Prve reakcije na Amazonovu seriju The Wheel of Time

The Wheel of Time je za sada drugi po redu najveći Amazonov projekt. Očekivanja se velika, a usporedbe s Igrom prijestolja neizbježne. Na kraju krajeva čak je navodno i sam Jeff Bezos rekao: “Želim svoju Igru prijestolja.” No ovakve adaptacije su zapravo vrlo nezahvalne. Sami izvorni materijal se sastoji od ukupno 15 knjiga, odnosno 14 romana i jednog prikvela. Originalne knjige imaju preko 10,000 stranica, što je duplo više nego što ima serijal Pjesme leda i vatre. A osim te grandioznosti, treba uzeti u obzir da se Jordanov serijal objavljivao kroz period od 30 godina. Što znači baza fanova je također jako velika i njih će sasvim sigurno biti teško zadovoljiti, a ako se krene tim putem onda je pitanje kako će to utjecati na gledatelja koji se prvi puta susreće s tim svijetom? Vjerujemo da je iznimno teško naći tu zlatnu sredinu, pa stoga ne čude ni podijeljene prve reakcije na prve tri epizode Amazonove adaptacije. Što su kritičari zaključili pročitajte u nastavku:

“Ako ste fan žanra i samo želite sudjelovati u spektaklu imaginarnog svijeta ispunjenog ne baš Orcima i ne baš vješticama, vjerojatno vas čeka pristojna zabava. (A ako ste fan knjiga Roberta Jordana, u nadi da će ovi voljeni romani nadahnuti sljedeću veliku fantastičnu seriju na TV-u… pa, smanjite svoja očekivanja.)” – Ben Travers, IndieWire.

“Ovo je serija koju bi stvarno mogao adaptirati samo studio s ambicijama i budžetom Amazona, koji navodno troši 10 milijuna dolara po epizodi kako bi izgradio i uništio razrađene setove i spojio CGI s praktičnim efektima kako bi njegova magija i čudovišta oživjeli. Svaki aspekt produkcije je bogato realiziran, od zamršenih oklopa i kostima do načina na koji se Aes Sedai i njihovi zaštitnici bore zajedno s ljepotom koja podsjeća na wuxia filmove.” – Samantha Nelson, IGN Movies.

“Serija općenito izgleda dobro, s divnim snimkama ljupkih čeških krajolika, impresivnim kostimima i skupocjenim scenografijama. Prikaz primarnog oblika magije, gdje bi likovi trebali crpiti snagu iz svijeta oko sebe i preplitati je u vatrene eksplozije ili zračne udare, je neki put pogodak ili pak promašaj. Neke ga scene uspijevaju prikazati kao moćnu i uvjerljivu magiju, dok se druge sastoje od likova koji samo stoje okolo dok bijeli pramenovi dima lete oko njih.” – Chaim Gartenberg, The Verge.

“Romani Kola vremena su imali benefit od tisuća stranica kako bi objasnili sve detalje njegovog svijeta fantastike, ali ova serija vas uvodi uz minimalno izlaganje. Prisiljeni smo brzo utvrditi tko su različite frakcije, njihovu važnost za radnju i kako magija utječe na sve.” – Alex Maidy, JoBlo’s Movie Network.

“U svojim prvim epizodama ovo veliko ‘Kolo’ ima dovoljno zamaha, mističnosti i momenta da sugerira kako se može nastaviti okretati i dati Amazonu globalni hit za kojim jako žudi.” – Ed Power, Daily Telegraph (UK).

“Kolo vremena ima dovoljno potencijala da prođe ove početne frustracije zahvaljujući velikom budžetu i dubokoj predanosti glumaca da vjerno ožive čaroliju ove priče.” – Jon Negroni, TV Line.

Prve tri epizode serije na Amazon Prime stižu noćas, 19. studenog. A kod nas samo što nije izašla i prva knjiga serijala Kolo vremena – Oko svijeta, koja je već dostupna po akcijskoj cijeni u prednarudžbi.

Check Also

The Ark: prvi pogled na SYFY-evu nadolazeću seriju!

Ako se želite investirati u novu SYFY-evu seriju tada skrećemo pozornost ne netom objavljeni kratki …

Novi video i poster za film Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves!

Paramount Pictures je objavio novi video i friški poster za film Dungeons & Dragons: Honor …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics