17. Festival fantastične književnosti 2018: Priče o Pazinu

Od 2006. godine Festivala fantastične književnost svake godine ima drugačiju temu i tematski književni natječaj, a po jedan festivalski dan obavezno se održava u mjestu koje je svojom baštinom nadahnulo temu Festivala i tematsku zbirku priča objavljenu te godine. Tako su 2006. godine tema Festivala bili vampiri, i objavljena je natječajna zbirka “Vampirske priče” te je predstavljena u Kringi u općini Tinjan, zavičaju istarskog vampira Jure Granda. Narednih godina nizale su se sljedeće teme, mjesta i naslovi: 2007. godine Gračišće, staroslavenska mitologija i “Priče o starim bogovima“; 2008. godine Motovun, divovi (u povodu stote obljetnice objavljivanja Nazorovog “Velog Jože”) i “Priče o divovima”; 2009. godine Bale, dinosauri i “Priče o dinosaurima“; 2010. godine astronomija, Višnjan i “Priče o zvijezdama“, 2011. godine turizam, Opatija i “Turističke priče“, 2012. godine vino, Svetvinčenat i “Priče o vinu“, 2013. godine zmajevi, Draguć i „Priče o zmajevima“, 2014. godine samostani, Sveti Petar u Šumi i „Samostanske priče“, 2015. godine ekologija, Medulin i „Ekološke priče“, 2016. godine arheologija, Žminj i „Arheološke priče“ i 2017. godine manjine u Istri i Vijeće srpske nacionalne manjine Županije istarske u Puli i „Priče o manjinama“.

Za temu Festivala fantastične književnost 2018. godine i njegovog književnog natječaja odabran je Pazin, grad fantastične književnosti koji je definitivno grad s najznačajnijim fantastičnim događanjima i grad koji diše s njima, neovisno o tipu događanja.

Pazin je i grad koji ljubomorno čuva svoju fantastičnost kroz razne oblike umjetnosti i koji se do sada, u zadnjih dvadesetak godina, promovirao u glavno ili sporedno mjesto događanja u djelima mnogih pisaca, u dužim ili kraćim formama te u svim vidovima znanstvene fantastike, horora i fantasyja, ali i u mainstream književnosti.

Međutim, iako se o Pazinu – i nakon Julesa Vernea, a osobito u posljednjih dvadesetak godina – puno pisalo i puno ga se spominjalo, ispostavilo se da Pazin nema zbirku priča koja bi govorila baš o njemu, a odavno je zaslužio baš svoju zbirku. Stoga smo za temu ovogodišnjeg književnog natječaja Festivala fantastične književnosti odabrali baš Pazin te piscima ponudili priliku da svoj doživljaj svega što Pazin nudi i priziva iskažu kroz znanstvenofantastične, fantasy i horor priče, a koji su stvorili sliku Pazina kakvom smo ponosni te prepoznali ne samo vizure našeg grada, nego su u fantastičnu prozu pretočili i sam duh grada koji živi i diše s uzrečicom: ni bitno od kud si, nego kakov si.

Na natječaju ovogodišnjeg 17. Festivala fantastične književnosti za objavljivanje u zbirci “Priče o Pazinu” odabrane su priče sljedećih autora:

Danijel Bogdanović: ANZIP
Vanja Spirin: Božanski Orko
Darko Macan: U Pazin!
Tihomir Jovanović – Tika: Biska
Marko Vujović: Prva posjeta poznatog pisca Pazinu
Dalen Belić: Sedmi pečat
Maja Škvorc: Procjep ovisnosti
Milena Benini: Manji potresi
Saša Šebelić: Vilinski kontejneri
Ana Cerovac: Ples mrtvaca
Adnadin Jašarević: Posljednji bogovi na zemlji
Gorana Družeta: Ondje gdje rastu perunike
Paula Muža: Gustav
Dječja priča
Ema Fančović: Dar Pazina

Autori i njihove priče iz zbirke “Priče o Pazinu” biti će predstavljeni na predstojećem Festivalu fantastične književnosti koji će se održati 31. kolovoza i 01. rujna 2018. u Pazinu.

U petak, 31. kolovoza u 20:00 h će u pazinskom Kaštelu prema tradiciji ovoga festivala biti predstavljena recentna produkcija fantastične književnosti u regiji. Predstaviti će se romani “Ndanabova djeca” Aleksandra Žiljka, “Baba Mandini krugovi” Tihomira Jovanovića Tike i “Crotopia” Saše Šebelića kao i regionalna žanrovska zbirka “Trium reginarum” crnogorskog festivala Refesticon o kojoj će govoriti njen urednik Dragić Rabrenović.

U subotu, 01. rujna, također u 20:00 h u pazinskom Kaštelu će biti predstavljeni autori objavljeni u najnovijoj zbirci kratkih priča pod nazivom “Priče o Pazinu”. Također, po prvi put će biti predstavljena i autorica dječje priče Ema Fančović s pričom Dar Pazina. Zbirku će predstavljati, kao i voditi razgovore s autorima urednik Mirko Grdinić.

Udruga Albus poziva sve zainteresirane na 17. Festival fantastične književnosti! Ulaz na predstavljanja se ne naplaćuje. Festival organiziraju Udruga Albus iz Pazina, pod pokroviteljstvom Grada Pazina te suorganizatori Pučko otvoreno učilište Pazin kao izdavač zbirke, Muzej Grada Pazina i Gradska knjižnica Pazin.

Priče o Pazinu

Check Also

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics