Preminuo je legendarni Ian Holm (1931.-2020.)

Svestrani britanski glumac Sir Ian Holm, poznat po ulogama u SF klasicima, blockbusterima fantastike, ali i mnogim drugim filmovima preminuo je danas u 88. godini života.

Holm je uvijek bio dobrodošlo tajno oružje u filmovima. On uglavnom nije preuzimao glavne uloge, ali je svaki puta ostavio značajan trag na neočekivane načine. Bio je savršen za upečatljive sporedne uloge. Čak i ako niste fan Scottovog Aliena, tko bi zaboravio njegovu fantastičnu izvedbu androida Asha (“I can’t lie to you about your chances, but… you have my sympathies.”). Tumačio je Napoleona u Vremenskim banditima Terryja Gilliama (zanimljivost je kako je Napoleona tumačio čak tri puta u karijeri), a s istim redateljem je ostvario i ulogu gospodina Kurtzmanna u kultnom SF filmu Brazil, za koju je dobio BSFC Award. Sigurni smo da ga žanrovska publika neće zaboraviti ni kao simpatičnog i smiješnog oca Corneliusa iz Petog elementa. Ostvario je i vrlo zapaženu ulogu u fantasy filmu Dreamchild, za koju je bio nominiran za Saturn Award, a za istu je dobio BSFC Award i International Fantasy Film Award. U SF-u Existenz redatelja Davida Cronenberga pojavio se u ulozi Kirija Vinokura. Nećemo zaboraviti spomenuti ni horor film Iz pakla gdje je tumačio Williama Gulla, i za tu ulogu dobio naminaciju za Chainsaw Award. Sigurno ga se sjećate i kao profesora Terryja Rapsona u filmu katastrofe Dan poslije sutra (“I’m afraid that time has come and gone, my friend.”). A onda dolazimo i do uloge koja je sasvim sigurno svima poznata. Igrajući Froda Bagginsa u BBC-jevoj radio drami Gospodar prstenova iz 1981. godine, Holm je dobio ulogu Bilba u filmskoj adaptaciji Petera Jacksona. Ulogu Bilba je ponovio u Hobitu za potrebe prvog i trećeg filma trilogije, što mu je ujedno bila i posljednja uloga 2014. godine.

2004. je za Independent izjavio: “Dobivam jako puno mailova naslovljenih na Bilba, a ponekad i na Sir Bilboa – gotovo nikada nisu naslovljeni na Iana Holma. Moj menadžer sastavi odgovore, a ja zatim skočim do ureda i potpišem ih s ‘Bilbo!'”

Ranije ovog mjeseca Holm je fanove i kolege dirnuo u srce, kada im je poručio kako je tužan što ne može sudjelovati u virtualnom okupljanju glumaca Gospodara prstenova (One Zoom to Rule Them All):
“Žao mi je što vas nisam vidio osobno, nedostajete mi ​​svi. Nadam se da su vas vaše avanture odvele na mnoga mjesta, ja ostajem ‘zaključan’ u svom hobitovskom domu.”

“Nikad nisam isti dva puta,” izjavio je za Los Angeles Times 2000. godine, “nisam tip filmske zvijezde, pa ljudi ne zahtijevaju da sam uvijek isti.” Znao je jednostavno reći – “Ja sam kameleon.” Transformacija je uvijek bila emocionalna i fizička jer je otkrivao nove dubine čak i kod najnevjerovatnijih likova.

Ian Holm

Ian Holm

Ian Holm

Check Also

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Dobitnici nagrade SFERA za djela objavljena 2022. godine

SFeraKon je pred vratima, a to između ostalog znači i da su objavljeni dobitnici nagrade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics