Ovaj petak počinje drugi FantaSTikon

 

20072016_fantastikon2_post

Ovaj vikend, od 22. do 24. srpnja održava se druga edicija žanrovske konvencije FantaSTikon. Kao i prošle godine mjesto događanja je Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. U pet dvorana će se paralelno odvijati projekcije filmova, predavanja, predstavljanja, kvizova, tematskih radionica i igraonica.

Kao poddogađaj konvencije održava se i  Super H.I.K. koji je ostvaren u suradnji s zagrebačkom udrugom Igranje. Riječ je o konvenciji za ljubitelje društvenih igara, koja bi trebala biti putujuća kroz cijelu Hrvatsku, svake godine na drugoj lokaciji i kod drugog suorganizatora. Očekuje vas pet nagradnih turnira (Codenames, Blood Rage, Catan, Alias i 7 Wonders) te predstavljanje igara domaćih autora: Arcadia Tenebra RPG, Urban Decay i Krvolov.

Znanost će na FantaSTikonu biti zastupljena s dva predavanja:

Ivica Puljak: “Odakle smo? Što smo? Kamo idemo?”
Nikola Godinović: “Crne rupe, gravitacijski valovi i gama zrake”

Žanrovski dio predavanja je pozamašan pa ćemo izvojiti samo neke:

Tea Tudja održat će dva predavanja o velikanima fantastične književnosti, sir Terryju Pratchettu i Neilu Gaimanu : „The Discworld Novels of Terry Pratchett“ i „Neil Gaiman: American Gods“.

Toni Lozančić, otkrit će vam „Priču o Huginu“, znanstvenom i znanstvenofantastičnom švedskom časopisu koji obilježava svoju stotu godišnjicu.

Zdeslav Benzon će vas educirati o povijesti SF pulp časopisa: „Amazing, Astounding, Astonishing, povijest SF pulp časopisa“.

Petra Bulić donosi pregled prvih izvora o “kralju” Arturu kako bismo upoznali originalnog junaka koji lovi divovske veprove, odlazi u svijet mrtvih u potrazi za čarobnim kotlom i ubija moćnu vješticu: „Kralj Artur iz Podstrane.“

Posebni gost ovogodišnjeg FantaSTikona je Boro Pavlović, akademski slikar i strip crtač koji uglavnom crta za poznate francuske i norveške strip kuće. Crtajući stripove poput „El Niña“ i naslovnice za stripove poput „Jamesa Bonda“, „Modesty Blaise“ i „Fantoma“, stalno pokazuje zašto ga publika, a time i prestižne izdavačke kuće, smatraju autorom za najveće svjetske scene stripa.

Na kon stiže i Vladimir Mario Davidenko, akademski slikar iz Splita, kolorist (Neretljanski ratnik i mnogi drugi) i strip crtač (Jomar), koji je imao izložbe u Dubaiu i Hamburgu i koji će svoju umjetnost i iskustvo podijeliti sa svima koji će ga htjeti saslušati.

Splitska autorica Sonja Gasperov predstavit će svoj strip serijal Vučine i razgovarati o trogodišnjem vođenju strip dnevnika.
Bilježenjem svakodnevice i snova nerijetko dolazimo do zanimljivih ideja. Na dvodnevnoj radionici (petak i subota po 90 minuta) crtaju se strip dnevnici, a prijaviti se možete na info pultu u petak (do početka događanja).

Svoje nove književne radove prestavit će redom Daria Keršić, Tanja Radman i Aleksandar Žiljak.

Daria Keršić govorit će o svom prvijencu “Moć albiura” koji je izašao u nakladi Algoritma. A onda će publika imati priliku i čuti autoricu kako pjeva, u pratnji Filipa Stilina, druge polovice dua “Siren & the Wolf”.

Tanja Radman će vas pobliže upoznati s njezinim romanom Republika kamena koji je tek prvi dio pentalogije.

Već kultni Aleksandar Žiljak će uz predstavljanje svoja dva novoobjavljena djela, romana za mlade „Zagonetka Zmajskih otoka“ i zbirke kratkih priča „Srce od stakla“ održati i dva predavanja: „Alien – jeza u svemiru“ i „Daj babo glavu! ili kako je propao fantasy u Jugoslavena“.

U sklopu programa za djecu, održat će se interesantne radionice na kojima će se izrađivati gipsani odljevi na temu Star Warsa, bookmarkeri, vilinska krila i svemirski jet-packovi.

I ove godine će se održati natjecanje u cosplayu. Cosplayere će ocjenjivati tročlani žiri, čija je članica iskusna i nagrađivana cosplayerica Sara Pašić. Upravo će vas ona provesti  kroz radionicu kako započeti s cosplayom iliti „Cosplay Basics 101“.

Za one natjecateljskog duha, organizatori su pripremili pet nagradnih kvizova: Star Trek kviz, u čast 50. obljetnice prvog prikazivanja Star Trek serijala, (Board)game Double Jeopardy, Doctor Who kviz, Geek Trivia Quiz te kviz Jesu li nam došli Gali, kroz kojeg najmlađi član Udruge F&ST, petogodišnji Lav traži osobu koja Asterixa i Obelixa voli kao i on.

Očekuje vas i bogati filmski program. Preko 11 sati filmova, dugih i kratkih, smiješnih i strašnih… ukratko: za svačiji ukus. Izdvojit ćemo Star Trek: Horizon, Koko i duhovi, LFO, te domaći film Sirene i krikovi, prije čije projekcije će autor Ivan Perić govoriti o iskustvu snimanja dugometražnog filma u jednom kadru.

Kotizacija za konvenciju za sva tri dana iznosi 75 kn (za cosplayere 50 kn; za članove Udruge F&ST 40 kn), za dva dana 55 kn, a za jedan dan 35 kn (za članove Udruge F&ST 15 kn), dok je za osnovnoškolce, studente i zaposlenike FESB-a ulaz slobodan.

Detaljnije o programu, kao i samu satnicu potražite na službenoj stranici FantaSTikona.

Check Also

ANIME MEETUP uz projekciju filma One Piece Film: Red

Napuna: Zbog velikog interesa dodano je još projekcija! One Piece Film: Red se može pogledati …

Prvo izdanje konvencije Slavonikon!

Slavonikon, konvencija kojoj je cilj prezentacija i promidžba raznih oblika društvenih igara, programiranja i izrade …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics