Posjetite 20. Istrakon i otkrijte magični svijet Istre!

Ovaj vikend, od 26. do 28. travnja 2019. održava se jubilarno 20. izdanje Istrakona, konvencije znanstvene fantastike i fantastike, koja je ponovo na staroj lokaciji, u Spomen Domu u Pazinu.

Za obilježavanje 20. Istrakona izabrana je tema koja je nešto drukčija od dosadašnjih – Istra. Bogata povijest Istre s utjecajima mnogih kultura i raznoliki imaginarij prepun štriga, štriguna, krsnika, divova i raznih drugih nadnaravnih bića imali su veliki utjecaj na Istrakon i ljubitelje znanstvene fantastike i fantastike u Istri te su organizatori odlučili preko predavanja, igara i zabavnog programa pokušati oživjeti taj imaginarij i na jedan vas vikend prebaciti u magični svijet starih priča naših noneta i nona.

Ovogodišnja počasna gošća je britanska spisateljica Ruth Wheeler. Ruth je rođena 1979. godine u Birminghamu, a završila je studij umjetnosti i bavila se grafičkim dizajnom 10 godina. Tijekom tih godina, u svoje slobodno vrijeme, započela je pisanje svoje trilogije “The Truxxe Trilogy”, koju čine romani “All Aliens Like Burgers”, “Do Aliens Read Sci-fi” i “When Aliens Play Trumps”. Nakon toga izdaje još dvije knjige: “The Extreme Autograph Hunters” te najnoviji , izdan 2018. godine “Belisha Beacon & Tabitha Turner”. Budući da se radi o humorističnim SF romanima, njen se stil pisanja često uspoređuje s radom Douglasa Adamsa i Terrya Pratchetta. Na Istrakonu će se Ruth po prvi puta predstaviti hrvatskoj publici, a njezinu kratku priču iz Truxxe svemira možete pronaći u ovogodišnjoj Istrakonskoj zbirci.

Istrakon - Zrnca spoznajeU sklopu književnog programa će biti predstavljena i 18. Istrakonska SF/F/H zbirka priča pod naslovom Zrnca spoznaje. Zbirku čine sljedeće priče i autori: Sjene (Ed Barol), Pjeskarovo blato (Dalen Belić), Gliste (Danijel Bogdanović), Veliki vođa (Adnadin Jašarević), Ajde! Još samo jedan krug! (Ivan Lutz), Ugriz spoznaje (Vedran Mavrović), Plesač i pas (Boris Mišić), Gutljaj smrti (Marin Pleaić), Lišće kao kiša (Srebrenka Peregrin), Barvasovo nasljeđe (Tomislav Tomašević), Božanstvo (Aleksandar Žiljak) i Hyganty i Frarkk usred Trešanske zavjere (Ruth Wheeler).

U istarskom imaginariju živopisnih bića žive i štrige i štrolige, a priče i magijske tradicije koje se povezuju s njima gotovo su nestale. Kako bi ih očuvala od zaborava, Alenka Kranjac ih je pretočila u roman “Vilinska kri ali tovarišice prav posebne sorte”, čija se radnja odvija u suvremenom svijetu, začinjenom magijom. Alenka je istarska folk pjevačica, spisateljica i učiteljica, koja nam dolazi iz mjesta Bertoki, u blizini Kopra. Dugo je proučavala tradiciju istarskih bijelih vještica i svoja saznanja prenijela u ovaj roman, kojeg će predstaviti na Istrakonu.

Aleksandar Žiljak će održati promociju svog romana Ndanabova djeca. Postapokaliptična priča o djeci koja se u divovskim paukovima bore protiv zagonetnih čudovišta vodi nas od Zagreba do Afrike, Kambođe i New Yorka. Kako su nastala “Ndanabova djeca” i kako su postala možda i jedan od najbrže rasprodanih SF romana u Hrvata? O tome i još puno čemu, saznajte na promociji.

Hangar 7 će predstaviti projekt “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” kojeg između ostalog financira i fond Europske unije. Kako se to uopće dogodilo i što točno projekt znači otkrijte na predstavljanju, kojeg će voditi Davorin Horak.

Bajkovitim predavanjima, predstavljanjima i radionicama pridružit će se i pripovjedačica Srebrenka Peregrin, pripovjednom predstavom “Istarske priče: Palenta, ferali i oči na vilicama”. Sinovi-ptice, sestre-zmije, djevojke u voću, roditelji u paklu, starost u torbi – svakojakih čuda ima u bajkama kao, uostalom, i čitavoj Istri. Kako je oduvijek bila na razmeđi putova, mnoge priče zabilježene na istarskom poluotoku poznate su diljem svijeta, od Kine do Južne Amerike. U pripovjednoj predstavi s tradicionalnim pričama iz Istre Srebrenka izvodi upravo one koje Istru povezuju s ostatkom svijeta.

Najavljen je i prvi u galaksiji jutarnji-popodnevni-dnevno-politički-društveni-zabavni-dramatični-senzacionalni-lifestyle-sportski-svaštanešto talk show koji će se održati u večernjim satima Istrakonske subote. Što bi bilo da je Anakin bio voljeno dijete? Što bi bilo da je Željko Kerum gradonačelnik Ankh-Morporka? Kako to da u Hogwartsu nema neželjenih trudnoća? Koji bi SF i fantasy filmovi bili bolji s Arnoldom Schwarzeneggerom? Je li Brexit nasljednik secesionističkih pokreta poput Alderaana? Kako bi izgledala quidditch momčad Hufflepuffa da joj je menadžer Zdravko Mamić? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možda ćete pronaći upravo u talk showu What if… by Ante & Murva.

I ove godine Istrakon nudi organizirano natjecanje u cosplayu. Svi posjetitelji koji žele sudjelovati u natjecanju trebaju se prijaviti na info pult. Prijave počinju u petak u 17:00 h, a završavaju u subotu u 16:00 h.
Cosplay fashion show održat će se u subotu u 17:30 h, a stručni žiri će ocijenjivati i nagrađivati prema kategorijama: nagrada publike, nagrada žirija za pojedinačni cosplay i nagrada žirija za grupni cosplay. Također postoji i posebna kategorija “zmija u takujinu”, odnosno niskobudžetni cosplay. Uvjet za natjecanje u ovoj kategoriji je trošak od maksimalno 100 kn, što će natjecatelji potkrijepiti objašnjenjem pred žirijom. Ocjenjuje se kreativnost i domišljatost u nabavci materijala i rekvizita. Dok su nagrade u glavne tri kategorije ozbiljnije, u ovoj kategoriji nagrada će biti prikladno niskobudžetna i neozbiljna. Dodjela nagrada održava se u subotu u 19:30 h.

Što još čekate, spakirajte sve što geeku treba za tri dana druženja sa svojima, i put pod noge. Vidimo se tamo!

Raspored događanja (podložan promjenama):

PETAK (26. travnja):

Mala Koncertna Dvorana

18:00 Ratko Martinović: Kako napraviti žanrovski Podcast
19:00 Srebrenka Peregrin: Istarske priče: Palenta, ferali i oči na vilicama

Velika Koncertna Dvorana

17:30 Matko Barišić: Geordi La Forge 21. Stoljeća
19:00 Aleksandar Žiljak: Gojira 65

Dungeon

18:30 Terrible Creations: Napravi igru u sat vremena

Epolon

20:00 Sf/Fantasy/Istarski kviz

Vani

17:00 Otvaranje
20:00 Lov na skriveno blago
21:00 Dojdite vozit Bus

Hol

18:30 Guilds of Ravnica Draft
18:30 Ultimate Masters Draft
19:00 Starfinder Quest: Dreaming of the Future

Magnus

22:00 Šćofrnac
22:40 Sabotaža
23:20 Hell Padrino
00:00 Po’ Metra Crijeva

SUBOTA (27. travnja):

Mala Koncertna Dvorana

13:00 Zašto ne smijemo izgubiti bajke?
14:00 Panel: Zmajevi
15:00 Aleksandar Žiljak: Ndanabova djeca – promocija romana
16:30 Sandro Fanelli: Klimagedon – Istragedon
18:00 Marina Manganaro: Science and MAGIC: beyond the Gamma-ray Horizon
19:00 Prof.dr.sc Mladen Garašić: Istarsko Podzemlje
20:00 Ratko Martinović: Izmijenjena stanja svijesti u Istri – psihoaktivne biljke oko nas

Velika Koncertna Dvorana

16:00 Ruth Wheeler: The Truxxe Trilogy
17:00 Cosplay natjecanje
19:00 Svečani program

Dungeon

15:00 Maja Škvorc: Spisateljska igraonica!
16:00 Dalibor Perković – SF za početnike
17:30 Vedran Sinožić: Istra, izvorište Trojanske Mitologije
18:30 Krušvar – dječja radionica (čitanje i crtanje)
19:30 Hangar 7 predstavlja: Kako smo uvjerili EU da nam da pare za SF
20:30 Terrible Creations: Secret of the School of Magic – Magični svijet u srcu Gorskog Kotara

Epolon

12:00 Vilinska Kri – predstavljanje romana Alenke Kranjac
13:30 Mordele: Radionica origami
15:00 Harry Potter Kviz
16:30 Guess the soundtrack – kviz
18:00 Kviz “Naših prvih 20 godina…”
19:30 Ultimate Nerd Kviz
21:30 Jutarnji-popodnevni-dnevno-politički-društveni-zabavni-dramatični-senzacionalni-lifestyle-sportski-svaštanešto talk show
23:00 Speed dating

Vani

11:00 Pičenje jaja
12:00 Lov na skriveno blago za djecu
13:00 Fažol Replikator
14:00 Archery attack
15:00 Kariola na prstenac
16:00 Endgame pagarosto
17:00 LARP arena
20:00 Fire show

Hol

12:00 Škola Magic karata
13:00 Pathfinder Quest: The Silverhex Chronicles
14:00 Istarski Tarmogeddon
19:00 Starfinder Quest: Dreaming of the Future & Pathfinder 2 Playtest: Doomsday Dawn

Magnus

15:30 Odjel za magične predmete (Terrible Creations)
18:00 Singularnost (Terrible Creations)
00:00 Šajeta

NEDJELJA (28. travnja):

Mala Koncertna Dvorana

14:00 Mitopeja

Dungeon

12:00 Šuma Zlodrva (Goran Dimić/Terrible Creations)

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics