Ovaj vikend očekuje nas 19. konvencija fantastike Rikon i dodjela Artefakta

 

12102016_rikon_post_1

Od 14. do 16. listopada 2016. na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se konvencija fantastike Rikon u organizaciji udruge “3. zmaj“.

12102016_rikon_post_7

Program počinje u petak 14. listopada u 18:00 sati te nudi bogat izbor predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti te popularne kulture, kao i predstavljanja književnih izdanja i igara, tribine, kreativne radionice, nagradne igre, kvizove te izložbe.

Počasni gost Rikona je nizozemski pisac Thomas Olde Heuvelt čije su priče više puta nominirane za nagrade World Fantasy Award i Hugo, a potonju je i osvojio 2015. godine za za priču “The Day the World Turned Upside Down”. Na ovogodišnjem Rikonu Olde Heuvelt predstavit će svoj posljednji nadnaravni horor roman “Hex” koji je već postigao izniman uspjeh u Nizozemskoj, a ove je godine preveden na engleski jezik. Osim predstavljanja romana, održat će radionicu kreativnog pisanja na temu stvaranja izmišljenih svjetova, tzv. worldbuildinga. Polaznici radionice odmah će imati priliku upotrijebiti nova znanja na natjecanju u pisanju kratke horor priče, od kojih će sam Olde Heuvelt izabrati one najbolje.

12102016_rikon_post_4

Kad smo već kod počasnog gosta na štandu Inverzije će biti dostupan i najnoviji trideseti broj Siriusa B u kojem će vas uz klasične esefične poslastice dočekati i fantasy priča Čitanje tinte u Doi Saketu Thomasa Oldea Heuvelta. Nije riječ o lapsusu, jer na Rikon stižu dva broja 29 i 30 pa osim što ne trebate više dvojiti što će vam Thomas potpisati, odmah ćete osigurati i pristojnu zimsku zalihu kratkih priča.

Obožavatelje horor žanra i mističnih pojava očekuje nekoliko predavanja na tu temu: ono Daniela AntunovićaTko je ovdje lud? – osobine ličnosti povezane s uživanjem u hororu” publici će prikazati više teorija koje pokušavaju objasniti ljudsku motivaciju za uživanjem u horor filmovima. Iva Silla će se u predavanju “Vještice u Hrvatskoj” osvrnuti na zanimljivo povijesne slučajeve i sudske procese povezane sa vještičjim progonima, te na legende o brojnim hrvatskim vješticama.

12102016_rikon_post_02

Za obožavatelje Harryja Pottera pobrinut će se gosti iz Udruge Ministarstvo magije Hrvatska s četiri predavanja o čarobnom svijetu spisateljice J. K. Rowling: “Fantastične zvijeri”, “Harry Potter studio London – The Making of Harry Potter”, “Metloboj kroz stoljeća” te “Maketa Hogwartsa: od nacrta do čarolije”.

Kako će očito biti pristojna količina obožavatelja Harryja Pottera tada je važno napomenuti da će Inverzija stići sa šarolikom lepezom proizvoda iz tog fantastičnog svijeta. Biti će majica, torbi, figurica i privjesaka. Iako će motivi Harryja Pottera biti vrlo zastupljen na štandu, to ne znači da neće biti poštena ponuda i ostalih figurica/majica/bilježnica iz raznih žanrovskih svjetova i dimenzija. Također vas osim Funko Pop! i NECA asortimana očekuju i ručno rađene figurice koje stižu iz Scørpiøn Art studia.

12102016_rikon_post_3

12102016_rikon_post_5

Hangar 7 će na ovogodišnjem Rikonu predstaviti novosti iz biblioteke Solaris. Premijerno će predstaviti čak dvije nove knjige domaćih autora: roman za mlade “Izgnani” Ivane Delač i filozofski sf “Kad tama zavlada” Olivera Franića. Osim ta dva naslova koja ćete odmah moći nabaviti po konovskoj cijeni, najavit će se i romani Ivana Lutza, Eda Barola, Zorana Krušvara, Gorana Gluščića, Vladimire Becić, Robija Selana i Vanje Spirina koji će vrlo skoro dočekati svjetlo dana. Tamo će vas naravno dočekati većina spomenutih autora, kao i sam urednik Davorin Horak.

Budući da psihologija pronalazi interesantno područje za istraživanje u žanru fantastike, neki od predavača prikazati će međuodnos književnosti i filmske umjetnosti s psihologijom, psihoterapijom i neurologijom. Predavanje “Forever Jung – arhetipovi u SF filmovima” dr.sc. Josipa Ćirića prikazat će povezanost Jungovih arhetipova sa znanstvenom fantastikom i horrorom te poveznice s nekim nalazima iz neuroznanosti koji idu u prilog Jungovoj teoriji arhetipova. Nikola Serdarević u svom predavanju “Što čitanje čini našem mozgu” predstavit će istraživanja moderne psihologije i neurologije o utjecaju čitanja lijepe književnosti na ljudski mozak te povezanost s istraživanjima zrcalnih neurona, empatije i teorije uma. Psihoterapeut Mauro Lacovich iznijet će praktične primjene pripovjedaka, bajki i zen priča u terapeutskom radu u predavanju pod nazivom “Terapijski učinak priča”.

Ida Križaj Leko govorit će o “Arhitekturi u budućem vremenu” i pomoću metode spekulativne imaginacije objasniti mogućnost kako arhitektura može bolje razumjeti sadašnje kulturološke, sociološke i tehnološke uvjete.

Suvremeni razvoj spekulativne fikcije i njegove buduće moguće smjerove publici će predočiti nagrađivana spisateljica i prevoditeljica fantastike Milena Benini u svom predavanju “Quo vadis, SF?”.

Marko Fančović će održati interesantno predavanje o legendarnom pulp-časopisu iz tridesetih “Weird Tales”, u kojem su pod uredništvom Farnsworda Wrighta svoje uratke objavljivali H. P. Lovecraft, Robert E. Howard, Clark Ashton Smith i brojni drugi autori koji su izvršili nemjerljiv utjecaj na fantastiku i horor.

Ove godine “Priče iz davnine” Ivane Brlić Mažuranić slave stotu godišnjicu prvog izdavanja. Tome u čast profesor povijesti umjetnosti Theodor de Canziani u svom predavanju “Čitanje kroz gledanje” predstavit će stvaratelje maštovitih, fantazmagoričnih slika na temu djela Ivane Brlić Mažuranić.

12102016_rikon_post_6

Centralno događanje za žanrovsku književnost je dodjela književne nagrade “Artefakt” koja će se održati u petak 14. listopada u 21:30 sati, a koju dodjeljuje udruga “3. zmaj” za najbolja književna ostvarenja u žanru spekulativne fikcije u 2016. godini. U kratkoj kategoriji Artefaktom je nagrađena priča Staklo Gorana Gluščića, u srednjoj kategoriji je nagrađena priča Možeš li vidjeti zvijezde? Jurice Ranja, a u dugoj kategoriji Artefakt je dobio roman Prodavač snova Milene Benini.

Tijekom cijele konvencije održava se i cosplay natjecanje za najbolje kostime. Ove godine natjecateljske kategorije su individualni i grupni cosplay, a najbolje kostime odabiru žiri te publika koja može glasati za svoje favorite. Modna revija sudionika natjecanja je u subotu 15. listopada u 19:00 sati, a proglašenje pobjednika također u subotu u 23:00 sata.

Posjetitelje koji se žele zabaviti čekaju brojne nagradne igre i kvizovi znanja, od kojih izvajamo onu pod nazivom Interaktivna umjetnost: Kviz o video igrama (i svijetu koji ih okružuje). Ako vam je ime poznato, to je zato jer je to naziv Inverzijine kolumne o video igrama koje piše Goran Gluščić, i već vjerojatno pogađate da je upravo on i osoba koja stoji iza kviza.
Nadalje posjetitelje Rikona očekuje i cjelodnevna igraonica društvenih igara koju predvodi udruga Igranje te maraton LARP (live action role play) igara domaćih autora. Posjetitelji će također moći isprobati nekoliko igara koje su tek u nastajanju, uključujući i igru na ploči ”Arcadia Tenebra” riječkih autora.

Nedjelja je  već uobičajeno posvećena mlađem uzrastu pa će djeca i njihovi roditelji moći potpuno besplatno uživati u programu koji započinje u 11:00 sati kratkim animiranim filmom “Požar nije šala” koji je popraćen edukativnom radionicom koju će voditi Hrvatsko agrometeorološko društvo, nakon koje slijedi niz kreativnih radionica.

Detaljne informacije i potpuni program konvencije dostupni su na web stranici: rikonrijeka.com

Vikend ulaznica (petak i subota) iznosi 60 kuna, za kostimirane posjetitelje 30 kuna, a u nedjelju je ulaz besplatan. Za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan sve dane.

Check Also

ANIME MEETUP uz projekciju filma One Piece Film: Red

Napuna: Zbog velikog interesa dodano je još projekcija! One Piece Film: Red se može pogledati …

Rikon 2022: Fantastični vikend na riječkom Kampusu!

Ovogodišnja konvencija fantastike Rikon vraća se na Kampus Sveučilišta u Rijeci. Povratak u zgradu Filozofskog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics