Pročitajte recenziju romana “Revolveraš” Stephena Kinga i osvojite knjigu

 

30082014_rec_kula-tmine-1-revolveras

Revolveraš, Kula tmine I
Originalni naslov: The Gunslinger, The Dark Tower I
Autor: Stephen King
Godina izdanja: 2011.
Nakladnik: Algoritam
Uvez: tvrdi
Jezik originala: engleski
Godina originalnog izdanja: 1982.
Prevoditelj: Božica Jakovlev
ISBN: 978-953-316-009-2

 

Za to vrijeme, u Revolverašu… “‘bar dan! Šta ima, umorni putniče? Sjedi dolje, odmori, zapali cigaru ako želiš, i počuj priču o Rolandu od Gileada posljednjem revolverašu, sinu ponosne loze Deschain i njegovoj neumoljivoj potrazi za Čovjekom u crnom i Kulom tmine što iza njega stajaše. Zainteresiran? Vidim, sudeći prema izbečenosti tvog pogleda; ali slušaj dalje. Nemoj stajati na njegovom putu ko zapreka, ne budi mu drug, jer jedan i drugi put vode u propast. Revolveraševa potraga traži žrtvu, traži krv, što zacrnjenu krivicom, štono osvijetljenu nevinošću. Znaš li, slučajni namjerniče (gonjen nedokučivim putevima Gospodnjim), da je Revolverašev pusti i okrutni svijet “otišao svojim putem” i da je samo jedan od mnogih, kao bezbroj recki na Revolveraševim pištoljima od belijana? Da ti ne nabrajam dalje sva čudesa toga svijeta, mah; ajmo mi tebi radije pročitati karte sudbine, osjećam da je pred tobom nevjerojatan put…

Slava Stephena Kinga uvijek je počivala na njegovim famoznim i sveprisutnim hororcima koji su plašili i oduševljavali staro i mlado, bilo u knjizi ili na ekranu. Slobodno odaberite svog favorita – Ono, Carrie, Djeca kukuruza, Christine, Misery, Isijavanje; i nećete pogriješiti. Spomenimo također i niz nagrađivanih filmova snimljenim po njegovim dramama – Iskupljenje u Shawshanku, Potopljena srca, Zelena milja, Stand by me – koja su prava mala remek djela, a za Kinga su samo izleti van njegovog prirodnog žanra. No manjina zna da je King pisao u jednoj posebnoj kategoriji, amalgamu fantasy svijeta Gospodara prstenova, špageti vesterna Sergija Leonea i poeme Roberta Browninga “Childe Roland to the Dark Tower Came”. I dodajmo tome mrvicu Kingovog osjećaja za užas i strah; i nadobudnost čovjeka u dvadesetima koji je pohodio malo previše seminara za kreativno pisanje – i mislim da smo dobili približno dobru definiciju onoga što Kula u osnovi jeste. Prva knjiga sastoji se od pet priča koje je King objavio u razdoblju od 1978. do 1981., a prvi put je objavljena u obliku knjige 1982. godine. Algoritmova verzija sadrži dva predgovora od ruke samog Kinga, a ovo je izdanje revidirano (također) od strane Kinga kako bi se eliminirale neke potencijalne nedosljednosti s kasnijim knjigama. I kako bi se radnja događala linearnije. Ukupno je izmijenjeno, ili dodano, 9000 riječi. Do izlaska sljedeće knjige i nastavka priče trebalo je čekati još devet godina; što s ove vremenske distance svejedno izgleda daleko u prošlosti, no čovjeku koji je čekao devet godina za nastavak priče u ono vrijeme zasigurno je izgledalo jako dugo. Situacija kao i ona danas s Georgeom R. R. Martinom i njegovim opusom Pjesma leda i vatre.

Priča, odnosno sadržaj prve knjige, je naoko jednostavna i može je se prepričati u kratkim crtama. Revolverašev svijet nalik je postapokaliptičnoj pustinji u maniri Divljeg zapada, nastaloj očito na temeljima naše civilizacije, tko zna koliko milenija nakon što je svijet krenuo svojim putem; a istovremeno je to možda alternativna verzija našeg svijeta, univerzum paralelan našem. Jedan od likova izjavljuje da postoji više svjetova, a King sam ustanovljava koncept multiverzuma, s bezbroj paralelnih univerzuma koji se svi sijeku u jednoj točki, a ta točka je notorna Kula tmine, Revolveraševa ultimativna misija. Rolanda od samog početka susrećemo na tragu tajanstvenom Čovjeku u crnom koji mu stalno izmiče i postavlja mu zagonetne tragove i podmukle zamke. Njegov prvi izazov je gradić Tull na rubu pustinje, gdje se testira njegova prisebnost i odnos prema ženama, da bi kasnije veći dio radnje sveo na preživljavanje u nepreglednoj pustinji, ili kroz zamračene ostatke nekadašnje civilizacije probijajući se kroz horde mutiranih bića. Što nam daje relativno jasnu natuknicu da je u pitanju postapokaliptična okolina, izazvana eksplozijom nuklearne bombe; što je opet za posljedicu imalo mutiranje živih bića i devastaciju okoliša. Još je jedan važan lik u Kuli, lik dječaka Jacka Chambersa, umrlog u nekom drugom vremenu, ili svijetu; koji će veći dio knjige biti Revolveraševa desna ruka (ili bolje rečeno batrljak). Čovjek u crnom ponekad je prikazan samo kao nedostižna vizija, utjelovljenje Kule tmine, a ponekad kao čovjek čarobnjak iznimnih moći. Njegov lik duboko je uglavljen u Revolveraševoj prošlosti, on je njegov put do Kule. Njihov sukob dio je ka (iliti sudbine), neminovan, i posijan je žrtvama mnogih nevinih. Čovjek u crnom ima mnoga imena, i King ga provlači kroz brojna svoja djela (zagriženi kingovci će znati!).

Vrijeme ne teče uvijek u kontinuitetu, dobar dio radnje odvija se kroz flashbackove glavnog aktera kojima King pokušava dočarati karakter svog lika, okruženje u kojem je rastao i razlog koji su ga prinudili da tako opsesivno ne odustaje u svojoj potrazi. Isto tako, da stvar bude složenija, ili dinamičnija, King se čitatelju obraća kroz Revolveraševu naraciju događaja koji prethode preko priča “oko logorske vatrice” s likovima koje susreće. Navodno je King čak prilikom revidiranja ove verzije knjige učinio radnju još linearnijom, vjerojatno radi razumljivosti. Tijekom flashbackova Roland se uglavnom vraća u vrijeme svog dječaštva, prisjeća se svog naukovanja s učiteljem Cortom, odnosa sa svojom majkom i očevim savjetnikom Martenom; kao i drugim neobveznim zgodama iz tog davnog doba.

Jezik Kule nerijetko je arhaičan, s šturim replikama aktera što se tiče dijaloga, i zagonetan ponekad do samih krajnosti. King i sam priznaje da je takav način pisanja rezultat pohađanja malo previše satova kreativnog pisanja, a i taj stil odraz je mladog i ambicioznog, entuzijastičnog spisateljskog duha. Tekst je prošaran živopisnim metaforama, usporedbama i iscrpnim epitetima. I simbolikom (zapamtite broj 19, vrlo važan broj za Kinga). Pisan je iz prvog lica, te Revolveraša upoznajemo kroz njegove misli koje su punije i bogatije od samog njegova govorničkog umijeća. Atmosfera je nerijetko mistična, Revolveraševa putovanja unutar su samog sebe, preispitivanja, a sveprisutan je određeni nihilizam i generalna destruktivnost naspram svih onih koji Revolveraša smatraju saveznikom ili čak prijateljem. Knjiga koja slijedi, “Izvlačenje trojke”, pisana je tečnije; i vjerujem da će čitatelji biti pozitivno iznenađeni ukoliko ustraju i krenu dalje na Rolandov put. Nemojte odmahivati glavom kad čujete da priča nije unutar Kingovog žanra, nije ni King na početku vjerovao da postoji veći interes za takvim štivom. Vjerujem da je ovo pisao za svoju dušu i da nije bilo važno sviđa li se kome ili ne. Svakako je vrijedi pročitati, da vidite svog omiljenog Kinga obuzetog mladenačkim spisateljskim žarom koji pršti od kreativnosti i mistike, utjelovljenim u obliku neumornog Revolveraša u svijetu koji je “otišao svojim putem”.

Nagradna igra:

Osvojite Kingov roman Revolveraš, Kula tmine I u izdanju Algoritma.

Napišite nam neku zanimljivost o Kingovom serijalu Kula tmine (može i o Kingu, ali da ima veze sa serijalom), vaš dojam knjige ako ste je čitali ili dobar razlog da baš vi osvojite primjerak i pošaljite na naš e-mail: inverzija@inverzija.net. Najdojmljiviji e-mail donosi vlasniku primjerak Kingovog romana. Nagradna igra traje do subote 6. rujna u ponoć.

U subotu 6. rujna objavit ćemo i recenziju drugog nastavka hvaljenog serijala Stephena Kinga, Izvlačenje trojke, Kula tmine II uz koju ćete moći osvojiti ponovo primjerak knjige.

Check Also

The Last Voyage of the Demeter: putovanje prokletih

Grof Drakula i njegova braća vampiri klasična su literarna čudovišta 19. stoljeća koja su u …

Star Wars: Ahsoka – Nova nada?

Kad su Disney i Lucasfilm ohrabreni uspjehom „Mandaloriana“ najavili čitav niz Star Wars igranih serija, …

4 comments

 1. Serijal Kula tmine ima puno poveznica s Kingovim ostalim djelima.
  Lik oca Callahana iz “Salem’s Lota” igra značajnu ulogu i u Kuli tmine, kao i lik Teda Brautigana iz “Hearts in Atlantis”, te Patricka Danvillea iz “Insomnie” i Dinkyja Earnshawa iz naslovne priče “Everything’s Eventual”.
  U Kingovim knjigama često nalazimo na dvojnike u paralelnim svemirima. Jake Chambers iz Kule tmine i Bobby Garfield iz “Hearts in Atlantis” su upravo jedan takav primjer tkz. dvojnika.
  Crimson King, poznat i kao Los’ ili Ram Abbalah je glavni negativac serijala Kula tmine, isto kao u romanima “Insomnia” i “Black House”.

 2. Da niste napisali da je odjeljak od S.Kinga nikad ne bi pogodila..Pa to nije on?!Prvo govor..kao da sam ušla u ne znam..Hobita ili Gospodara prstenova…Al sve u svemu to je S.King!Jedan univerzalni i neponovljivi…Mislim da sve što on napiše-kakav god žanr bio-ne može pogriješiti!

 3. Mene je najviše iznenadilo kod ove knjige to što je sasvim drugačija od njegovih ostalih. Ne samo žanrovski, već i odbacivanjem njegove tradicionalne sheme dobro vs. loše.

  U ovoj knjizi prevladava sivilo i to je u biti nešto što ja osobno najviše volim.

  U svakom slučaju, dobra knjiga i dobra recenzija. 🙂

 4. Prvo,obožavam Kinga! Čovjek svojim knjigama izaziva takav čudnjikav osjećaj dok ih čitaš da bi ih svatko trebao pročitati,bar jednom… Kula tmine je jedina Kingova knjiga na hrvatskom, tj. serijal koji ja nisam čitala i mislim da je vrijeme da ga napokon uzmem na red.Dovoljno ga odgađam. Još da mi je vi poklonite,došla bi u prave ruke,a i čekaju je frendice od istog pisca na polici…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics