Pogled preko piratske palube na netom održani Liburnicon

28082013_Liburnicon_2013

Liburnicon broj osam je zatvorio svoja vrata, pirati su se vratili svojim uobičajenim poslima i, prema velikoj većini sudionika i gostiju, brojat će se dani do sljedećeg. Što je sve bilo na programu i što su propustili oni koji nisu bili može se vidjeti u najavi Finalni program za Liburnicon, a kako je pirate edition Liburnicon vidio David Kelečić pročitajte u nastavku…

Osmi po redu, festival Liburnicon se i ove godine fokusirao na zabavne sadržaje koji su bili u skladu s visokim ljetnim temperaturama i blizinom morske obale. Tema su bili gusari pa su opći ugođaj, program i zakrabuljeni likovi bili poput života na piratskoj lađi.

Za posjetitelje željne zabave i opuštene atmosfere, Liburnicon je dobra destinacija. Kao i svaki puta do sada, vanjski prostor škole bio je namijenjen ekipi željnoj razgovora, a na šanku su vladale i petnaestominutne gužve (što zbog puno žednih grla, a ponešto i zbog manjka osoblja). Obje večeri su popratili koncerti. U petak su nastupili Belfast Food, a u subotu Slip koji je, nažalost, svirku odradio unutar prostorija škole zbog prijetnje kiše.

Oveći komad programa su činili razni kvizovi, od općeg o gusarima pa do kviza Disneyevih Pirata s Kariba, Igre prijestolja i sl. Zbog promjenjivog vremena, a moguće i usporene publike, tradicionalni Plažakon se u subotu nije održao zbog manjka zainteresiranih, što nije spriječilo četiri djevojke da navuku sirenske repove i održe atmosferičnu točku pjevanja i plesa u vodi.

Ovdje ćemo malo prekinuti Davida da bi izvukli citat jednog od sudionika:

Dajte učinite i SFeraKon ovak’ zabavnijim.

Potom će David:

Generalno, na Liburniconu se posjetitelji željnih konvencijskih sadržaja mogu osjetiti pomalo zakinuto. Gošća ovogodišnjeg Liburnicona bila je Jacqueline Carey, autorica romana Kushielova strijela koja je nažalost bila prisutna samo na svome predstavljanju i malom panelu o urbanom fantasyu s drugom gošćom Cheryl Morgan. Na dva štanda je bilo moguće kupiti knjige s pogodnim festivalskim popustom, a bilo je i štandova popunjenih raznim nakitom i sličnim sitnicama. Program je imao nekoliko predavanja posvećenih morskim / gusarskim temama, ali u ranijim terminima tokom dana posjetitelji su znali izostati zbog većih vrućina. Gaming room je uvijek bio popunjen, a izbor igara je bio obilan i poprilično zadovoljavajuć. Bilo je tu još i GUFF aukcija, PSX igranja, LARP predstavljanja i sl.

Tijekom reportaže uletjela nam je još jedna izjava:

Dobro je cugat, al’ mi bi i nešto drugo,

nakon koje David nastavlja u revijalnom tonu:

Sreća u nesreći, kiša koja je ove godine prijetila nad Liburniconom slila se tek u veoma kasnim noćnim satima u subotu tako da su posjetitelji gotovo do kraja mogli nesmetano uživati u festivalu. Općenito, za Liburnicon je, kao i uvijek, bitna ekipa s kojom se može sjesti za stol i uživati. Ukoliko imate ljude s kojima želite provesti vrijeme, festival je odlična prilika za to. No, ukoliko želite nešto više uživati u ozbiljnijem programskom sadržaju, moglo bi se desiti da tu i tamo naletite na rupu u rasporedu kada niste sigurni kuda dalje. Svakako, preporuka za posjetu stoji, ali uzmite u obzir što tražite od konvencije/festivala!

I s tom toplom preporukom, David je završio.

Možda bi još trebalo spomenuti da su svoje piratske teme pred iznimno brojnim auditorijem odradili Šimatović, Mišak i Korlević. Profesor Šimatović ispričao je zainteresiranima priču o fenomenu znanja prije znanja. Brojne stare civilizacije zbunjuju svojim tehničkim dostignućima današnje znanstvenike jer su iza sebe ostavili ogromne građevine i ostatke nečega što bi mogla biti baterija pogonjena kiselinom iz grožđa. Otkud to, pitamo se?

Krešimir Na rubu znanosti Mišak pita se nisu li za to odgovorni izvanzemaljci koji su posjetili Zemlju još u paleolitu. No, to više i nije pitanje jer sigurno su ti izvanzemaljci tu bili, no ono što muči je jesu li oni možda bili neki svemirski gusari?

Korado Korlević, šef višnjanske zvjezdarnice je sveprisutne ozario jednim od mogućih načina putovanja kroz svemir. Da nam se barem takvo što ostvari i prije sljedećeg Liburnicona.
Sve u svemu, prema rječima onih koji su nakupili dobru količinu neprospavanih noći da bi Vi imali Liburnicon, festival je pohodilo više od dvije tisuće ljudi. Impozantna je to brojka koja Opatiju svrstava u sam vrh domaće konvencionalnosti, što nas iznimno veseli.

Kako poznata doskočica kaže, jedna slika vrijedi barem tisuću riječi, pa je najbolje da pročešljate galeriju slika i uvjerite se sami u očaravajuće konvencijsko događanje zvano Liburnicon.

28082013_Liburnicon_1028082013_liburnicon_9 28082013_liburnicon_8 28082013_liburnicon_7 28082013_liburnicon_6 28082013_liburnicon_5 28082013_liburnicon_4 28082013_liburnicon_3 28082013_liburnicon_2 28082013_liburnicon_128082013_liburnicon

Check Also

Rikon 2023: Fantastični vikend u Rijeci je pred nama!

Ovogodišnji Rikon, koji će se održati od 29. rujna do 01. listopada u prostorima Filozofskog …

SFeraKon: ovaj vikend ne propustite 45. dane znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics