Prvi Marsonikon uspješno položio ispit

Dobili smo još jednu konvenciju. SF skupina Orion koja djeluje u sklopu astronomskog društva Gea X, uspješno je položila ispit. Dečki su odradili svoju prvu konvenciju (više nisu nevinašca) i od sada na kartu okupljališta fanova stavljamo i Slavonski Brod.

Marsonikon 1 je za temu imao Mars (jer kao što znamo Marsonija je prva naša kolonija na Marsu), pa je cjelokupni program orbitirao oko crvene planete, osim par iznimaka –  Mišak (privlači publiku), Šimatovićevo predavanje ‘Što je snimljeno na Mjesecu’ i Martinovićevo ‘Svjetske misterije i tajne’. Simpatičan filmski program upotpunio je ‘crveni ugođaj’, pogotovo projekcijom vjerojatno najgoreg sf filma ikad snimljenog – Santa Claus Conquers the Martians. Uz filmove i predavanja održano je i nekoliko radionica te brzinski kviz s 20 pitanja – pogađate – u vezi Marsa u znanosti, literaturi i popularnoj kulturi, a nagradni fond je bio šarolik i to u rasponu od čokoladica Mars do knjige o kućnim ljubimcima (Special Edition: Ne zagađujte izmetom ljubimaca Naš i Vaš Mars).

Iako je Mars dominirao, konvencija je imala dobru atmosferu. Prodavale su se knjige, pilo se (doduše bezalkoholno) i propisno češljalo jezikom. Bez obzira na program i događanja, duh konvencije je u ljudima i druženju, u zanimljivim razgovorima i novim prijateljstvima. Na Marsonikonu toga nije nedostajalo.

Prava je poslastica bilo i prelistati jednu staru vrlo staru knjigu. Gospodin Leon Maglić koji se nedavno pridružio Orinu pokazao je iz vlastite zbirke primjerak Od Zemlje do Mjeseca Julesa Vernea iz 1875. godine (Verne je taj roman objavio 1870.). Pristojno očuvan primjerak je čini se ujedno i jedna od prvih knjiga koja je tiskana pod imenom Matica Hrvatska (do 1874. godine nosila je naziv Matica Ilirska). Poruka institucijama – znanstvenu-fantastiku nije zaobilazila Matica (a Verne je tada bio jako popularan i vjerojatno se knjiga dobro prodavala), pa nemojte danas gledati na zf kao šund već hvale vrijedan žanr koji ima itekako svoje mjesto u suvremenoj kulturi.

I kao šlag na kraju, moramo ekipu posebno pohvaliti jer su se sa svojom prvom konvencijom ujedno otisnuli i u ‘izdavačke’ vode. Objavili su zbirku pričaMarsonic, a u planu je da izlazi dvaput godišnje. U maloj zbirci fanzinskog izgleda objavljeno je osam priča lokalnih autora, a recenziju uradaka čitat ćete na Inverziji za koji dan.

Check Also

Rikon 2023: Fantastični vikend u Rijeci je pred nama!

Ovogodišnji Rikon, koji će se održati od 29. rujna do 01. listopada u prostorima Filozofskog …

Najava za Peacockovu seriju John Carpenter’s Suburban Screams

Baš kada smo mislili da je već sve poznato što stiže za ovogodišnju jezivu sezonu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics