Ovog vikenda na Mreži: 08. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon

Godinu dana od prethodnog izdanja, nakon najave i odgode uslijed više sile iz srpnja ove godine (tako to ide s višim silama kad su podteme ovogodišnjeg izdanja Egipat i postapokalipsa), ovog se vikenda od 28. do 30. listopada održava 08. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon. Ove godine u cijelosti na Mreži, no iz studija (dobro, učionice) i uz pomoć Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Skoro u cijelosti na platformi Discord, ovogodišnji FantaSTikon će se sastojati od šarolikog edukativnog i zabavnog programa. Posebni gost ove godine je Saša Ban, redatelj i suscenarist strukovno nagrađene dokumentarne serije Betonski spavači, koji će predstaviti dosadašnji rad na istoj, ali i najaviti novu sezonu ove zanimljive serije. Počasni gosti su mlada i višestruko nagrađivana spisateljica Sara Kopeczky (živi i radi u Splitu, a objavila je zbirke priča U potrazi za jugom i Više ne znam tko si, zbirku pjesama Kamen, školjka, papir te knjigu za djecu Priče iz Drugozemske) koja će, osim predstavljanja upravo tiskanih Priča, održati i radionicu pisanja za mlade i one koji se tako osjećaju te akademski istraživač, novinar, prevoditelj i autor dr.sc. Emad el-din Aysha (živi i radi u Kairu, autor SF antologije na arapskom te koautor upravo tiskane knjige Arab and Muslims Science Fiction: Critical Essays) koji će na konvenciji održati dva predavanja: “Egypt in Translation: SF, Antiquity and Metaphorical Communication” (zajedno s dr.sc. Ola Elaboudy – egiptologinja i predavačica na odsjeku arheologije, Arheološkog fakulteta Sveučilišta u Kairu), te “Post-apocalypse, Egyptian style: A Future informed by the Past” (pridružit će mu se Ahmed Salah Al-Mahdi – YA autor, prevoditelj, grafički umjetnik; i autor knjige Malaz, Crna zima). Vjerujemo kako je FantaSTikon prva hrvatska konvencija koja će ugostiti čak troje gostiju iz Egipta.

Povodom obljetnice Vrlog novog svijeta predavanje će održati dr.sc. Jakov Dulčić, povodom obljetnice Fallouta dr.sc. Josip Ćirić, povodom obljetnice Harry Pottera Katarina Sovulj, a na još neke podsjetit će nas Romana Jadrijević Lozančić. Ljubitelji književnosti će pronaći bliske im teme kroz predavanje uredništva Morine kutije na temu Sudi knjigu po koricama, okrugli stol Dalibora Perkovića na temu domaće fantastike, predstavljanje novih natječaja Refesticona koje će održati Dragić Rabrenović, razmatranje bajke “Kuma smrt” i njenih i danas aktualnih tema u svjetlu antropozofske duhovne spoznaje koje će održati Snježanka Jadrijević te predstavljanja novih izdanja Hangara 7 i splitskog književnog kluba Pisci za pisce.

Naravno, na FantaSTikonu publiku (uvijek željnu inkvizicije, tu i tamo i poneke nagrade) očekuje i niz kvizeva. Uz već standarni veliki Geek Trivia Quiz (ove godine u Another Online Edition format), održavaju se još tri kviz, i to na temu Buffy, Egipta te postapokalipse.

Nestrpljive igrače očekuju Nove rane, stara krv (Dark Heresy 2E avantura), turnir u igri Heroes (of Might and Magic, a da koji drugi) III, turnir u misterioznoj igri na platformi Boardgame Arena, šahovski turnir te interaktivni panel o TTRPG igrama – “The GM Experience”.

Uredništvo 4. fantastikonovske zbirke priča Datoteke iz Knjige mrtvih, koju izdaje Udruga F&ST u sklopu FantaSTikona, predstavit će autore i priče te proglasiti dobitnika 4. nagrade FantaST, kao i najaviti temu 5. zbirke.

Od ostalih zanimljivosti tu su jedan vrlo poseban mačji cosplay te predavanje Erika Lončara Veličanstvena laž u filmu Soylent Green.

Uvijek zahvalni volonterima, organizatori konvencija održat će i okrugli stol upravo na temu Kamo su nestali volonteri? a FantaSTikon će predstaviti i konvencije na koje možda/vjerojatno/sigurno niste stigli…

Ostale detalje konvencije i satnicu potražite ovdje.

Check Also

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Rikon 2023: Fantastični vikend u Rijeci je pred nama!

Ovogodišnji Rikon, koji će se održati od 29. rujna do 01. listopada u prostorima Filozofskog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics