Petak na Animafestu!

Kinoteka i danas već od 9:30 pripada djeci i mladima koji nakon Natjecanja filmova za djecu 4 i 1 (11:30) u Obiteljskom programu mogu vidjeti i najbolje filmove svojih vršnjaka – nagrađene filmove 9. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin (15:30). No to je tek uvod u jedan od središnjih događaja Programa za djecu i mlade – projekciju uzbudljive švedske detektivske avanture sinkronizirane na hrvatski Gordon & Paddy u 17:30. Za odraslu publiku uputno je u Kinoteku navratiti u 20 i 22 sata na projekcije VN kratkometražnog filma 5 i 6 s filmovima poput postmoderne Moje generacije (kliknite na ime filma za teaser), psihološkog Jajeta, kiberpankerskog fantasyja nadahnutog videoigrama Alexis iznutra, tri minijature Johna Morene, punk Razmirica i očaravajuće Povorke nadahnute strip-estetikom.

Kaptol Boutique Cinema danas je rezervirano za retrospektivu portugalske animirane kinematografije (17:30 i 20). U protekla dva desetljeća produkcija portugalskih kratkih filmova značajno je narasla i promijenila identitet usvojivši novu kreativnu i profesionalnu perspektivu. Nikada nije producirano toliko kratkih filmova takve kvalitete i raznolikosti. Tomu pridonosi i golem broj nagrada, uvrštavanja u selekcije te posebna međunarodna pažnja poklonjena portugalskim autorima. Agênciu – portugalsku agenciju za kratki film, osnovao je 1999. godine Curtas Metragens CRL s ciljem promicanja i distribucije portugalskih kratkih filmova u svijetu. A postoji li bolji način proslave 20. obljetnica od temeljne misije Agencije – odavanja počasti portugalskom animiranom filmu i portugalskoj kulturi uz neke od najslavnijih filmova i redatelja? Petak u Kaptolu zaključit će projekcija Buñuela u labirintu kornjača (22 sata), biografskog filma o nastanku dokumentarnog filma Zemlja bez kruha (Las Hurdes [Tiera sin Pan]) genija nadrealizma, uz razgovor s umjetničkim direktorom filma i afirmiranim strip-autorom Joséom Luisom Ágredom.

U Tuškancu igre počinju u 10 sati Natjecanjem studentskog filma 2, izvrsnom selekcijom u kojoj se izdvajaju talijanski coming of age Jegulja, hongkonški Iam Twisq koji kreativno animira urbani krajolik putem snimki nastalih dronom iz ptičje perspektive, Veliki bazen koji se odlikuje originalnim dizajnom likova te naprstkom sportsko-erotske sugestije, Ljubav na raskršću u kojemu anime susreće druge animacijske stilove pri uveseljavajućoj stereotipizaciji karakterističnih „ženskih“ projekcija zajedničkog života s različitim tipovima mladih muškaraca, Spokoj čija scenografija osim na videoigre podsjeća i na stripove iz Heavy Metala. U 12 slijedi VN kratkometražnog filma 2 (novi film Petre Zlonoge Jedan od mnogih, duhovita rodna minijatura nizozemskog studija Dvostruki život, avangardna amerikana Marfa, zastrašujući vizualni bombon Utvara, obiteljsko-nadrealistička drama Idem po cigarete, minimalističko-digitalni Klinci, i naročito triperska Kisela kiša neke su od poslastica ovog izbora).

U 14 sati dragulj retrospektivnog programa Animafesta 2019 svakako je osvrt na stvaralaštvo Nedeljka Dragića, jednog od najoriginalnijih autora Zagrebačke škole, uz prisustvo autora. Zagovornik malog čovjeka, njegovih egzistencijalnih briga i bešćutnosti što ga okružuje, za Oscara nominirani Nedeljko Dragić još će nam jednom prikazati Elegiju, Krotitelja divljih konja, Možda Diogen, Idu dani, Tup-tup, Dnevnik i druge klasične naslove povijesti svjetske animacije. Od 15:30 3. blok iz tematskog programa „Animirani film i likovne umjetnosti“ pod naslovom U oba svijeta donosi filmove autora koji podjednako uspješno djeluju u filmskom i galerijskom kontekstu, poput Williama Kentridgea, Takashija Ishide, Maxa Hattlera, Marka Tadića i drugih.

Od 17:30 do 22 uzastopno igraju Studentsko natjecanje 4, gdje izdvajamo njemački film Planeti mačaka, nezobilazni francuski film Politika noja – vizualno fascinantnu distopijsku satiru na suvremeno društvo i političko djelovanje, vizualno intrigantni apsurdistički vestern Čarolija zapada koji pomalo priziva psihodeliju Jodorowskog, te bajkoviti i upozoravajući francuski film Gušter (kliknite na naslov za gledanje cijelog filma).

Slijedi VN kratkometražnog filma 5 i 6, a na svim navedenim projekcijama autori filmova razgovarat će s publikom.

Petak je iznimno poticajan dan i za profesionalce te sve one koji se zanimaju virkanjem „iza kulisa“ stvaralačkog procesa – u KIC-u od 11 pa sve do nakon 15 sati slijede uzastopne making of prezentacije Joséa Luisa Ágrede, Regine Pessoe i Davida Doutela, Gintsa Zilbalodisa i Johna Morene koje nude dekonstrukciju filmova Buñuel u labirintu kornjača, Stric Tomas broji dane, Daljine i projekta Area 52. Navedenim predavanjima prethodit će od 10 sati gostovanje Gerte Xhelo iz TED-Eda koja će predstaviti seriju animirane poezije „There’s A Poem for That“ te odabrati suradnike za sljedeće projekte.

Festivalski party zakazan je u Jabuci uz sastav Submarine.

Animafest Zagreb 2019. održava se u Zagrebu od 03. do 08. lipnja, u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Ulaznice i festivalske iskaznice za Animafest mogu se kupiti putem sustava Kupiulaznicu.hr te tijekom festivala na blagajnama kina.

Check Also

Počinje 13. Fantastic Zagreb Film Festival!

Počinje najfantastičniji filmski festival koji i ove godine nudi pregršt recentnih svjetskih žanrovskih hitova kao …

Znanstvena fantastika na Animafestu 2023.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 05. do 10. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics