Pročitajte i pogledajte kako je bilo na prvom SF&F Korneru u Noći knjige

 

01052015_SFKorner_01

U Noći knjige, 23. travnja, održao se u zagrebačkom Branimir centru prvi SF&F Korner. Bila je to gotovo mala žanrovska konvencija. Na trgu ispred ulaza u kino CineStar, na štandu pod svilenim zastavama Lannistera i Starka bilo je moguće pronaći brdo domaćih sf izdanja, u kafiću Coffee Inn održavao se pub kviz u poznavanju Igre prijestolja i žanra općenito, a galerija Pikto bila je punkt za niz malih i dinamičnih predavanja, predstavljanja, razgovora s autorima i promocijama.

Najmoćniji dio programa je bilo uživo javljanje Neila Gaimana putem videolinka. U kratkom uvodu prije samog razgovora, Tatjana Jambrišak, prevoditeljica kapitalnog Gaimanovog djela Sandman na hrvatski podijelila je s publikom svoja iskustva o radu na kultnom stripu. Istaknula je da Gaiman nije jezično težak, ali da je zbog izgrađenosti cjelokupne mitologije, svjetova i brojnih referencijalnosti, bio izazov pronaći odgovarajući odraz u hrvatskom jeziku. Kada se u program uključio Neil Gaiman, publika je bila vidno oduševljena. Na platnu ih je dočekalo prepoznatljivo čupavo lice, scenarist brojnih stripova, ali i autor izvrsnih Američkih bogova, Koraline, Oceana na kraju staze. Gaiman je strpljivo i jasno odgovarao na pitanja i družio se s nama i dulje nego što je bilo predviđeno. Pričao je o Pratchettu, govorio o načinu na koji piše (ne voli sve znati unaprijed) i ljubavi koju gaji za Doctora Whoa. U jednom trenutku pred kamerom se ukazao i Nevidljivi (sveprisutna ‘maskota’ Fantastic Zagreb Film Festivala) što je Gaiman simpatično prokomentirao. Uz još par pitanja iz publike, Gaiman je na kraju na upit o posjeti Hrvatskoj izjavio da bi mogao navratiti 2018. jer je trenutno u pisanju ‘velikog romana’. Potom se cjelokupna publika nagurala pod zid i fotkala s Neilom, onako baš fanovski.

Uslijedio je potom kratki razgovor o stripu Princ Valiant u kojem su sudjelovali prevoditeljica hrvatskog izdanja, Maja Tančik, novinar, prevoditelj i pisac Marko Fančović i moja malenkost. Iako nije bila gužva kao na Gaimanu, čini se da Fosterovo remek-djelo i dalje privlači publiku i ne gubi svoj sjaj nakon toliko godina izlaženja (prva stranica je objavljena 13. veljače 1937., a izlazi još i danas). Maja nije očekivala jednostavnost i lakoću kod Fostera kada se upustila u prevođenje. Naime, izdanje iz Jugoslavije (NIŠRO Novi Sad) bilo je tekstom prilično nakićeno, velebno, pretjerano epski. No, u jednom je intervjuu pročitala da je Foster, koji je sebe prvenstveno smatrao piscem (potom ilustratorom), želio da Valiant bude što čitljiviji (naš je zaključak da je strip bio pisan jednostavnim jezikom jer je prvenstveno izlazio u novinama, tek je kasnije postao album čime je vinut u ‘književnost’). U svakom slučaju, izdanje Zagrebačke naklade je jedno od najboljih uopće.

S priče o Princu Valiantu prešlo se na razgovor o steampunku povodom prvog steampunk romana “Poseidonia“. Knjigu je predstavio osobno autor, Aleksandar Žiljak koji je nakon toga zajedno s urednikom Tomislavom Šakićem predstavio domaći časopis za književnu fantastiku “Ubiq“. Od broja 14, “Ubiq” izlazi u izdanju Društva za znanstvenu fantastiku SFera, a objavljuje prozu regionalnih autora te kritičku praksu. Uskoro se očekuje izlazak šesnaestog broja.

I dok se na jednom kraju Branimir centra raspravljalo o knjigama, na drugom se razmetalo u znanju. Sedam se ekipa okušalo u pub kvizu poznavanja “Igre prijestolja” i znanju o žanru. Pub kviz je uvijek zabavan i dinamičan, pogotovo kad tehnika ne radi najbolje, a voditelj i pomoćnik mu Nevidljivi od stola do stola šeću s laptopom i pokazuju pitanja. Do samoga kraja je bilo napeto jer su očigledno svoje mačeve (kako one željezne tako i one svjetlosne) očigledno ukrstili okorjeli znalci. Organizatoru tako nakon što su ispucali sva bonus pitanja nije preostalo ništa već da dodjeli nagrade za, pazite ovo, dva prva i dva druga mjesta. Tako su ekipe “Team Umber” i “Gendry’s Paddle” zauzele čelno mjesto s 46, a “Zmajevi” i “Štrumfovi” drugo s 45 bodova. Nagrade su im uručene na centralnom trgu centra, a osvojili su: poklon pakete HBO-a Adria, kartone piva Zmajske pivovare, kino-ulaznice za CineStar koje je osigurao Branimir centar, knjige od Algoritma, te 19. broj časopisa Sirius B u kojem je objavljena i priča Georgea R. R. Martina. Uslijedilo je prigodno fotkanje, ali ostalo je neobjašnjivo kako je fotograf uspio snimiti Nevidljivog kako krade Zmajsko pivo 😉

01052015_SFKorner_02

Autorica romana “Sezona kostiju”, Samantha Shannon bila je kao i Neil Gaiman prisutna na SF&F korneru digitalno. U kratkom je razgovoru pričala o svom fantasy prvijencu koji je izašao u izdanju Profila, a kojim je ova vrlo mlada spisateljica zadobila gotovo svjetsku slavu.

Domaći pisac David Kelečić tek treba dočekati svojih pet minuta, ali učinio je prvi korak. U biblioteci Solaris izdavača Hangar 7 objavljen mu je prvi roman. “Dublje od bezdana” je mračan fantasy koji odiše teškom atmosferom, snažnim glavnim likom koji je u svakom pogledu antijunak. David je govorio o svojim motivima za pisanje ali i o mogućim komercijalnim efektima i mogućnostima da roman prevede na engleski i pokuša se probiti do šire čitateljske baze. Puno se govorilo na promociji, ali zato su svi posjetitelji bili nagrađeni degustacijom pive Zmajske pivovare što je izazvalo malo kašnjenje u sljedećem programu, no čini se da to nikoga nije smetalo. Biblioteku Sorlaris će uskoro krasiti još jedan naslov. Riječ je o novom izdanju Junačkih zgoda Junker’sa i Vailianta Vanje Spirina, humorističnim pričama o dva vrlo specifična viteza i njihovim avanturama. U svom predstavljanju Vanja je ispričao kako nastaju njegove priče, ali i da može pisati ‘ozbiljno’.

S obzirom da se bliži još jedno izdanje SFeraKona, organizatori, već spomenuto društvo Sfera predstavili su svoj rad, fanzin Parsek te zbirku domaćih autora. Naime već više od dvadeset godina Sfera raspisuje natječaj za domaće priče. Odabrani radovi se objavljuju u godišnjoj zbirci koja izlazi za SFeraKon i dobiva se uz kupljenu ulaznicu. Zbirka je vrlo važan rasadnik za mlađe pisce, ali i uvijek otvoren prostor za one afirmirane. SFera ima razvijeno izdavaštvo pa uz zbirku i “Ubiq” objavljuje autorske knjige. Kao šesta knjiga uskoro će biti objavljen prvi roman mlade spisateljice Ive Šakić Ristić, “Prolaz za divljač” koja je publici rekla da ne želi biti sputana žanrovima i da je priča ta koja u konačnici određuje karakter djela.

Program se polako bližio kraju pa je tako kao zadnji, u 22 sata započeo i treći video intervju na Korneru. S dalekih Havaja i razlikom od dvanaest sati s urednicom nakladnika Lumen Milenom Benini razgovarala je fantasy spisateljica Kate Elliott, autorica romana “Hladna magija” i gošća ovogodišnjeg SferaKona. Kate je govorila o elementima koji se pojavljuju u romanu “Hladna magija”, a ima ih doista puno — od trolova, koji su zapravo vrst dinosaura, preživjelih i evoluiralih, preko industrijske revolucije i revolucije općenito, do jedne vrste zombija. Doznali smo tako da se revolucija u ovom ili onom obliku pojavljuje u svim njezinim knjigama, jer joj je to zanimljivo, kao i da voli pisati snažne i zanimljive ženske likove koji sami određuju svoju sudbinu. Kate će se družiti s fanovima na SFeraKonu i kako sama kaže iznimno se veseli dolasku u Zagreb i posjetu Hrvatskoj jer je čula da smo sjajni domaćini… Kao i svake godine, Sirius B će u svom sferakonskom broju objaviti i priču ove zanimljive autorice.

Na opću žalost vrlo izmučenih organizatora, vrlo veseli i optimistični posjetitelji već su se raspitivali kada će Sf&F Korner 2. Netko je čak došao s prijedlogom da ne bi bilo loše da bude za tjedan dana. Morat ćete se strpjeti ipak malo dulje. Kako slike govore više od riječi, bacite pogled na fotogaleriju…

[nggallery id=2]

Fotografije: Nikolina Peruško i Saša Vereš

Check Also

FantaSTikon ponovno uživo u Splitu!

Ovog vikenda, od 17. do 19. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2022. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

2 komentari

  1. Hvala na slikama, i na organizaciji ovog fenomenalnog susreta!
    Može li se negdje vidjeti snimka cijelog razgovora s Neilom Gaimanom?

    • Davorin Horak

      Biti će i snimka uskoro, samo ima puno posla na njoj pa zato još nije postavljena. Lp,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics