Prospect: nezavisni film kojeg je zgodno pogledati ususret seriji The Last of Us

Dok čekate na naš osvrt za The Last of Us, ili na prvu epizodu adaptacije da stigne na HBO Max, preporučamo da vrijeme prikratite s filmom Prospect iz 2018. godine. Pedro Pascal poznat je po ulozi patrijarhalnog zaštitnika u megapopularnoj seriji The Mandalorian, a već se svima dopao i u ulozi Joela u nadolazećoj adaptaciji videoigre The Last of Us, iako ga je većina gledatelja tek imala prilike vidjeti u trailerima. U svakom slučaju, ta dva lika proizlaze iz iznimno popularnih franšiza, dok je Prospect ‘mali’ film nezavisne produkcije. No ako želite još jednu dozu Pascala u ulozi zaštitnika, a film još niste pogledali onda to svakako učinite.

Scenaristi i redatelji filma su Christopher Caldwell i Zeek Earl. Riječ je o low-budget projektu, pa to svakako treba uzeti u obzir prije gledanja, kao i činjenicu da se radi o filmu s nešto sporijom radnjom. Projekt je svoj ciklus započeo kao kratki film, koji je završen zahvaljujući sredstvima skupljenima putem Kickstarter kampanje još 2014. godine. Priča u fokusu ima mladu djevojku i njezinog oca koji skupljaju vrijedan resurs na vanzemaljskom svijetu. Kratki film je inspiraciju za kostime i dizajn uzeo iz klasičnih SF filmova 1970-ih, ali ih je replicirao u okvirima svog budžeta, dok su za lokaciju iskorišene šume na olimpijskom poluotoku u saveznoj državi Washington, koje postavljaju glavni dio atmosfere. Iako postoje i određeni vizualni efekti, poput otrovne prašine planeta, iza kratkog filma stoji prvenstveno dobra tehnika old-fashion snimanja.

Dugometražni film ponešto je proširio priču i u miks uveo veća imena, poput Pedra Pascala i Andrea Royoa, ali je ostao vjeran estetici originala. Prospect možda podsjeća na film koji je mogao biti snimljen 1970-ih, ali to ga ne čini zastarjelim. Ako ništa drugo, njegovi kostimi i praktični efekti su pravo osvježenje u današnjem vremenu. Također sve to pomaže i naglašavanju visokih uloga, sa stvarnim ljudima koji istražuju svijet u kojem istinska opasnost postoji na svakom koraku, bilo od fizičkog objekta poput kvara filtra zraka ili od plaćenika. Iako Pascal kao Ezra zrači karizmom kao i uvijek, film najviše zapravo profitira od izvedbe Sophie Thatcher kao Cee, što je tim više dojmljivije jer se radi o njezinom prvom angažmanu na dugometražnom projektu. Kao i kod vizualnih elemenata, prizemljen, uvjerljiv pristup izgradnji svijeta stvara osjećaj da čitav svemir vreba odmah iza rubova okvira. Prospect je uglavnom smješten u realističniji kraj spektra znanstvene fantastike, ali nagovještava upravo ranije spomenuti širi i fantastičniji svijet u kojem svemirski rudari vade rudu iz malih mesnatih pipaka u zemlji dok se štite od spora koje lebde vani, što nas dovodi i do sličnosti s postapokaliptičnom avanturom Naughty Doga. A sličnost se nazire i odnosu između Ezre i Cee, sa svojevrsnom buddy dinamikom, koja je pisutna i u The Last of Us kod Joela i Ellie.

Kad se sve zbroji i oduzme, Prospect je podcijenjen uradak, i iako očito nije maestralan, niti čak spada u Pascalova najbolja glumačka ostvarenja, ima drugih stvari za ponuditi, pogotovo po pitanju zanimljivog dizajna, estetike, dobro izgrađenih likova i worldbuildinga.

Check Also

For All Mankind: Apple je obnovio seriju za 5. sezonu i najavio spin-off seriju

Apple TV Plus pametno je zaključio kako treba nastaviti dalje sa svojim hit SF serijalom …

Teaseri za otkačeni, animirani web SF serijal Mothership

Uskoro nas očekuje animirana, antologijska web SF serija kratkih filmova Mothership, čiji teasere možete pronaći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics