Prvi pogled na Dune: Part Two!

Prva važna stvar koja se tiče filma Dune: Part Two (Dina: Drugi dio) je da to nije drugi film koliko je nastavak prvoga, stoga ako vas zanima gdje će se priča nastaviti, samo se treba podsjetiti kraja originala iz 2021. godine. Dakle, riječ je o čistom nastavku, bez ikakvog vremenskog odmaka. A što je to, što nas čeka? Prema riječima redatelja Denisa Villeneuvea, nastavak je epski ratni akcijski film, ali je u svojoj srži ujedno i ljubavna priča. “Želio sam napraviti vrlo ljudski film, vrlo blizak likovima, unatoč opsegu filma. Stalno sam govorio svojoj ekipi: ‘Najvažnija stvar je ta iskra, taj odnos između ova dva lika.’ Ako to ne uhvatimo, ako to nemamo na ekranu, nema filma. Epicentar priče je taj odnos.”

Iako je svemir Dine složeni svijet geopolitike i s mnoštvom ekoloških i tehnoloških metafora koje su prisutne i danas, u njezinom centru se nalazi taj odnos u kojem Chani na neki način postaje moralni kompas. Naravno odnos o kojem je riječ je onaj između Paula Atreidesa kojeg tumači Timothée Chalamet i Chani koju tumači Zendaya. “Zendaya je žestoka ratnica. [Njezin lik] ima vrlo čvrsto mišljenje o svom svijetu, o politici njezinog svijeta, o religijama i utjecaju kolonizacije na njihovu kulturu, ali ima nešto u tom mladiću što joj slama srce. A Timothée je napravio prekrasan posao da prenese tu iskrenost na ekran.” – izjavio je Villeneuve.

Sjena koja cijelo vrijeme vreba je zlikovac kojeg tumači Austin Butler. Iako je tehnički od krvi i mesa, njegovo blijedo lice poput mrtvaca ukazuje na mrtvilo koje seže duboko. Villeneuve je želio sačuvati potpuno otkrivanje njegovog lika za kasnije u reklamnoj kampanji, ali čak i ova silueta Feyda-Rauthe lovca-ubojice sugerira njegovu zlokobnu prirodu i ističe njegovo prepoznatljivo oružje s dvije oštrice. Feyd-Rautha je vrlo pametan, vrlo karizmatičan lik i doista briljantan. Zato ne moramo čekati da bi opet vidjeli njegovog ujaka, baruna Harkonnena (Stellan Skarsgård), u njegovoj punoj odvratnosti. Također tu je opet i Rabban, kojeg tumači Dave Bautista. On za razliku od Feyda-Rauthe nije previše inteligentan, želi uvijek udovoljiti svom ujaku, ali naprosto nije dorastao namjenjenoj mu ulozi. Među likovima koje opet gledamo je i Gurney Halleck kojeg glumi Josh Brolin. “Gurney Halleck je preživio i vratio se osvetiti svoje prijatelje.”

Svoju ulogu reprizira i Rebecca Ferguson kao Lady Jessica. U prvom filmu se često pojavljivala u kićenoj i svečanoj odjeći, što je pristajalo njezinom položaju i staležu. U nastavku, ona je mračna i teška pojava, što odgovara nekome tko je izgubio sve što je i ona. Njezin lik je ambiciozan, kompleksan i vičan preživjeti što god joj život servira. “Vidimo da postoji tama, vrlo specifična tama u njenim očima. Lady Jessica jedan je od idejnih tvoraca Dine. Pokušava realizirati svoj plan. Značenje tog pogleda biti će otkriveno u nastavku.” – izjavio je redatelj.

Još jedna članica reda Bene Gesserit je novi lik, Lady Margot, koju tumači Léa Seydoux. “Margot Fenring je sestra Bene Gesserit, ali će biti tajni agent u filmu. Bilo je vrlo razigrano raditi s Léom. To je lik pun iznenađenja.” – izjavio je Villeneuve.

Ponovo nas očekuje i Javier Bardem kao Stilgar, vođa Fremena. “Stilgar, kao i svi likovi, igra neku partiju šaha. On vjeruje da bi Paul mogao biti ta proročanska figura, i polako drži Paula pod svojim okriljem i postaje prekrasna, zamjenska očinska figura.” – izjavio je redatelj.

Novi lik je Florence Pugh kao princeza Irulan. Njezin ulog ne može biti veći jer se boji da bi njezin otac mogao izgubiti prijestolje, mogao izgubiti sve.

Dune: Part Two u kina stiže 03. studenog. Dok čekamo na trailer, bacite pogled na prve, ekskluzivno objavljene fotografije Vanity Faira.

Check Also

The Witcher: prvi službeni pogled na Liama Hemswortha kao Witchera

Netflix je u travnju potvrdio da će njihova fantasy serija The Witcher završiti s petom …

Star Trek: Starfleet Academy, glavnu ulogu u seriji tumačit će Holly Hunter

Star Trek: Starfleet Academy, četvrta igrana serija i šesta koju producira Secret Hideout Alexa Kurtzmana …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics