Provedite Noć vještica uz kultni američki horor Noć živih mrtvaca

U utorak, 31. listopada u 21:00 sat u kinu Europa, u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno donosi odabrane filmske klasike, prikazuje se utjecajan američki nezavisni film “Noć živih mrtvaca” (Night of the Living Dead) iz 1968. godine redatelja Georgea A. Romera. Ovaj originalan i nadahnuti film strave mnogi proglašavaju jednim od najboljih filmova svih vremena i redovito je pri samom vrhu ljestvica najvećih filmskih uspješnica horor žanra. Riječ je o filmu koji je praktički iznjedrio žanr filmova o zombijima mesožderima, polučivši čitav niz nastavaka i remakeova. Film je snimljen u nezavisnoj produkciji za svega 114.000 $, ali je postigao velik uspjeh zaradivši 12 milijuna $ u SAD-u te 30 milijuna $ diljem svijeta. Veći dio budžeta je prikupljen uz pomoć donacija i sponzora ljudi koji su smatrali da bi film mogao ostvariti profit. Među investitorima su bili i S. William Hinzman i Karl Hardman, koji su uložili po 300 $ i tumačili manje uloge u filmu. Zanimljivo je da je u ono vrijeme svaki film morao imati znak za „copyright“ da se ne bi dogodila nezahvalna situacija koja je zapala upravo film Noć živih mrtvaca. Radi promjene imena filma (Night of the Flesh Eaters) zaboravljen je copyright tako da je film zapao u zonu „javne upotrebe“ koja je sasvim sigurno rezultirala time što je film stekao kultni status.

Brat i sestra, Johnny (Russell Streiner) i Barbra (Judith O’Dea), na godišnjicu smrti svog oca odlaze na njegov grob. Vojska zombija tajanstveno ustaje iz svojih grobova i ubija Johnnyja. Barbra uspjeva pobjeći i odlučuje se sakriti u napuštenoj ruralnoj kućici gdje susreće crnoputog Bena (Duane Jones). Ben i još uvijek histerična Barbra blokiraju sve ulaze u kuću, ali ubrzo otkrivaju da nisu sami u kući, te da se u podrumu skrivaju i pravi vlasnici, obitelj Cooper. Ubrzo također otkrivaju da se trebaju jednako bojati jedni drugih kao i zombija.

Ovaj prijelomni horor film odlikuju za ono vrijeme intrigantan scenarij, naturalističko-dokumentaristički pristup i prije svega mračan ironični završetak, oznaka svih istinskih horora. Usprkos pritisku dvaju studija, Columbia i American International Pictures, George A. Romero je odbio isporučiti klasičan holivudski happy end, a film možemo iščitavati i kao britki društveni komentar na trzavice američkog društva 1960-ih, poput rasne netrpeljivosti i hladnoratovske atmosfere, te neuspjeh američke vanjske politike u svijetlu Vijetnamskog rata. Romero razotkriva najniže ljudske osobine u borbi za opstanak, pokazuje da je zajednica ugroženija unutarnjim prijeporima nego izvanjskom opasnošću, izjednačava bezumne zombije i njihove bešćutne progonitelje, te dočarava izolaciju i globalnu paniku koje se manifestiraju na klaustrofobičnoj i intimnoj razini.

Poput većine niskobudžetnih filmova Noć živih mrtvaca sjajno iskorištava minimalan broj lokacija. Ovaj uznemirujući film donosi i za ono doba eksplicitne kanibalističke scene, a slavni filmski kritičar Roger Ebert smatra kako je izdržao test vremena i održao svoj status jednog najstrašnijih horora ikad snimljenih. Romero je realizirao i filmove “Zora mrtvaca” (1979.) te “Dan mrtvaca” (1985.) koji duhovito razrađuju motive prvoga filma, tvoreći osebujnu trilogiju.

Prije projekcije filmolog Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film. Ulaznice za projekciju filma Noć živih mrtvaca možete nabaviti na linku.

Check Also

Prvi trailer za Netflixovu seriju Terminator Zero!

Netflix je konačno objavio prvi teaser trailer za anime seriju Terminator Zero. Serija je najavljena …

Prvi trailer za Rick and Morty: The Anime!

Za sve vas kojima nikada nije dovoljno Ricka i Mortyja Adult Swim je predstavio službeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics