Planine ludila: del Toro je nedavno otkrio mali uvid u nerealiziranu adaptaciju!

Guillermo del Toro je žarko želio napraviti filmsku adaptaciju romana Planine ludila (At the Mountains of Madness) H.P. Lovecrafta. No taj projekt nikada nije urodio plodom. Nije da se na njemu nije radilo, dapače, ali unatoč svim dosadašnjim pokušajima ostao je jedan od onih nerealiziranih snova. Del Toro je proveo brojne godine gurajući projekt naprijed, i došao je vrlo blizu sredinom 2000-tih godina, s kombinacijom u kojoj je trebao glumiti Tom Cruise, a producirati James Cameron. No, Universal Pictures u konačnici nije htio riskirati s budžetom od 150 milijuna dolara i R rejtingom.

Nedavno je del Toro objavio vrlo kratki, testni isječak iz tog za sada nesuđenog filma. Što to točno znači ne znamo, ali znamo da redatelj i dalje ne odustaje od tog svog strastvenog projekta. Isječak od 25 sekundi potpuno je 3D animirana sekvenca napravljena kao test koji pokazuje što ILM (Industrial Light and Magic) može učiniti s VFX-om na stvorenjima (vodite računa da je ovo staro 10-tak godina). Zanimljivo je i to da je del Toro prošle godine nagovijestio da želi za adaptaciju napisati novi scenarij kako bi projekt bilo moguće realizirati s nešto manjim budžetom te kao neobičniji uradak za koji bi se mogao potencijalno naći prostora na nekoj streaming platformi. Sve u svemu to ne zvuči nemoguće. Nije kao da mu Netflix nije dao prostora, što za Cabinet of Curiosities, antologijsku seriju koji je producirao, što za njegovu viziju filma Pinokio (Pinocchio) koji stiže u prosincu.

“Mogu ići na daleko ezoteričniju, čudniju, manju verziju toga. Znate, gdje se mogu vratiti na neke scene koje su izostavljene. Za neke od velikih scenografija koje sam dizajnirao, na primjer, nemam apetita. Kao, već sam napravio ovu ili onu ogromnu scenografiju. Osjećam kao da idem u čudnijem smjeru.” – izjavio je del Toro.

Planine ludila je priča o stravi kao niti jednoj drugoj. Unutrašnjost antarktičkog platoa, ogoljela je, vjetrom izbrazdana i beživotna pustinja, ili su barem tako mislili članovi ekspedicije sveučilišta Miskatonic. Potom su našli neobične fosile stvorenja za koja nitko nikada nije čuo… izrezbareno kamenje staro desetke milijuna godina… i konačno, ludilo grada Starih. Ono što je počelo kao potraga za znanjem uskoro postaje zastrašujuća spoznaja o istinskoj prirodi svijeta i univerzuma u njihovoj sveobuhvatnoj tami i beskrajnom zaboravu. Jer čovječanstvo nije bilo sjajni bljesak stvaranja, već greška, nevažna mrlja postojanja na koju je ravnodušni tvorac zaboravio… sve do sada.

Ako već niste pročitali Lovecraftov roman Planine ludila onda to svakako učinite, imate ga i u prijevodu, u izdanju Hangara 7.

Check Also

Outer Range: trailer za 2. sezonu serije izaziva putovanjem kroz vrijeme

Prime Video objavio je prvi službeni trailer i poster za drugu sezonu SF mystery serije …

Prvi pogled na antologijsku SF seriju A Thousand Suns

Pred vratima je uzbudljiva, originalna web SF serija A Thousand Suns čiji prvi teaser trailer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics