Provjerite što donosi Liburnicon 2018.

Festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon i ovog će se ljeta održati u prigodno uređenom prostoru Osnovne škole R. K. Jeretov te će tokom tri dana od 17. do 19. kolovoza 2018. još jednom odvesti Opatiju u uzbudljivi svijet mitologije i folklora, žanrovske književnosti i filmske kulture te naprednih znanosti i tehnologija.

I ovogodišnji će program objediniti ozbiljne i zabavne sadržaje s ciljem stvaranja jedinstvene atmosfere koja je Liburnicon učinila ponajvećim festivalom ovog tipa u Hrvatskoj i jednim od najvećih festivala za mlade u regiji. Tako će pod vodstvom domaćih i inozemnih stručnjaka, književnika i umjetnika, posjetitelji uživati u nizu raznovrsnih predavanja, prezentacija i panel diskusija, a potom se zabaviti na nekom od tematskih kvizova ili radionica te svoj posjet zaokružiti večernjim koncertima domaćih i stranih bendova. Naravno, pod mentorstvom iskusnih volontera udruge Kulturni front i drugih partnerskih udruga iz svih krajeva Hrvatske gosti će u svako doba festivala moći otkrivati i isprobavati moderne društvene igre koje su postale hit na obiteljskim i drugim druženjima. Tema ovog sretnog trinaestog Liburnicona su vilenjaci, stoga će unutarnji i vanjski prostor festivala biti prikladno uređen u stilu poznate filmske triologije Gospodar prstenova, a temu će sadržajno popratiti i mnoge točke programa.

Veliki iskorak u razvoju festivala ove će se godine, kada je Liburnicon prepoznat kao projekt od strateške važnosti za grad Opatiju, svakako ogledati u tome što ga neće okruniti jedan, nego čak šest počasnih gostiju iz raznih dijelova svijeta te iz raznih žanrovskih područja. Tako će posjetitelji još jednom imati priliku uživo sresti globalno popularnog kanadskog pisca fantastične književnosti Stevena Eriksona koji je već posjetio Liburnicon 2012. (iste godine kada je prodao svoj prvi milijun primjeraka, dok je danas taj broj neslućeno porastao!). Kako je Steven Erikson po profesiji arheolog s dugotrajnim iskustvom, osim što će predstaviti svoj književni rad, pričat će i o arheologiji kao znanosti te o trnovitom putu koji moraju proći svi arheolozi koji žele opovrgnuti uvriježene dogme.

Uz Stevena Eriksona fantastičnu će književnost predstavljati i britanski pisac Jonathan Stroud autor popularne Bartimejeve trilogije za djecu i mladež koja je prevedena na 36 jezika i prodana u više od 6 milijuna primjeraka. U predstavljanju svog opusa Stroud će pričati o tome kako se počeo baviti književnošću, kako su nastali neki od likova, ali i o pričama koje tek planira napisati.

Devetu umjetnost zastupat će Enis Čišić, profesor na Američkom fakultetu u Sarajevu i crtač kojeg je Marvel Comics (između ostalog) angažirao i za stripove o Ironmanu, Hulku i Spidermanu, te Goran Sudžuka, koji osim za Marvela, stvara i za DC Comics te je poznat po crtanju Wonder Woman, Hellblazer, Ghosted, Green Lantern i Daredevil, a 2013. je nominiran za nagradu Hugo za najbolju strip priču. Iz Češke pak dolaze predstavnici kreativnog tima Czech Games Edition kako bi iz prve ruke predstavili stolne igre koje su pokorile svijet, poput Galaxy Trucker i Codenames, te svojim savjetom pomogli svima koji se odlučuju upustiti u izradu vlastite igre.

Osim stranih počasnih gostiju, od domaćih će predavača nastupiti i Korado Korlević, vjerni gost Liburnicona, koji je na temelju mjesnih priča i folklora pripremio predavanje pod nazivom Mitska bića Istre s namjerom da obuhvati štrige, krsnike, more, orkove i druga bića koja su obilježila narodnu predaju naših krajeva. Poznati hrvatski fizičar, profesor Ivica Puljak, održat će predavanje pod naslovom Što (još) ne znamo u kojem će dotaknuti neka od znanstveno-filozofskih pitanja na koja još uvijek nemamo jasne odgovore i koja su predmet mnogobrojnih aktualnih rasprava. Krešimir Mišak će pak u razgovoru sa svojim gostom, Zvonimirom Rudominom otresti prašinu s imena zaboravljenog znanstvenika Viktora Schaubergera koji je svojom izumima implozijske tehnologije uvelike utjecao na suvremenu kontrolu vodotokova, agronomiju, pročišćavanje voda, sintezu goriva, itd.

Od ostalih predavanja i panela izdvajamo:

Priče o šupljoj zemlji: Danijel Štriga
Živimo li na površini ili unutar šuplje Zemlje? Zanimaju li vas osnove tajnog ljudskog prajezika Mantonga? Trebate li se više bojati podzemnih Deroa ili nacista u letećim tanjurima?

Zabranjena arheologija: Steven Erikson
Arheologija je kao i svaka druga znanost, izvorna istraživanja su pod snažnim utjecajem znanstvenih dogmi i tradicija koje odbijaju sve pokušaje promjena paradigmi. Želite uništiti svoju karijeru arheologa? Pronađite pogrešnu stvar na krivom mjestu, datiranu u pogrešnom vremenskom razdoblju. U ovom će zanimljivom predavanju Steven ispričati neka od najupečatljivijih iskustava koja je stekao kao arheolog, ali i kritički sagledati arheologiju kao znanstvenu disciplinu.

Vilenjaci Arde – od dolaska do pada: Marko Vasić
Predavanje obrađuje dolazak vilenjaka na Ardu, njihove sukobe i rodoubojstva u ratu za Silmarile. Također će biti obrađeni postulati vilenjačkih zakona vezanih za brak i sklapanje zajedništva, te o specifičnosti njihovih (be)smrtnih duša i reinkarnacije, o čemu se Tolkien naširoko bavio u nekoliko dijelova Povijesti Međuzemlja.

Digitalni vilenjaci: Ratko Martinović
Svi korisnici DMT-a i Ayahuasce vide slična ili identična bića. Terence McKenna nazvao ih je “Machine Elves” (Digitalni vilenjaci). O čemu se radi? Kakva je njihova priroda? Jesu li vanzemaljci, interdimenzionalci ili psihoentiteti?

Vilenjaci Tolkienova svijeta: Andrea Anđelić
Slabi ste na vilenjake? Zanima vas Legolasovo podrijetlo, a sram vas je pitati kojem rodu pripada? Srce vam zakuca brže kada čujete vilenjake kako govore svojim melodioznim jezicima? Dođite na predavanje i uronite u njihov svijet.

Fantastični svjetovi Stevena Eriksona i Jonathana Strouda: Jonathan Stroud, Steven Erikson & Vladimir Cvetković Sever
Jonathan Stroud i Steven Erikson kroz milijune su prodanih knjiga pokazali kako su među najčitanijim piscima fantastike u svijetu. No što ih je potaklo na pisanje i inspiriralo magične svjetove, upečatljive likove i nezaboravljive priče? Što znači biti pisac u 21. stoljeću? Kako se žanr fantastike mijenjao od njihovih prvih izdanja do danas, te kakve priče možemo očekivati u narednim desetljećima? Odgovore ćemo dobiti u panelu kojeg će moderirati ugledni prevoditelj i osnivač nakladničke kuće Mitopeja – Vladimir Cvetković Sever.

Vilenjaci – od zlikovaca do zvijezda: Jasmin Poljak
U legendama su, uz časne iznimke, vilenjaci uglavnom opasne beštije koje će vas odvesti na krivi put, zamijeniti dijete, a možda će vas čak i pojesti. J.R.R. Tolkien pretvara vilenjake iz zlikovaca u uzvišenu varijantu ljudi i prijatelje čovječanstva. Od tuda se šire u mnoge svjetove i franšize, a Mister Spock im je otvorio i vrata galaksije. Upoznajte ih uz prezentaciju i kratki kviz.

Vilenjački Arhetipi: Dora Duplančić
Oduvijek osjećate neku čudnu povezanost s prirodom i potpuno ste uvjereni u postojanje mitoloških bića? Možda vjerujete da ste i vi Vila ili Vilenjak? Otkrijte nosite li u sebi arhetip neke od glavnih svjetskih klasifikacija ovih moćnih bića prirode i u koju vrstu spadate.

U večernjim satima prvog dana festivala publiku će zabavljati slovenska grupa Noreia, poznata po uspješnoj kombinaciji irske glazbe i vlastitog slovenskog melosa, a u subotu će svoje obrade poznatih rock hitova izvoditi velikani lokalne scene – grupa Dellboys.

Treći dan festivala postaje obiteljski dan na čiji će dječji program – Mini Liburnicon – roditelji svakako poželjeti dovesti svoju djecu kako bi sudjelovala u brojnim kreativnim radionicama, igrama i streličarstvom koje će okruniti predstava Teatra Oz temeljena na mjesnim legendama – Ključarica.

Inverzija će takađer biti prisutna, te stiže sa šarolikom ponudom kako tematskih tako i svih ostalih geekovskih stvarčica, od knjiga, stripova, majica, bilježnica, privjesaka te nezaobilaznih Funko POP! figurica. Vidimo se!

Ostale detalje i satnicu Liburnicona potražite na službenoj stranici festivala.

Liburnicon 2018.

Check Also

SFeraKon: pred vratima su 46. dani znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics