Plamičak nade usred tragedije u Short Trek: Children of Mars

Short Treks su zanimljivi eksperiment koji je omogućio inovacije, te poigravanje s elementima popularne franšize. Osim jedne iznimke („Calypso“), sve su Short Trek mini epizode dosad bile smještene u Discovery eri, ili imale vezu s tom erom. Zato smo s nestrpljenjem očekivali ne samo prvi Short Trek koji je smješten poslije „Nemesis“, te koji služi kao uvod u još očekivaniji Star Trek: Picard. Na žalost nekih gledatelja, ova mini epizoda – Children of Mars – otkriva jako malo o mogućoj radnji nadolazeće serije, dok pokazuje skoro ništa vezano za lik (sad već admirala) Jean Luc Picarda. No ta „ograničenja“ ne znače da je to loš uradak. Upravo suprotno, režiser Michael Pellington, te scenaristički trio Kirsten Beyer, Jenny Lumet i Alex Kurtzman, u osam minuta uspijevaju ne samo prikazati jedan od ključnih trenutaka koji su obillježili Picarda, kao i Federaciju Ujedinjenih planeta, već nam i dati uvid u rijetko viđenu civilnu sferu života. Možda i najvažnije, ova mini epizoda ohrabrenje je da nas u „Picard“ serijalu, koji će imati mračniju tematiku od kultnog TNG-a, čeka dašak nade, i ideali koji su zaštitni znak Star Treka.

Children of Mars

Radnja epizode je simplificirana, što i ne čudi ako uzmemo u obzir kratko trajanje. Pratimo dvije djevojčice, Kimu (Ilamaria Ebrahim) i Lil (Sadie Munro). Iako naizgled drugačije, jedna Zemljanka, a druga vanzemaljka, ova dva lika imaju nešto zajedničko. Oboje imaju roditelje koji rade na federacijskim instalacijama u orbiti Marsa, roditelje koji zbog obveza posla ne mogu doći na Zemlju, gdje djevojčice pohađaju školu. Razočarane takvom situacijom, Kima i Lil igrom slučaja upadaju u međusobni konflikt, koji kako vrijeme prolazi postaje sve gori i gori, s djevojčicama koje ne shvaćaju da dijele isti problem. Naposljetku, njihov problem kulminira scenom žestoke tučnjave u školskom hodniku, dok ih njihovi razredni kolege bodre sa strane. Posebno zanimljiv je format epizode, budući da ovo pogoršanje odnosa u pozadini prati „Heroes“ Davida Bowiea. Na prvi pogled ovo je čudan izbor, ali kako se radnja približava kraju postaje jasno zašto takav odabir. Jer dok djevojčice sjede u kazni za svoje neprikladno ponašanje, školsko osoblje dobiva šokantnu poruku. Dok monitori prikazuju posljedice izravnog i razornog napada na Mars (uključujući i postrojenja u orbiti), a admiral Picard osuđuje taj napad, djevojčice postaju svjesne da su njihovi problemi ništa prema trenutnoj situaciji. Njihov gubitak ih povezuje, što se vidi u stisku ruka na samom kraju. Kao i milijuni drugih stanovnika Federacije, Kima i Lil, ujedinjene su silom prilike, zajedničkom tragedijom.

Children of Mars

Osim same tragedije, koja će vjerojatno igrati ulogu u nadolazećoj seriji (napad i eksplozije na površini i orbiti Crvenog planeta vidimo u recentnom traileru, i to iz perspektive admirala Picarda), „Children of Mars“ posebno je zanimljiv jer nam daje uvid u aspekt života koji rijetko vidimo u Treku. A to je perspektiva civila. Ovo je vjerojatno prvi put, da vidimo i funkcionalnu školu u Trek univerzumu, kao i da vidimo kako funkcionira edukacija u Federaciji. Jer, iako je Trek univerzum kompleksan, mora se reći da nije previše maštovit kada govorimo o životu civila. A tu je i element konflikta, koji rijetko vidimo u ovom utopijskom društvu. Jer i ako uzmemo u obzir da je Federacija Ujedinjenih Planeta idealni prikaz naše budućnosti, čak i u utopiji, djeca ostaju djeca, sa svojim svakodnevnim problemima i predrasudama, koje odrasli često ne primjećuju. Taj mali detalj čini svijet budućnosti uvjerljivijim.

Sam napad odmetnutih syntha, i njegova brutalnost, još je jedan element koji ne viđamo često u Treku (barem ga nismo vidjeli u TNG i pratećim filmovima). Ali to nas ne treba čuditi. Jer kako je sam Sir Patrick Stewart nedavno izjavio, Federacija Ujedinjenih Planeta, kao i sama Zvjezdana flota nisu onakvi kakvih se sjećamo. Svijet se izmjenio stubokom, prvo katastrofom u Romulanskom Imperiju, te sada udarom u srce Federacije koje jako podsjeća na 9-11. A ne trebamo zanemariti da se i pored ovih katastrofa, Federacija i njeni saveznici još oporavljaju od trauma Dominijskog rata. U još jednoj refleksiji na naše današnje društvo, koje se pokušava nositi s post-Trump i post-Brexit erom, i svijet Federacije je umoran, oslabljen, nesiguran i konfuzan. Ali kao što je Stewart naglasio, mračnija atmosfera ne znači negiranje ideala Treka. Upravo suprotno. Kao što smo mogli vidjeti u „Children of Mars“, upravo nas suočavanje s katastrofom povezuje čvršće nego u miru. Jer plamičak nade sjaji najsnažnije upravo u mraku.

A kakav nas svijet zapravo očekuje, i što Picard namjerava poduzeti da pomogne spasiti ideale Federacije, i samog Star Treka, doznat ćemo uskoro – 24. siječnja, na Amazon Prime. Zato pratite Inverziju, gdje vas očekuju tjedne recenzije.

Dodatne opservacije:

  • Tijekom napada na postrojenja na Marsu, na ekranu možemo nakratko vidjeti da su napadači „odmetnuti synthi“. Pitanje je tko su točno ti enigmatični napadači? Je li moguće da je nakon Dominijskog rata, te povratka Voyagera, Federacija počela intenzivnije koristiti androide i EMH-e? Što je naposlijetku rezultiralo katastrofom.
  • Iako kratka, epizoda obiluje manjim detaljima koji daju kontekst radnji. Tako možemo vidjeti da se radnja odvija na First Contact Day – što bi značilo, da je do napada došlo na 05. travanj. Je li slučajnost da su napadači izabrali ovaj vrlo važni dan za ovakav masakr?
  • Također, možemo vidjeti da se škola nalazi na Zemlji, i to upravo u San Franciscu, budući da se kroz prozor Lil, može vidjeti Golden Gate. Dok na zidu njene sobe možemo vidjeti poster koji spominje Bajor.
  • A tu su i prikazi brodogradilišta Utopia Planitia u orbiti Marsa. Nažalost umjesto brodova iz TNG-ere, ili novijih dizajna, vidimo brodove iz Discovery ere, što izgleda pomalo anakronistično. Jesu li ovo zapravo muzejski izlošci, ili je jednostavno budžet mini epizode bio ograničen, pa su iskorišteni postojeći modeli brodova.
  • Vulkanskog ravnatelja igra Robert Verlaque—isti glumac igrao je oca Saru, u „Short Trek: The Brightest Star“.
  • Još jedan anakronističan detalj su knjige u školskoj knjižnici. Čini se da je papir vječan.
  • Ovo je i prvi Short Trek koji ne koristi Discovery font. Ugodno iznenađenje je da je font naslova „Children of Mars“ kultni TNG font, koji se u ovom slučaju ne pojavljuje na početku, već na kraju epizode.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics