Stigao je prvi teaser za nadolazeći serijal Lord of the Rings

Veliki J. R. R. Tolkien jednom je rekao: “Ja sam mudro započeo s mapom”. Čini se da je i Amazon Prime odlučio slijediti njegov primjer, te je kao prvi teaser za nadolazeći serijal Lord of the Rings otkrio kartu Međuzemlja iz doba u kojem će se serija odvijati. I to veoma detaljnu kartu, tako da imate što raditi u idućih par sati. No ima kvaka, jer ovo je karta s položajima geoloških formacija, mora, planina, šuma i rijeka, ali bez imena.

No to nas nije spriječilo da kao arhivisti Minas Tiritha detaljno proučimo kartu i pokušamo otkriti što više o nadolazećoj seriji. Mapu koja je objavljena na službenom twitteru prati i izreka: “Three Rings for the Elven-kings under the sky,”. Ako uzmemo u obzir da karta prikazuje Međuzemlje u kojem je Beleriand potopljen, možemo zaključiti da se radi o Drugoj ili Trećoj eri. Ovo će razočarati fanove Silmarilliona, čija je radnja najvećim dijelom smještena prije velikog potopa. Sama izreka, zapravo početak kultne izreke o podrijetlu Prstenova moći daje sugerirati da bi radnja mogla uključivati nikog drugog doli Celebrimbora, princa Noldora i zadnjeg iz linije Kuće Fëanorove, tvorca tri vilenjačka Prstena moći (Vilya, Narya i Nenya). Hoće li radnja pratiti upravo ovog važnog lika iz povijesti Međuzemlja, ili nekim dijelom biti vezana za njega i Prstene, u ovom trenutku teško je reći.

Amazon nam je dao još jedan trag, koji se može iščitati iz same mape. A to je fascinantni dodatak koji je referiran u knjigama, ali nije nikad pokazan na nijednoj službenoj mapi. Naime, ova se mapa od ostalih mapi Međuzemlja (poput ove interaktivne i detaljne mape) razlikuje u proširenju na Istoku. Pažljivi promatrač može zapaziti novi planinski lanac. To su Orocarni iliti Crveno gorje, planinski lanac na sjeveroistoku Međuzemlja koji su Valari stvorili nakon što je Melkor uništio Dva svijetla. Na zapadnim padinama gorja rasla je Divlja šuma, a pored velikog vodopada rijeke koja je tekla u unutarnje Helkarsko more, nalazila se uvala Cuiviénen, gdje su se prvi vilenjaci probudili. Na sjevernom rubu gorja, nalazi se Ered Engrin, slično Ered Luin daleko na sjeverozapadu. Sudeći po karti, geografija prati Tolkienov opis.

Uvjereni smo da ovaj prikaz nije slučajan, budući da je Amazon svjestan značenja koje Tolkienov svijet ima za milijune fanova diljem svijeta, kao i mjesto koje Tolkien i Međuzemlje zauzimaju u svjetskoj književnosti, ali i fantasy žanru kao takvom. Zato naslućujemo da će upravo ovo mjesto igrati ulogu u nadolazećoj seriji. Da li ćemo pratiti putovanje misteroznih „Plavih čarobnjaka“, za koje znamo da su otišli daleko na Istok? Ili ćemo pratiti mladog Aragorna, za sada je teško reći.

Ono što sa sigurnošću znamo je da studio nema prava na Silmarillion, već samo na Hobita, Gospodara Prstenova i dodatke. No budući da su spomenuti likovi referirani u dostupnom materijalu, moglo bi se raditi upravo o nekome od njih. Također, znamo da će se serijal baviti događajima koji nisu prikazani u Jacksonovim trilogijama. Ovo je najskuplji televizijski serijal u povijesti, budući da je Amazon samo za prava platio 250 milijuna dolara, a cijena projekta, prema nekim izvorima dostiže čak milijardu dolara (!). Amazon je također potvrdio kako nas očekuje pet sezona ovog izuzetno skupog projekta.

Iako još nemamo točan datum izlaska serijala Lord of the Rings, jedan od uvjeta ugovora kod kupnje prava je bio kako serija mora krenuti u produkciju unutar dvije godine. Prema tome serija mora startati s produkcijom 2020. godine, pa se očekuje negdje 2021. što je potvrdila Jennifer Salke, šefica Amazonovog studia. No budite sigurni da poput oka Saurona, pažljivo motrimo na svaku novu vijest, pa nas pozorno pratite.

NADOPUNA: U međuvremenu je izašla i karta s oznakama.

Lord of the Rings serijal

Lord of the Rings serijal

Check Also

Bird Box Barcelona: prvi teaser trailer za Netflixov spin-off

Netflix je objavio prvi teaser trailer za Bird Box Barcelona, spin-off postapokaliptičnog horor filma iz …

Ahsoka: novi pogled i detalji serije!

Još od posljednje epizode serije Star Wars: Rebels, fanovi se pitaju gdje je nestao Ezra …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics