Pregled dva specijala Doctora Who-a, onog koji je obilježio 50. godišnjicu i onog koji tek slijedi za Božić

tri_doktora

Ova godina je zaista bila godina Doktora. Još se nije slegla prašina oko proslave 50. godišnjice najdugovječnije sf serije koju je obilježio specijal pod nazivom ‘The Day of the Doctor‘. TV specijal je globalno prikazivan prošlu subotu, i oborio je Guinessov rekord za najveće istovremeno prikazivanje jedne dramske serije. No specijal je poharao i kino blagajne. Prodano je više od pola milijuna karata u preko 1500 svjetskih kina. Doctor Who je samo u jednom danu prikazivanja zasjeo na drugo mjesto američkih kina, gdje su ga zasjenile jedino Igre Gladi: Plamen.

‘The day of the Doctor’ je svakako bio dostojan specijal godišnjice koju je obilježavao. Uživali smo u fantastičnom vremenskom putovanju sa tri Doktora koje su glumili David Tennant, Matt Smith i John Hurt. Priča sa tri Doktora mogla je završiti i ne tako slavno, ali kockice su se posložile, nitko nije ukrao specijal, a kemija između Doktora je bila gotovo opipljiva. Zašlo se u zabranjeni teritorij, vrijeme Vremenskoga rata te implikaciju genocida koji je uvijek nezgodno visio nad Doktorovom glavom. Iako su se u priču već na samom početku uvukli Zaygonci u pokušaju osvajanja Zemlje, okosnicu priče je činio nužan ‘popravak’ samog Doktora i duhova koji su ga opsjedali. Tu je na scenu nastupio Hurt koji je izvrsno utjelovio ratnog Doktora, te njegovu tešku unutarnju borbu u kojoj će mu pomoći tko drugi nego Doktori Tennant (10) i Smith (11). Doktori smišljaju plan kojim bi možda mogli spasiti svoj planet Gallifrey, a samim time i sebe teškog tereta kojeg nose na plećima. Gallifrey će biti spremljen u ‘džep svemira’, a u trenutku kada nestane svi Daleci koji pucaju po njemu uništit će sami sebe. U konačnici u pomoć stiže svih trinaest Doktora sa svojim Tardisima, sve prošle inkarnacije, kao i jedna buduća. Što će točno biti sa planetom te da li su ga uspjeli očuvati ostaje nejasno i ostavljeno za neki drugi okršaj tko zna gdje u bespućima svemira. Razne implikacije postoje, ali ostavit ćemo ih za vrijeme kad će nam stvari ipak biti malo jasnije nego sad.

Sada je vrijeme da se oprostimo od jedanestog Doktora. Matt Smith će posljednji put odigrati Doktora u Božićnom specijalu pod prigodnim nazivom ‘The Time of the Doctor‘, a Peter Capaldi će nastaviti niz, iako je upitno koji će on zapravo Doktor biti. Navodno Matt Smith nije glumio 11. Doktora nego 13. Postavlja se pitanje kako će se opravdati njegova regeneracija u 12. odnosno 14. Doktora. S obzirom da bi Doktor trebao imati 13. života. No o tome možemo za sada samo nagađati i čekati što i kako će se stvari odigrati. Čekamo 25. prosinca da nam se otkriju prve karte, kada Clara i Doktor završe na tihom zaostalom planetu da saznaju što čudni signali koje su primili znače za Doktorovu sudbinu kao i onu čitavog svemira… Do tada uživajte u prvoj službenoj fotki koja lijepo nagovještava što nas uskoro čeka…

Doctor-who-Christmas-the-time-of-the-Doctor

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics