Ovaj vikend ne propustite 42. SFeraKon koji se održava na Ribnjaku!

Pandemijska godina ipak neće proći bez tradicionalnog okupljanja ljubitelja znanstvene fantastike i srodnih žanrova: 42. Dani znanstvene fantastikeSFeraKon 2020 održat će se od 09. do 11. listopada u Parku Ribnjak.

Format događanja je poprilično izmjenjen radi trenutnih okolnosti, a ulaz je besplatan. SFeraKon će se tako održati na otvorenom, pri čemu su predavanja i mini igraonica planirani pod nadstrešnicom, odnosno pod šatorima. Sukladno preporukama i odlukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, vodit će se evidencija, mjeriti temperatura organizatora i sudionika.

Program će između ostaloga činiti brojne kreativne radionice kako za djecu tako i za odrasle, šarolika predavanja, prezentacije recentnijih žanrovskih romana, kvizovi, dodjela nagrada SFera i SFerica, a očekuje vas i projekcija kultnog filma Predator (1987) – petak u 17:30 h.

Dobitnici nagrade SFera za djela objavljena u 2019. godini su:
minijatura — Aleksandar Žiljak: Božanstvo (Zrnca spoznaje, Pučko otvoreno učilište & Albus, Pazin, 2019.)
kratka priča — Milena Benini: Šuma ponad mora (Autorske bure, V.B.Z. d.o.o. & Rijeka 2020, Zagreb, 2019.)
priča — Irena Rašeta: Zahira (Abeceda Beskraja, SFera & Hangar 7, Zagreb 2019.)
novela — Ed Barol: Superman u kućnom ogrtaču (Sirius B broj 45, Hangar 7, Zagreb 2019.)
roman za djecu — Morea Baničević: Dvojnici iz tame (Hangar 7, Zagreb, 2019.)
teorijski rad — Aleksandar Žiljak: Zvijezde u noći: politička predavanja o filmskoj fantastici (Hangar 7, Zagreb 2019.)
posebno ostvarenje — Slice of Life (Luka Hrgović, Dino Julius i Anton Svetić, 2019.)

Počasni gost konvencije je Aleksandar Žiljak, jedan od najplodnijih autora hrvatske spekulativne fikcije i višestruki dobitnik nagrade SFERA.

Iz programa izdvajamo:

Predstavljanje 26. sferakonske zbirke “Solar(n)i”, Ivana Delač i Marija Serdar
Ovogodišnja sunčana tema osigurala nam je više nego zanimljiv sadržaj zbirke. Sunce se pokazalo kao vrlo poticajan motiv, a jesu li ga autori/ce u svojim pričama učinili prijateljem ili neprijateljem ljudske (i drugih) vrsta, koliko su jako izokrenuli svijet i promijenili ga, poslušajte na predstavljanju zbirke.

Promocija romana mača i magije Kraljevstvo nade, Eric Johansson i Davorin Horak
Žanrovski autor Eric Johansson predstaviti će svoj novi humoristični fantasy roman “Kraljevstvo nade”, objavljen ove godine u izdanju Hangara 7. Osim autora, o romanu će govoriti urednik romana i kreativni direktor Hangara 7 Davorin Horak. Kraljevstvo nade humoristična je pohvala žanru mača i magije inspirirana Conanom, Gospodarom prstenova, Narnijom, Amberom, grčkim i nordijskim mitovima, a ujedno je i hommage velikanima Terryju Pratchettu, Rogeru Zelaznyju, J.R. R. Tolkienu, C. S. Lewisu i Robertu E. Howardu.

Predstavljanje romana Polaris – Poslednji grad, Snežana Kanački i Davorin Horak
Predstavljanje prvog dijela sage o Polarisu; kako se utopija pretvorila u distopiju; stanje sf scene u Srbiji i regiji; najava drugog dijela sage – Dormnet 30.02; zainteresiranost strane publike za objavljivanje romana Polaris – poslednji grad na više jezika kao i suradnja sa stranim izdavačima.

Mač i planet – od Johna Cartera i Flasha Gordona do Ratova zvijezda, Marko Fančović
Predavanje o samim počecima žanra, Edgaru Riceu Burroughsu i pukp-pripovjedačima koji su, što narativno što vizualno, utrli put za space operu i predstavljaju maštu bez granica – često i bez pretjeranog smisla, ali uvijek uzbudljivu.

ALIEN – Hoćemo li ikada saznati istinu?, Marko Ivšinović
Predavanje “ALIEN – Hoćemo li ikada saznati istinu” govori o razvoju ALIEN franšize i otvorenim pitanjima na koja još uvijek nemamo odgovore. Prema reakcijama fanova, pitanje je hoćemo li ikada saznati tko je zaista i zašto stvorio strašnog ksenomorfa.

Vješte domaćice ili domaće vještice, Srebrenka Peregrin
Narodne priče i predaje o hrvatskim vješticama, što stvarnim što bajkovitim, uz par naputaka kako ih se riješiti (bez ognja i Malleusa Maleficaruma)… ili kako jednom postati, ako vam je to draža opcija.

Književna radionica – novi mediji, Vanja Spirin
Ideja je da se obrađuju tehnike pisanja unutar već uhodanih medija, dakle scenarija i klasičnog pisanja unutar žanrovske književnosti, s naglaskom na nove medije poput elektronske lii audio knjige/ priče. (60 min.)

Good Omens Cocktail Hour
Bezvremeno djelo Terryja Pratchetta i Neila Gaimana ove je godine napunilo 30 godina, a 2019. nam je donijela fenomenalnu istoimenu seriju. Pa zapijmo skupa Armageddon! 2020. je godina, jahači Apokalipse očito ponovo jašu. Nemamo Anđela i Demona, ali imamo njihove recepte za ugodno druženje i zaborav, a možda nam padne na pamet i ideja kako spasiti svijet! (60 min.)

Predavanje Right Stuff – ili evropski put u svemir između dva svjetska klanja, Aleksandar Žiljak
Sažeto proučavanje vizije svemirskog putovanja u tri Evropska filma snimljena u godinama između svjetskih ratova: Aelita, Žena na Mjesecu i Stvari koje dolaze.

Promocija knjige As the Distant Bells Toll, Aleksandar Žiljak
Promocija najnovije zbirke fantasy priča As the Distant Bells Toll, Aleksandra Žiljka, u izdanju Wizard’s Tower Press. Druga zbirka priča na engleskom ugledala je svjetlo dana. O tome kako je nastala, što sadrži i ostalim detaljima, na promociji.

Promocija knjige Zvijezde u noći, Aleksandar Žiljak
Zvijezde u noći knjiga je filmskih predavanja Aleksandra Žiljka, u izdanju nakladnika Hangara 7. O tome kako je nastala, predavanjima samim, te ostalim detaljima, na promociji knjige.

Ovog vikenda na SFeraKonu su dobrodošli i strastveni kvizaši. Na programu su tri kviza, Harry Potter kviz by Ministarstvo Magije Hrvatska u petak i Star Trek TNG ultimativni kviz u subotu koji će se održati u fantasy pubu Veliki Tolk. Najhrabriji su pozvani i na Klingonski izazov u organizaciji Sekcija 31 – Ljubitelji Zvjezdanih Staza Hrvatska.

Više o programu, kao i kompletnu satnicu potražite na službenim stranicama.

SFeraKon 2020

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics