Na vidiku je promocija romana Kaleidoskop autora Ratka Martinovića

U petak, 15. prosinca, u 19:30 h u pubu Veliki Tolk u Zagrebu će novinar, voditelj i pisac Ratko Martinović predstaviti svoj roman Kaleidoskop.

Ratko Martinović rođen je u Slavonskom Brodu, a novinarsku karijeru započeo je kao sportski novinar. Tijekom godina specijalizirao se za politiku te postaje TV voditelj Klopke na SBTV-u gdje tri godine vodi društveno-politički talk-show. Danas je najpoznatiji po dugogodišnjem blogu na Večernjem listu i vođenju Podcast Inkubatora. Kaleidoskop mu je prvi roman i ukupno četvrta knjiga, nakon iznimno uspješnih publicističkih naslova Subliminalne poruke i Društveni inženjering.

Kaleidoskop je povijesni SF fantasy roman koji kroz sedam epoha prati život glavnog lika koji se iz nepoznatog razloga i zbog višeg cilja sjeća prošlih života, te ih živi kao da proživljava besmrtnost. Paralelno vodi bitke sa samim sobom, s neprijateljem koji ima iste sposobnosti i sa ženom čiju je ljubav nemoguće osvojiti iskustvom i sudbinom. Plemenska zajednica, drevni Egipat, Vikinzi u Vinlandu, Konkvistadori u Amazoni, Drugi svjetski rat, Prvi kontakt i Veliki rat vodit će vas kroz njegove zgode i nezgode u potrazi za svrhom…

Roman je objavila nakladnička kuća Hangar 7 kao 15. naslov u žanrovskoj biblioteci Solaris. Urednik je Davorin Horak koji će uz autora također sudjelovati u predstavljanju romana. Kaleidoskop je za sada dostupan u knjižarama Znanje u Gajevoj i Menart u Avenue Mallu, po cijeni od 80 kn u mekom izdanju. Na promociji će meko izadnje biti dostupno po akcijskoj cijeni od 60 kn, kao i tvrdi uvez s ovitkom koji će također imati prigodnu cijenu od 100 kn. Za prvih 15 kupaca knjige pripremljena su i esefična iznenađenja stoga ako već niste nabavili svoj primjerak Kaleidoskopa, ovo je izvrsna prilika. Za one koji nisu u prilici sudjelovati na promociji, niti imaju mogućnost kupiti knjigu u Zagrebu tu je Inverzijin webshop koji roman također nudi po akcijskoj cijeni.

Želite li znati još malo više o romanu i samom autoru tada pročitajte i kratki intervju koji će vas pobliže upoznati s istima.

Od kuda ideja za roman i zašto baš reinkarnacija kao glavna tema?

Prije par godina sam iz puke znatiželje odlučio otići na regresivnu hipnozu iliti hipnozu koja bi po teoriji subjekta morala odvesti u ‘prošle živote’ ili pristup ‘kolektivnoj nesvijesti’, kako je to Jung protumačio. Naravno, bio sam jedan od onih koji su sumnjali i na mogućnost vlastite hipnoze pa mi je sve bio dvostruki izazov. Nakon iskustva koje sam zabilježio i u obliku YouTube videa, dojam se zadržao i nakon par godina su mi neki fragmenti poslužili kao okosnica romana. Sve ostalo je zapravo kombinacija nekih mojih osobnih iskustava, kao i situacija najbliže okoline. Ideja je na koncu samo zaokružena junačkim putovanjem.

Roman je očigledno prožet simbolima. Koji je bio glavni način odabira i što se krije iza naslova?

Istina, smisao koji praktički nosi čitavu radnju je da glavni junak mora proći prosvjetljenje i transformaciju od najniže k najvišoj ‘Agape’ vibraciji. Pri tome simboli služe kao poveznica materijalnog s duhovnim svijetom. Svako poglavlje nosi po jedan simbol besmrtnosti i putovanja duše, a kaleidoskop mi je idealna naprava za alegoriju ciklusa života. Ima taj neki dječji nostalgični prizvuk, te okretanjem jednu te istu sliku čini drugačijom, fragmentiranom i psihodeličnom. Baš kao što bi jedan reinkarnacijski ciklus u teoriji trebao izgledati.

Ovo je tvoj prvi žanrovski roman. Kakav je osjećaj bilo pisati prozu nakon publicistike?

Znatno teže nego što sam mislio. Napišete par redaka opisa, par redaka dijaloga i onda shvatite da ste neke stvari previše eksplicitno objasnili, umjesto da ste ih smjestili u nekakav kontekst i dojam prepustili čitatelju. Kako je sve podijeljeno u sedam poglavlja i ‘de facto’ sedam kratkih priča, bilo mi je lakše pisati formate s kojima sam se već ispraksao u ‘Marsonicu’. Dakle, nogometnim rječnikom – utakmicu sam prebacio na svoj teren gdje sam daleko bolje mogao pokazati neke specifičnosti svog stila. Uvijek može bolje, no zadovoljan sam konačnim rezultatom – jednom ću ga bez obzira na eventualni napredak u pisanju vrlo rado čitati, prepoznavajući neke životne epizode opisane u romanu.

Kada bi trebao odrediti publiku za roman, kojoj čitateljskoj populaciji bi ga preporučio?

Teško pitanje. Možda je najbolji opis stila onaj kojeg mi je uputila prijateljica – ‘Roman za žene napisan muškim stilom’. Ipak je ovo i ljubavni roman, ne samo žanrovski SF u skladu s dva posljednja poglavlja, povijesni presjek ili fantasy po fabuli. S obzirom na to da u Hrvatskoj jako malo ljudi uopće čita knjige, preporučio bih ga svakome, baš kao i svaku drugu knjigu. Jer je i ‘Pedeset nijansi sive’ bolje od nečitanja ničega ili stalnog piljenja u društvene mreže. Dobro, možda ne baš ta knjiga, no razumijete me. Nadam se.

Imaš li već u planu sljedeći prozni projekt?

Volio bih s obzirom na završetak romana napisati nelinearni nastavak. Već imam veći dio i napisan, samo ga moram smjestiti u odgovarajući vremenski kontekst. Zove se ‘Aurora’, ali ne smijem opisati radnju jer bi to onda bio spojler. Tko pročita ‘Kaleidoskop’, znat će otprilike o čemu se radi. Tu su i ‘Brodske kronike’, omnibus o Slavonskom Brodu koji nije žanrovski roman, ali bih ga volio jednog dana izdati. Tu je naravno i opcija zbirke kratkih SF priča, ali to mogu izdati i za deset godina. Uglavnom, piše se i ne odustaje se…

Svi ste pozvani na promociju, vidimo se tamo!

lokacija >

Check Also

Dobitnici nagrade Nebula za radove objavljene u 2022. godini

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca je u …

Dobitnici nagrade SFERA za djela objavljena 2022. godine

SFeraKon je pred vratima, a to između ostalog znači i da su objavljeni dobitnici nagrade …

3 komentari

  1. Obrisali ste moj negativan komentar o ovom uratku! Cenzura tuđeg mišljenja puno govori o vama….

    • Davorin Horak

      Prvo komentar nije obrisan, nego nije nikada niti odobren s obzirom da se svaki komentar na Inverziji prvo treba odobriti prije objave. Razlog radi kojeg spomenuti komentar nije odobren jer se u njemu osobno vrijeđalo autora na vrlo nepriličan način. Ukoliko se želite kritički osvrnuti na autorovo djelo, ili čak na samog autora to možete učiniti bez vrijeđanja i isti ćemo naravno onda odobriti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics