Predstavljanje zbirke Homo climaticum 2018.

Svi oni koji su u mogućnosti i koji vole žanrovsku književnost, pogotovo onu sa zelenim predznakom ne bi trebali propustiti današnje predstavljanje knjige “Homo Climaticum 2018.“, drugog izdanja serije zbirki radova o klimatskoj fikciji.

U sklopu programa koji će se održati 16. ožujka u Booksi s početkom u 18:00 h govorit će:

Dora Sivka, Zelena akcija, članica žirija
Milena Benini, spisateljica, članica žirija
Mladen Domazet, IPE – Institut za političku ekologiju

Pričat će se o knjizi, o radovima, o klimatskim promjenama i o tome kako kultura i umjetnost doprinose borbi za pravednije i održivije društvo. Pročitat će se i pet radova koji su ušli u uži izbor, a vi ćete moći glasati o tome koji zaslužuje glavnu nagradu.

Knjiga je, kao i prošle godine, nastala kao ishod natječaja Zelena akcija / FoE Croatia i Booksa za kratku prozu i poeziju o klimi i klimatskim promjenama, spekulativnoj fikciji te promišljanju budućnosti naše planete i čovječanstva.

Kako autori_ce vide budućnost i utjecaj klimatskih promjena na društvo i uvjete života? Kako su u kratkim proznim i pjesničkim formama ilustrirani utjecaji klime na migracije, prehranu i proizvodnju hrane, solidarnost, geopolitičke odnose, svakodnevni život? Dođite vidjeti u Booksi na predstavljanju knjige i razgovoru o klimi i klimatskoj književnosti.

U knjizi su objavljena 23 rada od preko 110 prijavljenih, a pet najboljih je ilustrirano te ulaze u uži krug za prvu nagradu u iznosu od 2.000 kn. Tokom večeri autori_ce će nešto reći o svojim radovima kao i o tome što ih je potaknulo da ih napišu.

Prošle godine kao rezultat natječaja objavljena je knjiga “Homo Climaticum – Natječaj Zelene akcije i Bookse za klimatsku fikciju 2017.”, prva antologija domaće klimatske fikcije, koja je nedavno prevedena i na engleski. Oba natječaja provela je Zelena akcija u suradnji s Kulturtregerom (Booksa) u sklopu projekta “School of Sustainability“.

Prošlogodišnji “Homo climaticum 2017.” možete besplatno preuzeti na linku.

“Homo climaticum 2017.” koji je preveden na engleski se može preuzeti na linku.

Homo climaticum 2018.

Check Also

Dobitnici nagrade Locus za 2024. godinu

Objavljeni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award, tijekom nedavno održanog …

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics