Preminuo Milan Blažeković – tvorac Čudesne šume

U četvrtak 30. svibnja u Zagrebu je u 79. godini preminuo Milan Blažeković. Redatelj, animator i crtač, Blažeković je bio daleko najpoznatiji kao autor dugometražnih animiranih filmova Čudesna šuma, Čarobnjakov šešir i Čudesne zgode Šegrta Hlapića, koji su obilježili brojna djetinjstva.

Milan Blažeković rođen je u Zagrebu 06. srpnja 1940. godine. Još kao srednjoškolac crtao je za satirički časopis Kerempuh. 1958. godine počinje raditi u Zagreb filmu kao fazer, crtač i animator na crtanoj seriji Inspektor Maska. Od 1968. godine samostalno režira kratke filmove kao što su Ples gorila, Čovjek koji je morao pjevati, Kolekcionar i Palčić.

1986. godine Milan Blažeković u suradnji sa producentom Dorom Vladom Hreljanovićem režira prvi domaći dugometražni animirani film – Čudesnu šumu. Baziran na bajkama autorice Sunčane Škrinjarić, film prati pustolovine slikara Palete koji pomaže šumskim životinjama da se odupru okrutnom i zlom Kaktus Caru. Čudesna šuma bila je iznimno popularna, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama bivše Jugoslavije.

Četiri godine kasnije, Blažeković je režirao nastavak Čudesne šume, nazvan Čarobnjakov šešir. 1997. uslijedio je i njegov treći dugometražni animirani film – ekranizacija dječjeg romana Ivane Brlić-Mažuranić Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Potonji animirani film, posljednji u njegovoj karijeri, se još drži najgledanijim hrvatskim kinohitom od 1990. do sada s 350 tisuća gledatelja. S “Šegrtom Hlapićem” Blažeković je lijepo zaokružio opus: bio je to dobrodošlo staromodan i klasičan crtić tople “diznijevske” animacije, pušten u kina u vrijeme kad su animirani filmovi postajali hladniji i računalni.

Animirani filmovi Milana Blažekovića nagrađivani su u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Milan Blažeković

Milan Blažeković

Check Also

The Boys: novi opaki trailer za 2. sezonu izvrsne Amazonove serije

Amazon je objavio novi teaser trailer za drugu sezonu njihove izvrsne, krvave i netipične superherojske …

Away: prvi teaser i fotke za Netflixovu novu SF seriju

Netflix je objavio prvi teaser i fotke za SF seriju Away, u kojoj glavnu ulogu …

Web Statistics