Peti Pandakon bavi se temom Japana, retro godine te 100 godina japanske animacije

Konvencija azijske kulture Pandakon 2017. će se ove godine održati 23. – 24. rujna, (subota i nedjelja), na vanjskim i unutrašnjim prostorima zagrebačkog kluba Močvara.

Konvencija i njena ideja kao takve su nastale 2013. godine, kada je šačica mladih entuzijasta, putem Facebook grupe „Cosplay Con“, odlučila uzeti stvar u svoje ruke i napraviti jednodnevni događaj krajem listopada, niti punih mjesec dana od začetka same ideje. Jedan dan održavanja je dogodine prešao na dva, i taj format je konvencija Pandakon zadržala do danas.

Prethodnih godina uz Japan, kao dodatne teme obrađivale su se i one vezane uz Kinu te Južnu Koreju. Ove godine fokus je postavljen na Japan. Kao podteme obrađuju se retro osamdesete i devedesete godine Japana te 100 godina japanske animacije koje ove godine obilježavaju puno stoljeće stvaranja animacije iz ruku japanskih animatora. Ovogodišnje dvodnevno događanje nije kao i inače raspoređeno po danima na multimedijalni i tradicionalni program, nego će uslijediti izmiješani program, kojim se oraganizatori nadaju stvoriti bolji osjećaj regularne konvencije uz povećanje broja predavanja, diskusijskih panela, kvizova, projekcija i grupnih aktivnosti na otvorenom, a sve na temu poznatih naslova iz svijeta animacije.

Ove godine, na Pandakonu očekuju vas Makoto, hrvatsko japansko društvo; Ichidan udruga za promicanje japanske multimedijalne kulture; Društvo Animov iz Slovenije koje se bavi širenjem kulture animiranih filmova, stripova i društvenih igara; udruga Igranje, s kojima ćete imati priliku isprobati nekolicinu boardgameova s japanskom tematikom, i pregršt zabavnih i interaktivnih vanjskih aktivnosti. U želji za većim brojem predavanja ove godine ćete moći slušati o temama: japanskih vrtova (P. Horvat), o japanskom srednjovjekovnom oružju (Makoto društvo), japanskim horor mangama (Udruga Ichidan), te panel o „Putovanju Japanom“ koji sačinjavaju putnici i kolege iz Makoto društva. Posebno izdvajamo predavanje pod nazivom „Japanski novi val: okrutne priče mladih“ koje će održati Tanja Vrvilo, glumica i filmologinja, čija su posebna istraživačka područja (pri)povijesti japanskog filma i umjetničkih avangardi.

Svaki dan donosi i po jedan grupni kviz, gdje se možete natjecati u vašem znanju svijeta japanske animacije i japanskih stripova, te općenito o samom Japanu. Tu je i nezaobilazno cosplay natjecanje, koje uvijek donosi sa sobom pregršt raznoraznih likova koje posjetitelji predstavljaju, a natječu se za vrijedne nagrade sponzora „Evergreen sushi“ te „Exit Games – Escape Rooms“ iz Zagreba. U večernjem programu zabava je osigurana uz karaoke i Just Dance dionice na plesnom podiju, nakon čega slijedi glazbeni party.

Ove godine među brojnim izlagačima pronaći ćete i Inverziju sa svojom šarolikom ponudom Funko POP! figurica, bilježnica, šalica i majica. Vidimo se!

Pandakon 2017.

Svi ljubitelji japanskih i ostalih azijskih zanimljivosti su pozvani na druženje bez obzira na godine. Ulaz na konvenciju je simboličnih 10,00 kn po danu.

Za detaljnije informacije posjetite službenu stranicu konvencije Pandakon.

Pandakon 2017.

Check Also

Počeo je Animafest Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 03. do 08. …

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics