Pred vratima je 26. po redu Animafest!

 

31052016_animafest_2016_post_1

26. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb, ponovno će od 06. do 11. lipnja Zagreb učiniti svjetskim središtem animacije. Očekuje vas više od 300 filmova najrazličitijih tehnika, žanrova i trajanja, koje ćete moći pratiti u kinima Europa i Tuškanac, te Zagrebačkom plesnom centru.

Središnji program i ove godine čini 6 natjecateljskih cjelina, za koje su pristigle prijave više od 1700 naslova iz više od 70 zemalja.

U selekciju kratkometražnog natjecanja, uvršteno je ukupno 46 naslova, od kojih u žanr pripadaju sljedeći:

Erlkönig / Kralj vilenjaka, Georges Schwizgebel, Švicarska / 2015,
Otac i sin jašu kroz šumu, a bolesnom se djetetu učini da vidi Kralja vilenjaka, koji ga i očarava i plaši. Film je nastao prema Goetheovoj baladi Kralj vilenjakate glazbi Schuberta i Liszta.
Vaysha, l’aveugle / Slijepa Vajša, Theodore Ushev, Kanada / 2016,
Slijepa Vajša ne vidi sadašnjost. Rođena je s lijevim okom koje vidi samo prošlost i desnim okom koje vidi samo budućnost. Priča o slijepoj Vajši metafora je naše borbe da živimo ovdje i sada te traženja utjehe u sjećanjima na prošlost ili nadi u budućnost.
Forever / Zauvijek, Zhongsu, Kina / 2015,
distopijska vizija svijeta u filmu Zauvijek gledatelja suočava s prikazom društva koje ponire između tradicije i modernosti, povijesti i suvremenosti te zapadnjačkog utjecaja na kinesko društvo.
Tanzonk / Tanzonk, Sasha Svirsky, Mađarska, Rusija / 2015,
Priča o vojniku koji se bori u svjetskom ratu između robota i ljudi. Kada se ozlijedi, žena-robot pomogne mu da ozdravi. Zaljubljuju se, ali ni čovječanstvo ni roboti ne žele prihvatiti njihovu ljubav.

31052016_animafest_2016_post_2

Geist / Duh, Ben Harper, Sean Mullen, Alex Sherwood, Irska / 2015,
U ovom kratkom trileru ribar brodolomac otkrit će mračnu tajnu.
A Coat Made Dark / Tamni kaput, Jack O’Shea, Irska / 2015,
Prema naredbi psa, muškarac odijeva tajanstveni kaput s nemogućim džepovima.

Natjecateljska kategorija dugometražnog filma donosi iznimno atraktivne naslove različitih tematika i tehnika, a mi po običaju izdvajamo one žanrovske:

Psiconautas, los niños olvidados / Psihonauti, zaboravljena djeca, Pedro Rivero, Alberto Vázquez,Španjolska / 2015,
Tinejdžeri Birdboy i Dinky odlučili su pobjeći s otoka pogođenog ekološkom katastrofom: Birdboy se povlači u sebe, a Dinky kreće na opasno putovanje u nadi da će je Birdboy slijediti.
Avril et le monde truqué / Avril i izmišljeni svijet, Christian Desmares, Franck Ekinci,Belgija, Francuska, Kanada / 2015,
Pariz, 1941. obitelj znanstvenika na rubu je otkrića moćnog seruma nepobjedivosti, kada dolazi do prevrata: roditelje otmu, a njihova mlada kći Avril ostaje sama. Deset godina poslije Avril živi sama s voljenim mačkom Darwinom i nastavlja istraživanje, no ubrzo se nađe u središtu bizarne zavjere. U društvu Darwina i pouzdanog prijatelja Juliusa, Avril se upušta u pustolovinu: želi pronaći roditelje i otkriti istinu o njihovu nestanku.
Extraordinary Tales / Neobične priče, Raul Garcia, Belgija, Luksemburg, Sjedinjene Države, Španjolska / 2015,
Dugometražna filmska antologija sastavljena od pet priča Edgara Allana Poea, a svaka je napravljena u grafičkom stilu koji je jedinstveno prilagođen pojedinačnim segmentima te je inspiriran likovnim umjetnicima i ilustratorima čiji stil najbolje izražava psihološku dubinu i složenost Poeova mračnog svemira.

31052016_animafest_2016_post_3

Harmony / Sklad, Michael Arias, Takashi Nakamura, Japan / 2015,
Nakon globalnog kaosa po imenu Maelstrom, svijet je nanovo izgrađen, a njegovi stanovnici ozbiljno se posvećuju ekstremnoj brizi o zdravlju i društvenom skladu. No djevojka po imenu Miach Mihie smislila je kako se suprotstaviti tom dobrohotnom svijetu: s dvije bliske prijateljice pokušava se ubiti. Trinaest godina poslije, preživjevši pokušaj samoubojstva, Tuan Kirie služi u ratnoj zoni, na prvoj crti mirovne operacije. Odjednom, zločinačka organizacija uzrokuje smrt nekoliko tisuća ljudi, a Tuan posumnja u umiješanost svoje stare prijateljice Miach, koja je navodno mrtva. Kako bi utvrdila je li Miach zapravo živa i zdrava, Tuan kreće u istraživanje.
Shisha no Teikoku / Carstvo leševa, Ryotaro Makihara, Japan / 2015,
London, 19. stoljeće. „Tehnologija reanimacije leševa“ toliko se razvila da se „mrtve“ upotrebljava kao radnu snagu. Izvrsnog studenta medicine Johna Watsona pozivaju da se pridruži tajnom društvu britanske vlade, Instituciji Walsingham, i šalju ga na tajni zadatak: u potragu za legendarnim zapisima po imenu „Victorovi osobni spisi“. Dr. Victor Frankenstein ostavio ih je za sobom prije stotinu godina, a navodno se u njima krije tajna tehnologija za proizvodnju „Odabranoga“ – izvornog reanimiranog leša koji govori i čak ima svoju volju. U pratnji Petka, leša koji bilježi sve što se događa, Watson kreće na veliko putovanje u potrazi za Victorovim osobnim spisima.

Natjecanje filmova za djecu, koje prilagođeno raznim dobnim skupinama bira medijska pedagoginja Martina Peštaj, imalo je ove godine 403 prijavljena filma, a na koncu je odabran 41 od kojih izdvajamo sljedeće:

I Am Not a Mouse / Ja nisam miš, Evgenia Golubeva, Velika Britanija / 2015,
Svaki put kada Lucy njezina mama kaže „mišiću“, ona se zaista pretvori u miša. Što će Lucy poduzeti?
Le dragon et la musique / Zmaj i glazba, Camille Müller, Švicarska / 2015,
U šumi, djevojčica sklapa prijateljstvo sa zmajem. Zajedno počnu svirati, no zaprijeti im opasnost: kralj naime dopušta samo vojne koračnice…
La Chasse au dragon / Zmajolov, Arnaud Demuynck, Francuska / 2016,
Dva mlada princa krenu u zmajolov, no prvo se rješavaju svoje sestrice riječima da „zmajolov nije za djevojčice“! Princeza se dražesno i nevino nastavlja igrati, a krajnji ishod igre ostavit će ih bez riječi. Prema istoimenoj knjizi za djecu Andree Neve i Jean-Luca Engleberta.

31052016_animafest_2016_post_4

Follow Your Heart / Slijedi svoje srce, Rob O’Neill, Sjedinjene Države / 2015,
U svijetu gdje se ljudska srca nalaze izvan tijela i odlikuju svim osobinama kućnog ljubimca, Mary je izgubila svog dražesnog Skipa da bi pronašla sebe i spoznala pravo značenje riječi „slijedi svoje srce“.

Animafest je pripremio i poseban Obiteljski program koji čine i tri fantastična žanrovska filma:

Clé à Molette & Jo / Spanneroo i Joe, Stéphane Piera, Francuska / 2015,
Joeu, gluhom i usamljenom dječaku, čitav se život mijenja kada mu u dvorište padne maleni robot iz nekog drugog svijeta. Znakovni jezik jedini je način komunikacije s robotom, koji se pokaže kao pravi majstor za svakovrsne popravke. Joe odjednom ima nove prijatelje, no popravci mogu imati i loše strane…

Až po uši v mechu / Duboko u mahovini, Filip Posivac, Barbora Valecka, Češka Republika / 2015,
Duboko u šumi žive sitni vilenjaci nalik ljudima, Josephine i Bertie. Bertiejev je posao brinuti se o vrlo posebnim zveckavim gljivama – noćnim svjetiljkama – koje svakodnevno pali i gasi. Jedina koja ga izbezumljuje svojim luckastim idejama jest njegova sestra Josephine. Ona se brine o razmaženim crvenim gljivama koje im rastu u blizini kuće – pudra im lice, čisti klobuke i pazi da se ne svađaju previše. Vilenjaci bi živjeli sretno da se jednog dana nije pojavila mala vodena nimfa Rusalka, nakon čega su Bertiejeve gljive počele nestajati…
Phantom Boy / Phantom Boy, Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol, Belgija, Francuska / 2015,
Ima 11 godina… i 24 sata da spasi New York! Tajanstveni zlikovac u gradski računalni sustav ubacio je opasni virus, a ozlijedio je i policajca Alexa, koji mu je bio za petama. Alexa zadržavaju u bolnici gdje upoznaje 11-godišnjeg Lea. Kad poželi, dječak postaje nevidljiv i prolazi kroz zidove. Znatiželjna novinarka Mary, u koju je Alex tajno zaljubljen, kreće u potragu za opasnim kriminalcem izobličenog lica, no opasni ljudi ju zarobe. Alex i Leo udružuju snage i koriste sve svoje moći da spase Mary, ali i cijeli New York.

Iz kategorije natjecanja studentskih filmova izdvajamo:

Hugo Bumfeldt / Hugo Bumfeldt, Éva Katinka Bognár, Mađarska / 2015,
Film je o dječaku svemircu, Hugu, koji živi na malenom, dalekom planetu. Jednoga dana dobiva svog prvog ljubimca na poklon – pravog pravcatog ronioca, uzetog sa Zemlje. Njegovo uzbuđenje oko ronioca ne poznaje granice te on u svojoj djetinjastoj sebičnosti ne shvaća da svoje grozne, no istovremeno simpatične igre igra s inteligentnim ljudskim bićem.

31052016_animafest_2016_post_5

After the End / Poslije kraja, Sam Southward, Velika Britanija / 2015,
Renéa Fusterclucka život nije mazio; Apokalipsa je bila strašna i zatim je stigao Gordon. Poslije kraja ispituje mogućnost da je jedina gora stvar nego biti posljednjim čovjekom na Zemlji biti pretposljednjim.

Dobitnici nagrada Animafesta izravno se kvalificiraju ne samo za nagradu Oscar, već i za Cartoon d’Or, od milja nazivan Europskim Oscarom, pa je upravo Oscarima posvećena jedna od ovogodišnjih tematskih cjelina. U sklopu nje, publika će moći vidjeti najeksperimentalnije animirane filmove koji su kroz povijest osvajali tu nagradu, potom blok oskarovaca po izboru višestruko nagrađivanog autorskog para Marcy Page i Normanda Rogersa, te konačno domaće naslove koji su konkurirali za nagradu Američke filmske akademije. Druga tematska cjelina posvećena je fenomenu Animanarchy ili Animation in the Raw te će uz povijesni pregled ključnih naslova, nastao u suradnji s kustosom Alexisom Hunotom, donijeti i izbor iz novije produkcije.

Iz posebnog programa pod koji spada spomenuti Cartoon d’Or izdvajamo:

Coda / Koda, Alan Holly, Irska / 2014,
Izgubljena duša pijana posrće gradom. U parku ga pronađe Smrt i pokaže mu mnoge stvari.

A Single Life / Singl života, Job, Joris & Marieke, Nizozemska / 2014,
Kada pusti misterioznu vinilnu singlicu, Pia iznenada otkrije da može putovati kroz svoj život. O filmu smo već pisali na Inverziji pa njegov trailer potražite na sljedećem linku.

Nagradu za životno djelo 2016. Vijeće Animafesta dodijelilo je belgijskom animacijskom velikanu, Raoulu Servaisu. On će nagradu osobno primiti na otvorenju festivala, a njegovi će radovi biti predstavljeni u programu Majstori animacije pa vam i mi stoga omogućavamo da pogledate jedno njegovo kompletno žanrovsko djelo – Sirène / Sirena, 1968,
Čudovišne dizalice-ždralovi poput pretpovijesnih gmazova nadvisuju negostoljubivu luku. Jedino ljudsko biće koje prihvaćaju usamljeni je ribar, koji će svjedočiti neobičnom susretu brodskog časnika i sirene. Mašta ili stvarnost?

Check Also

Friški trailer i posteri za film Deadpool & Wolverine

20th Century Studios i Marvel Studios objavili su novi trailer i postere za film Deadpool …

Novi pogled na Netflixov film The Platform 2!

Uskoro dolazi vrijeme za povratak u neugodnu stvarnost Netflixovog distopijskog filma The Platform 2 (Platforma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics