Počinje Animafest 2019!

Nakon dugačkih priprema i neizvjesnosti oko središnje kinodvorane stigao je dan službenog početka 29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2019. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu ponovno će, kao što to čini od 1972. godine, u Zagreb privući stotine uglednih inozemnih gostiju, a u kina, izložbene prostore i druge festivalske lokacije na otvorenom i zatvorenom desetke tisuća gledatelja i posjetitelja.

Animafest Zagreb 2019. održava se od 03. do 08. lipnja u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 400 filmova iz 45 svjetskih zemalja, a uz prestižna natjecanja tu su i središnji tematski program posvećen vezi animacije i likovnih umjetnosti, obilježavanje 50. obljetnice ljudskog stupanja na Mjesec, retrospektivni i panoramski programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima (Suzan Pitt, Nedeljko Dragić i drugi velikani Zagrebačke škole) te portugalskoj kinematografiji, Open-Airovi i Animacikl, virtualna stvarnost, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

U 12 sati u Galeriji Šira, a u 13:30 u Tunelu Grič otvorena je grupna izložba radova studenata i profesora Akademije primijenih umjetnosti iz Beča #fuckreality. Positions on Immersive Art @ The World Festival of Animated Film – Animafest Zagreb 2019. Department of Digital Arts, University of Applied Arts, Vienna koja se u jednome dijelu oslanja i na imerzivnu, virtualnu i proširenu stvarnost pa se stoga osim u Galeriji Šira izlaže i u Tunelu. U Tunelu Grič od 10 sati ujutro u tijeku je i novouvedeno Natjecanje VR-projekata sa sedam instalacija iz svih krajeva svijeta. U 13:30 na istom će mjestu biti održan i performans Swarming Tunnel, Kondition Pluriel.

U natjecanju VR projekata izdvajamo žanrovski Kobold (Max Sacker, Ioulia Isserlis). Nova vrsta iskustva horora koje zamagljuje granicu između filma i VR igara. Postanite urbani istraživač koji istražuje tajanstveni slučaj nestalog dječaka. Uzmite svoju ručnu svjetiljku i otkrijte tajne napuštene vile usred mračne šume u Njemačkoj.

S radom je danas na FER-u započela i Radionica razvoja priče za videoigre Interactive Empathy. U suradnji s Goethe-Institutom Kroatien, Institutom français de Croatie i Fakultetom elektrotehnike i računarstva radionica videoigara sa snažnim fokusom na razvoj priče o društveno angažiranim ili osobnim temama odvija se pod mentorstvom francuskih, njemačkih i hrvatskih stručnjaka za videoigre do 07. lipnja u prostorima FER-a. Ova radionica potiče umjetnički pristup stvaranju videoigre i propitivanje granica pripovijedanja, a među mentorima se ističe svjetski poznati dizajner Emmanuel Corno, koji je radio na igrama Event [0] i Endless Legend.

Animafest 2019.

Od 15:30 u Kinoteci su na programu filmovi nominirani za Europsku nagradu za animaciju Emile – britanski Dosta (r. Anna Mantzaris), danski Najprecizniji i najsuptilniji prikaz života legende i vizionara Martina Luthera (r. Magnus Igland Møller), francuski Budala na neodređeno (r. Gilles Cuvelier) i na Animafestu nagrađeni belgijski Kakav veličanstveni kolač! (r. Emma De Swaef, Marc James Roels). Ovo je ujedno jedina prilika za uživanje u ovoj prestižnoj selekciji na ovogodišnjem Animafestu. Slijedi izvanredni film iz Velikog natjecanja dugometražnog filma Jedan dan života Raúla de la Fuentea i Damiana Nenowa, adaptacija istoimene publicistike poljskog novinara Ryszarda Kapuścińskog i dokumentarno djelo o građanskom ratu u Angoli koje će poklonike hladnoratovske tematike i rotoskopije podsjetiti na već klasični Valcer s Baširom. Današnji program Kinoteke zaključit će projekcija filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 u kojoj se ističu švicarski Selfiji o poetici omraženih i omiljenih sebića, ptičji steampunk i poetična poema Per Aspera Ad Astra, duhovita GIF minijatura Betty, gdje je maslac?, potencijalni favorit publike Prosidba koja odaje počast starom Hollywoodu kroz nijemu melodramu s pomaknutom putenom fabulom, te tajvanski eksperimentalni Si So Mi. U ovom se programu prikazuje i novi film hrvatskih majstora lutka-filma Thomasa Johnsona i Ivane Bošnjak Udahnut život.

Program Kaptol Boutique Cinema danas je rezerviran za programe Svjetske panorame (17:30, 20:00, 22:00) koji nude pregled globalnih trendova animacijske scene, s novim filmovima neupitnih zvijezda kakve su Dahee Jeong ili Peter Millard, ali i vizualnim bombonima poput Stepeništa, Na površini, Žrtvenog janjeta, Sonolumina i Floreane.

Od 21 sat u Ljetnom kinu Gradec na otvorenom se prikazuje dugometražni film Slika francuskog veterana Jean-Françoisa Laguioniea – poetsko, tehnički ambiciozno i uzbudljivo putovanje modernom umjetnošću koje postiže sugestiju uljanih boja u prikazu bajkovite priče.

U Kinu Tuškanac u sklopu otvaranja festivala bit će također prikazano Veliko natjecanje kratkometražnog filma 1 uz razgovor s autorima, a od 22 sata na rasporedu je 4. blok ovogodišnjeg tematskog programa „Animacija i likovne umjetnosti“ pod naslovom Pokrenute slike, s filmovima klasika njemačke avangarde poput Hansa Richtera, Waltera Ruttmanna, Vikinga Eggelinga i Oskara Fischingera, pa sve do suvremenih autora koji djeluju na presjecištu eksperimentalnog i animiranog roda. Ritam prvoga od mnogih partyja Animafesta 2019 danas od 23 sata u Kulturnom centru Mesnička dat će DJ Mario Kovač.

Ulaznice i festivalske iskaznice za Animafest mogu se kupiti putem sustava Kupiulaznicu.hr te tijekom festivala na blagajnama kina. Redovna ulaznica za sve programe stoji 25 kuna, osim za Velika natjecanja – 30 kuna. Festivalska iskaznica Animate koja omogućuje ulaz na sve projekcije stoji 250 kuna, odnosno 200 kuna za učenike, studente i osobe s invaliditetom. Obiteljske iskaznice, koje omogućuju ulaz na sve projekcije primjerene djeci, dostupne su u dva modela: 1+1 (jedna odrasla osoba i jedno dijete) za 100 kuna te 1+2 (jedna odrasla osoba i dvoje djece) za 150 kuna.

Check Also

Predstavljen program 12. Fantastic Zagreb Film Festivala

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac službeno je predstavljen program 12. Fantastic Zagreb Film Festivala. Vruće ljetne …

Pred vratima je 12. izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala!

Čak 44 filma kratkog i dugog metra te filmova virtualne stvarnosti (VR) publika će moći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics