Panika na mostu? Star Trek Discovery je upravo izgubio showrunnera

 

27102016_star_trek_discovery_post_1

Za sve trekije, kao i fanove dobre znanstvene fantastike današnje je jutro donijelo nelagodu. Umjesto obećavanog info-dumpa za novu iteraciju Zvjezdanih staza, dobili smo vijest da je tvorac,showrunner i izvršni producent serije, Bryan Fuller, upravo napustio kapetansku stolicu. Prije kolektivne panike i paljenja „red alerta“ podsjetimo se relativno turbulentog puta Discoverya koji je još na scenarističkom stolu.

Kada je u veljači prošle godine CBS najavio novu iteraciju Zvjezdanih staza, u sklopu obilježavanja 50. godišnjice kultne serije, fanovi su je dočekali s određenom skepsom, pogotovo kada se uzmu u obzir najrecentnija „ostvarenja“ u franšizi, te kontinuirana pravna zavrzlama s Axanarom. No kada je CBS objavio da je na mjesto izvršnog producenta i  showrunnera postavljen ni više ni manje nego Bryan Fuller (Hannibal, Pushing Daises), veliki fan Star Trek franšize, oduševljenju fanova i kritičara nije bilo kraja. Fullerov CV uključuje rad na DS9-u i Voyageru, i po svemu sudeći, bio je instrumentalan u stvaranju ideje za Discovery.Takva reakcija je bila opravdana u entuzijazmu koji je Fuller pokazao u zadnjih par mjeseci, bili to nastupi na SDCC-u, TCA eventu, ili na twitteru gdje je upravo Fuller podijelio najviše informacija o nadolazećoj seriji.

No sve što je lijepo kratko traje. Kako ekskluzivno prenosi Variety, Fuller je upravo odstupio s mjesta showrunnera. Detalji su oskudni, ali čini se da u Fullerovom rasporedu – koji uključuje adaptaciju Američkih Bogova za Starz, i „Amazing Stories“ za NBC – nije bilo mjesta za rad na Discoveryu, bar ne za onaj pristup kakav je Fuller zahtjevao. S druge strane, pritisak studija je bio velik, budući da su Zvjezdane staze krunski dragulj CBS-a, a Discovery je najavljen kao flagship serija nove CBS All Acess platforme. Prošli mjesec, nakon zahtjeva kreativnog tima, CBS je pomaknuo premijeru Discoverya sa siječnja na svibanj naredne godine, s ciljem da omogući producentima i kreativnom timu više vremena da razrade priču, te dodatno vrijeme za rad na specijalnim efektima. Sudeći po izvorima, CBS nije bio spreman na drugu odgodu, pogotovo ako se uzme u obzir budžet za seriju, koji po Varietyju iznosi 6 do 7 milijuna dolara po epizodi.

No razloga za prelazak na „red alert“ još nema. Fullera će na kapetanskoj stolici zamijeniti Gretchen Berg i Aaron Harberts (Roswell, Revenge), bliski Fullerovi suradnici, koji su s njim surađivali na kultnoj seriji „Dodir života i smrti“ (Pushing Daisies). U priopćenju izdanom od strane CBS-a je potvrđeno da će Fuller ostati izvršni producent, te da će serija nastaviti pratiti viziju novih Zvjezdanih staza koju je on zacrtao. Teško je reći koliko je ovdje iskrenosti, a koliko je „damage control“ da se ne uzbuni fanove. No, neupitno je da je Fuller u ovom kratkom vremenu već odradio velik dio posla. CBS je potvrdio da će se koristiti Fullerov pilot, te da će serija nastaviti pratiti osnovne smjernice radnje i mitologije koje je on uspostavio. CBS je također najavio novo ime u Discovery timu. U višoj kreativnoj ulozi, nastupit će Akiva Goldsman (Beautiful Mind, Fringe, Transformers), također bliski Fullerov suradnik, koji će pružiti podršku Bergu, Harbertsu, Fulleru i Alexu Kurtzmanu u produkciji koja počinje idući mjesec u Torontu. Treba istaknuti i da je većina glumaca odabrana, osim najvažnije, glavne ženske uloge.

U vezi odlaska oglasio se i sam Fuller s prigodnim trekijevskim tweetom u kojem daje punu podršku novim showrunnerima. S druge strane, njegov bliski suradnik, producent Josh Friedman, objavio je nešto drugačiji tweet, koji daje novi prikaz situacije.

U svakom slučaju, na nama je da se nadamo najboljem, jer nam u ovom trenu, sa svim problemima modernog svijeta možda više nego ikad treba „pravi“ Star Trek. Nije vrijeme za „red alert“, ali ne bi bilo loše dignuti štitove, za svaki slučaj.

Star Trek Discovery, koji prati avanture posade na istoimenom brodu Zvjezdane flote, 10 godina prije događaja u TOS-u, warpat će se u naš kvadrant u svibnju 2017., na CBS All Acess platformi, a u Europi i Hrvatskoj će se prikazivati na Netflixu.

Check Also

Novi video i poster za film Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves!

Paramount Pictures je objavio novi video i friški poster za film Dungeons & Dragons: Honor …

The Last of Us: uzbudljivi, puni trailer za HBO-ovu postapokaliptičnu seriju!

Tijekom panela na Brazilian Comic-Con Experienceu objavljen je puni trailer za HBO-ovu nadolazeću adaptaciju jedne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics