Peti FantaSTikon je pred vratima

U prethodnoj najavi jubilarne 5. konvencije, Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST najavila je kako će ovaj FantaSTikon imati još nešto veliko, nešto što se s horizonta nije još vidjelo. Lijepo su rekli: pratite objave, kupite karte za Split… No dobra je vijest da još sve stignete jer se 5. FantaSTikon održava ovaj vikend, od 15. do 17. ožujka 2019. na splitskom FESB-u.

Posebni gost ovogodišnjeg FantaSTikona je kozmonaut Sergej Zaljotin, heroj Rusije, koji je dvaput bio u svemiru. Pilot i inženjer ekologije (znali ste naravno da astronauti i kozmonauti imaju po dvije diplome, zar ne?), Sergej Zaljotin bio je član zadnje posade postaje MIR, prije no što je Rusija odlučila terminirati postaju. Na međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) posada čiji je član bio, izvršila je zamjenu tehničkih modula (uvođenje prvog TMA). Aktualni instruktor novih kozmonauta održat će dva predavanja na FantaSTikonu pa se požurite uhvatiti svoje mjesto.

Zoran Živković, prof.dr.sc., najbolji pisac jugoistočne Europe, profesor kreativnog pisanja umjetničke proze Univerziteta u Beogradu (u mirovini), drugi je poseban gost ovogodišnjeg FantaSTikona. Osim što je nagrađen s World Fantasy Award za roman-mozaik Biblioteka (2003), Živković je među mnogim ostalim doprinosima (znanstvenoj) fantastici autor i dvadeset dva prozna dela, objavljena u 184 izdanja te 10 nebeletrističkih djela, uključujući Enciklopediju naučne fantastike iz 1990. Njegova djela prevedena su u 23 zemlje, na 20 jezika. Godine 2017. European Science Fiction Society (ESFS) proglasilo ga je European Grand Masterom. Na ovogodišnjem FantaSTikonu održat će i program poticanja na pisanje – Masterclass.

Šibenčanin Ed Barol, čiji je roman Vrelo tame izdao Hangar 7, uvršten je među počasne goste ovogodišnjeg FantaSTikona. Kako i ne bi, kad ekipa Udruge F&ST u svakom izdanju konvencije nastoji publici predstaviti vrhunske lokalne autore, a Barol, s preko 50 objavljenih kratkih priča i 3 nagrade SFERA to svakako zaslužuje. Među ostalim, na FantaSTikonu će se održati i predstavljanje njegovog drugog romana – Boja neba, koji će uskoro ugledati svjetlo dana u nakladi Hangara 7.

Na žalost ovogodišnjih posjetitelja FantaSTikona, ali na radost svih koji se vesele novom radu Esada Ribića, isti je, unatoč prethodnoj najavi, zadržan obavezama novog posla u Americi (eh, tako je to, FantaSTikonovci, kad nastojite dovesti najveće). Ipak, izložbi i likovnog dijela neće nedostajati, a očekuje vas i trodnevni RPG Dungeon, u organizaciji Udruge Zeleni Plamen iz Zadra, nagradni turniri, kvizovi, radionice, izvrsni filmski program (s jednim klasikom i jednim blockbusterom), program za djecu, mnogo predavanja (Dalibor Perković, Zdeslav Benzon i Aleksandar Žiljak, među mnogim drugima) u preko 100 sati programa, prvenstveno na podteme konvencije Istraživanje svemira i Rusija (jesmo li spomenuli da će iz prve ruke biti i predavanje očevica prvog leta čovjeka u svemir).

Živo - FantaSTikonOčekuje vas i u predhodnoj najavi već spomenuta kraljica ruskog horora Anna Starobinets, novinarka, scenaristica i spisateljica nagrađena nagradom Best Author u kategoriji Hall of Fame European Science Fiction Societya 2018. godine. Prvi prijevod njenog romana na hrvatski, Živo, izlazi u izdanju Hangara 7 premijerno za predstavljanje na konvenciji.

Sve su to više nego dovoljni razlozi za dolazak na ovogodišnji FantaSTikon.

A ako ipak želite još, Udruga F&ST, organizator FantaSTikona upravo povodom petog, jubilarnog FantaSTikona izdala je i prvu (pa odmah i međunarodnu) zbirku kratkih priča, pod naslovom Svemir na Crvenom Trgu. Kupiti je ne možete, ali je možete dobiti uz svaku kupljenu trodnevnu ulaznicu, koje su, unatoč dodatnom obogaćenju programa ostale istih cijena kao i lani.

Organizatori ovogodišnjeg FantaSTikona potrudili su se imati i dulji program od tri dana. Od 14. ožujka, u suradnji s Fotoklubom Split, Veleposlanstvom Ruske Federacije u RH, Rossotrudničestvom u RH, Udrugom informativno-pravni centar ruskih sunarodnjaka u RH i uz pomoć Lukoila i Elevona d.o.o. bit će u Fotoklubu Split otvorena izložba Prva žena u svemiru – Valentina Tereškova.

Raspored događanja možete potražiti na službenim stranicama.

Check Also

Ovog vikenda na Mreži: 08. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon

Godinu dana od prethodnog izdanja, nakon najave i odgode uslijed više sile iz srpnja ove …

Pred vratima je 2. izdanje Grossmannovog festivala fantastike i stripa!

Drugo izdanje Grossmannovog festivala fantastike i stripa održava se ovoga vikenda, od 28. do 30. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics