Odrasli i drilani od malena u svrhu dobrobiti rasne i nacionalne politike nacista. Kad su s vremenom uvidjeli da ostale rase i nacije nisu ništa različitiji od njih te da je ubojstvo ubojstvo, a genocid genocid, jesu li i dalje nastavili izvršavati dužnosti zbog svojih uvjerenja ili straha od  svojih nadređenih?

Mnogi su se pitali u “Sila se budi” kako je jedan Stromtrooper ispranog mozga mogao samo tako prebjeći kod Pobunjenika? S obzirom na despotsku narav Carstva, teško je povjerovati da tako rigidan i čvrst vojnički sustav ne koristi savršene metode ispiranja mozga. Pogledajmo samo izdrilane vojnike iz vojničkih SF romana poput Heinleinovih Zvjezdanih jurišnika ili Vječnog rata Joea Haldemana. Na kojoj razini je njihova vojnička logika, slijepo slušaj zapovjedni lanac, napadni i uništi neprijatelja. Moglo bi se reći da Grayini likovi kao borci malo previše razmišljaju pa se stoga dešavaju anomalije koje ne bi trebale postojati. No bez takvog narativnog mehanizma priče ne bi niti bilo.

I za kraj…

Lagano SF štivo zamaskirano u Star Wars univerzum, čitati kao sasvim solidan dodatak filmskoj sagi. Osobno mi je nedostajalo malo više neizvjesnosti u samoj priči, jer zapravo idemo iz bitke u bitku čije ishode više-manje poznajemo iz filmova. A postojalo je i trenutaka kad mi je zapravo bilo i svejedno za sudbinu dvoje glavnih likova, koliko su išli iz krajnosti u krajnost svojim neracionalnim postupcima. Sve u svemu, ljubavna priča u vihoru jednog rata, saznajte istinitu priču o ljudima koji su bili sporedni, čak i nepoznati likovi velike filmske sage. Iako povijest grade veliki ljudi, heroji, ne smijemo zaboraviti niti da postoje i mali ljudi čije se velike priče događaju usporedno. Ovo je njihova priča.

Pročitajte: Izgubljene zvijezde – prvo poglavlje (službena stranica nakladnika).

Check Also

Pozdravi s čudnih novih svjetova #2.10: Na rubu

I naposljetku to se dogodilo. Prigodno s eksperimentalnom tematikom, druga sezona serije Star Trek: Strange …

Good Omens, druga sezona: dobre vibracije ne čine seriju dobrom

Otrgnimo ovaj flaster brzo, jer će tako manje boljeti: druga sezona Amazonove i BBC-jeve serije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics