Peacemaker: najzabavniji DC-jev igrani projekt u posljednjih nekoliko godina

Bit će ove godine i boljih serija nego što je Peacemaker (Mirotvorac). No, teško da će biti zabavnije.

Baš kao i sa svojim prošlogodišnjim filmom The Suicide Squad, redatelj i scenarist James Gunn je u superherojskom svemiru DC-jevih stripova ispričao priču koja je istodobno napeta, smiješna, krvava i na trenutke iznenađujuće dirljiva.

Peacemaker je nastao skoro pa slučajno. Tijekom prvog vala pandemije 2020. godine privremeno su obustavljene filmske produkcije širom svijeta. Gunn je tada iz čiste dosade krenuo pisati scenarij za ovu seriju, ne znajući da li će glavešine u studiju Warner Bros. uopće biti zainteresirane za nju. Bili su i ona je premijerno prikazana početkom ove godine.

Ako niste gledali The Suicide Squad, Peacemaker (John CenaBumblebee) je sadistički ratnik koji ubija ljude u ime svjetskog mira – pod američkom zastavom, naravno. Obučen u drečavi kostim i blistavu kacigu, on izgleda kao hodajuća He-Man igračka. Emocionalno je također otprilike na tom nivou. No, u filmu smo upoznali i druge bizarne (anti)junake, osvetnike i negativce. Pa zašto baš serija o ovom liku?

Jedan od odgovora je baš to što je Peacemaker već i u filmu bio komično stripovski lik. U seriji Gunn ide korak dalje i kontrastira svog protagonista s banalnom svakodnevnicom jeftinih restorana, propalih videoteka i polovnih kombija. U svom rodnom gradu, Peacemaker – alias Christoper Smith – izgleda kao da je zalutao u pogrešnu stvarnost. Štos je jednostavan ali efektan.

No Gunn gura taj kontrast još dalje, sve dok gledatelj ne počne pomalo suosjećati s ovom patetičnom nabildanom mrgom od čovjeka koji živi u ruzinavoj kamperici. Što više saznajemo o njegovom životu, jasnije nam je i zašto je takav. Njegov otac Auggie Smith (Robert PatrickTerminator 2: Judgement Day) je bivši super negativac White Dragon. Fašist i homofob, Smith prezire svog sina, ponižavajući ga na svakom koraku.

Peacemaker

Srećom pa Peacemakera ubrzo kontaktira agent Clemson Murn (Chukwudi IwujiJohn Wick: Chapter 2) kojemu treba pomoć oko nove prijetnje američkoj sigurnosti. Njegov tim čine John Economos (Steve AgeeSuper) i Emilia Harcourt (Jennifer HollandBrightburn). Njima se pridružuje Leota Adebayo (Danielle BrooksOrange is the New Black) koja krije da je kćer beskrupulozne Amande Waller (Viola DavisWidows). Putem nekako pokupe i samoproglašenog osvetnika Vigilantea (Freddie StromaHarry Potter filmovi), priglupog sociopata koji idolizira Peacemakera.

Na prvi pogled, Peacemaker nudi sve što bi očekivali od superherojske serije: globalnu prijetnju, dobro koreografirane akcijske scene i solidne specijalne efekte. Naravno, budžet nije na nivou blockbuster filmova ali Gunn i ekipa kreativno koriste to što imaju. Ali ono što seriju izdvaja od sličnih projekata su dva aduta: humor i drama.

Gunn ne bira način kako nasmijati publiku. Ima tu psovanja, golotinje, igri riječima, pop kulturnih referenci, slapsticka i farse. Njegovi su likovi kratkog fitilja i duga jezika. Dobar dio vremena – prije, posred i poslije misija – oni se prepucavaju oko komično banalnih stvari, poput Facebook glasina o Supermanovim fetišima. S vremenom, ovakav humor može postati predvidljiv, pa i naporan. Ali svaki put kada bi mi počeo ići na živce, Gunn i njegova iznimno raspoložena glumačka postava bi me nekako uspjeli iznenaditi i nasmijati.

Peacemaker

A onda je tu drama. Jer serija kopa ispod akcije i nasilja i šarenih kostima i anarhičnog smisla za humor kako bi došla do krvave, tople ljudskosti koja se krije u ovim naizgled karikiranim likovima. Peacemaker je duboko traumatizirana osoba koja mrzi samog sebe, opterećen nemogućim standardima muškosti koje mu je nametnuo otac. Gledati njegovo prijateljstvo s Leotom Adebayo je iznenađujuće dirljivo jer mu je to valjda prvi normalni, zreli ljudski odnos u životu. I dok sam od Danielle Brooks očekivao dobar nastup, John Cena – bivši hrvač i sportaš – me iznimno ugodno iznenadio. Gunn je očito vidio nešto u njemu. Bio je u pravu.

Ali Gunn ne zaboravlja ni druge likove. Britanski kazališni veteran Chukwudi Iwuji je zastrašujuće intenzivan kao agent Clemson Murn. Kao John Economos, komičar Steve Agee je stereotip hakerskog štrebera koji, protivno svakoj logici, postaje heroj. Čak i sporedni likovi poput policijske detektivke Sophie Song (Annie ChangShades of Blue) imaju scene u kojima rasturaju. Gledajući ovu seriju i način na koji Gunn koristi svoje glumce, čovjeku postaje jasno zašto ljudi vole raditi na njegovim projektima.

Nemojte me krivo shvatiti: nije sad Peacemaker čudo neviđeno, nekakva serija nevjerojatne dubine i sofisticiranosti. Osobno bih ju svrstao u pametnu zabavu: priča koja je dovoljno inteligentna i samosvjesna da ne bude dosadna, a opet dovoljno neozbiljna da ne postane deprimirajuća. Uz to, ova je serija i remix najboljih dijelova filmografije Jamesa Gunna: tim disfunkcionalnih otpadnika koji moraju spasiti svijet (The Suicide Squad, Guardians of the Galaxy), gnjusne body horror scene (Slither) i agresivni, nasilni gubitnici koji misle da su heroji (Super).

Finale ove serije popratila je vijest kako ju je HBO Max obnovio za drugu sezonu. Što je okej, ali, za razliku od tolikih drugih tobožnjih mini-serija (gledam vas, Loki i The Lovecraft Country), Peacemaker priča zaokruženu priču. Neću se žaliti ako druga sezona bude dobra poput prve. Ali za sad? Savršeno sam zadovoljan ovim što sam dobio.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics