Parsek 125 i Eridan 15 u engleskom izdanju za Worldcon/Eurocon

 

15082014_Parsek125
Kako i pristoji dobro razvijenom fandomu, zagrebačko SF društvo SFera i riječko 3. zmaj složili su svoje fanzine na jeziku kojeg doista razumije cijeli svijet. Parsek 125 u cjelosti je na engleskom jeziku, dok je Eridan 15 većinom. U oba fanzina svoje je mjesto našlo nekoliko priča (što novih, što već nagrađenih pa je zgodno za pokazati), s tim da je David Kelečić zastupljen u oba.

Eridan broj 15 možete skinuti s ovog linka (Eridan 15), u PDF formatu, pa nema smisla da vam ovdje ponavljamo sadržaj. Želite li papirnato izdanje, kontaktirajte udrugu  3. zmaj (www.3zmaj.hr). Parseka trenutno nema na sferinim stranicama, ali bit će kada se urednici vrate s Eurocona.

Papirnato izdanje Parseka možete dobiti ako se učlanite u SFeru (moguće ga je naručiti i za neku sitnu naknadu ako niste član). Za detalje kontakt je na stranicama Parseka. S obzirom da se do 125. broja Parseka trenutno ne može, objavljujemo sadržaj:

Vesna Kurilić: The Spouses’ Story (priča)
15082014_Eridan15Mihaela Marija Perković: A Final Exam (priča)
David Kelečić: Generation Gap (priča)
Irena Hartmann: Puppets (priča)
Iva Šakić Ristić: The Bonds of Magic (priča)
Darko Macan: Bemmet (strip Bočko)
Mihaela Marija Perković: Twenty Years of the SFeraKon Annual Short Story Collection (tekst)
Mihaela Marija Perković: SFERICA AWARDS or How Croatian Fandom Remains Young (tekst)
Croatian SF Convetions Calendar (kalendar domaćih konvencija)

I za kraj; lijepo je vidjeti kada se klubovi potrude prezentirati fandom u europskim/svjetskim razmjerima, ali ne mogu ne primjetiti (a time i biti pomalo žalostan) da se nije uspjelo napraviti nešto zajedničko, nešto u čemu bi sudjelovali svi domaći klubovi. Iako nisam sklon nikoga kriviti, mislim da bi oni stariji ili angažiraniji trebali upliftati mlađe. Istina, oba su fanzina otvoreni za suradnju svakome (Eridan je imao natječaj), ali kao što je Mihaela napisala tekst o Sferakonskim zbirkama, tako je trebalo biti i o klubovima i ostalim zbirkama. Ili još bolje, zamislite presjek domaćeg fandoma (i šire), povijest, priče, na engleskom u jednom lijepom izdanju…

 

Check Also

SFeraKon: pred vratima su 46. dani znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od …

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

One comment

  1. Ovo nije prvi put da se Parsek i Eridan predstavljaju na Euroconima, a prvi put kad je delegacija Sfere lobirala za Eurocon u Zagrebu, u Parseku su predstavljene više manje sve konvencije, festivali, udruge i klubovi kako bi pokazali raskoš hrvatskog fandoma 🙂
    Vjerojatno se ljudima nije dalo raditi istu stvar opet, niti mislim da ima potrebe. Ali obzervacija na nedostatak nekog sadržaja koji bi okupio cijeli nacionalni fandom stoji. Kao član jedne od udruga mogu sa svoje strane reći da baš ne postoji interes za time.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics