Ovaj vikend ne propustite 43. SFeraKon koji se održava na Jarunu!

Ni ova godina neće proći bez tradicionalnog okupljanja ljubitelja znanstvene fantastike i srodnih žanrova: 43. Dani znanstvene fantastike – SFeraKon 2021 održat će se od 11. do 13. lipnja na Jarunu (livada pokraj polivalentnog igrališta uz Malo jezero). Ulaz je na sve točke programa besplatan. SFeraKon se ove godine kao i prošle održava na otvorenom, ali se predavanja, kvizovi i igraonice odvijaju pod šatorima.

Program je šarolik, i između ostaloga čine ga razne kreativne radionice kako za djecu tako i za odrasle, predavanja, paneli, predstavljanja, kvizovi, LARP, i dodjela nagrada SFera i SFerica, a u sklopu filmskog programa u subotu u 21:00 h očekuje vas i projekcija kultnog animiranog filma Divlji planet (La Planète sauvage / Fantastic Planet). Film je iste godine kada je izašao (1973.) osvojio Grand Prix žirija u Cannesu, a časopis Rolling Stone ga je 2016. uvrstio na 36. mjesto liste najboljih animiranih filmova u povijesti. Nastao je po romanu Oms en série francuskog pisca Stefana Wula u režiji Renéa Lalouxa. Roman je kod nas u prijevodu Milene Benini izdao Hangar 7 u sklopu projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” kojeg je između ostalog financirala i Kreativna Europa.

SFeraKon

Počasni gosti konvencije su Vanja Spirin i Vladimir Cvetković Sever. Vanja Spirin je pisac raznih žanrova fantastike s naglaskom na humorni diskurs. Napisao je osam knjiga i nebrojenu količinu priča. Spirin će za sve zainteresirane održati radionicu Interaktivno stvaranje priče, kao i predavanje pod nazivom Elektronsko selo – koja je temperaturu digitalnih medija. Vladimir Cvetković Sever je novinar, prevoditelj i izdavač. Uz to se redovito bavio prevođenjem filmova. Ljubitelj je fantastike i mitologije, a pogotovo cijeni Tolkienov rad i djelo. Toliki je fan da je svoju izdavačku kuću nazvao prema pojmu koji je skovao Tolkien za lijepu književnost nadahnutu mitom. Sever će, zajedno s Markom Fančovićem, Adrijanom Cvitanovićem, Domagojem Čavrakom i Davorinom Horakom sudjelovati na panelu Izazovi prevođenja u žanru. Vladimir Cvetković Sever održat će i predavanje Kako pokrenuti vlastito izdavaštvo.

Iz ostalog programa izdvajamo:

ALIENS – 35 godina poslije, Marko Ivšinović
Ovo predavanje donosi priču kako je nastao jedan od najuspješnijih filmskih nastavaka uopće, te kakve je utjecaje imao na ostale redatelje.

Umjetna inteligencija od Čapeka do Lema, Davorin Horak & Davor Horvatić
Od Rossumovih univerzalnih robota do računala koje se borilo protiv zmaja… Razgovor o umjetnoj inteligenciji u stvarnosti i fikciji. Kakvo su nasljeđe ostavili Čapek i Lem i koliko su njihova djela utjecala na razvoj umjetne inteligencije pa i kiberpanka, uz pogled na trenutne tehnologije strojnog učenja i potencijalnog dolaska do singularnosti.

RON, vitez od jutarnjeg drveta; animirani film Jakova Gavrana
RON vitez od jutarnjeg drveta je animirani film za koji je sam napisao scenarij, režirao ga, kreirao i izradio lutke i scenografiju Jakov Gavran. Radnja puna akcije i prevrata, šaljivih dijaloga i prekrasnih scena koja se odvija u stip-animaciji se odvija u zemlji Balkaniji gdje su samo neka od mjesta Kajburg, Zlovenija, Pijana kula i drugi. Kad krene odjavna špica, nemojte napuštati svoje mjesto!

Humor u SF-u; Marko Štengl, Mihaela Marija Perković, Mirko Karas
Smijeh je najozbiljnija neozbiljna stvar na svijetu. Kroz dialog o SF velikanima i pregled kroz povijest humora nekoliko veseljaka pričat će o tome što je smiješno, te tko nas i kako nasmijava u svjetskom i domaćem SF-u.

In memoriam Tatjana Jambrišak (1965.–2021.); Marko Štengl, Mihaela Marija Perković i Paola Brodej
Ova godina zadala je veliki udarac hrvatskom SF-u, 31. ožujka napustila nas je Tatjana Jambrišak. Njoj u čast održat će se točka programa pod nazivom In memoriam Tatjana Jambrišak. Stoga dođite u subotu u Veliki šator da se prisjetimo svih lijepih trenutaka s Tatjanom, a za sve koji je nisu poznavali, dođite da vas Marko, Mihaela i Paola upoznaju s njom, njenim radom i vizijom.

Tolkienova bića tame, Bojana Nariel Lubina & Viktor Saruman Starčević

Kako se zovu svih devet Nazgula? Gdje se krije zadnji preživjeli Barlog? Koliko potres može izazvati jedan (mali) zmaj? Sve ono što vas o tamnoj strani Tolkiena zanima, a niste se usudili pitati, donose vam Nar i Sar, glavom, bradom i štapom.

Sto i jedna godina Dobrog Doktora, Marko Fančović
Predavanje o jednom od najbitnijih velikana znanstvene fantastike, legendarnom Isaacu Asimovu, čovjeku koji je kao malo tko oblikovao žanr i za sobom ostavio djela koja se i dan-danas čitaju.

Predstavljanje 27. sferakonske zbirke Svjetla dalekih obala, Marija Serdar & Mirko Karas
Upoznajte autore i urednike ovogodišnje zbirke, raspitajte se što se događalo iza kulisa i kakvi su svježi tračevi. Deset autora i deset priča, ali i dosta zajedničkih motiva… Kakva su zapravo svjetla na dalekim obalama? Ovo je dobra prilika da pokupite autograme dok su autori na hrpi, stoga ne zaboravite olovku!

Lemonijada: Kviz o Stanislawu Lemu, Davorin Horak
Testiraj svoje znanje o jednom od najvećih europskih i svjetskih autora znanstvene fantastike. Tko je bio Stanislaw Lem, koliki je njegov opus i koliko poznajete njegove najpoznatije i manje poznate uratke, zašto su ga izbacili iz SFWA i u kakvoj je vezi bio s Philipom K. Dickom. Očekujemo i znanje o adaptacijama njegovih djela u drugim medijima, a znanje ćemo i bogato nagraditi vrijednim nagradama Inverzijinog webshopa i Hangara 7.

Vješte domaćice ili domaće vještice, Srebrenka Peregrin
Narodne priče i predaje o hrvatskim vješticama, što stvarnim što bajkovitim, uz par naputaka kako ih se riješiti (bez ognja i Malleusa Maleficaruma)… ili kako jednom postati, ako vam je to draža opcija.

Više o programu, kao i kompletnu satnicu potražite na službenim stranicama.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics