Osvrt na prvu epizodu FOX-ove serije “Gotham”

 

23092014_gotham_recka_pilot

Premijera Gothama već je iza nas, a mi sabiremo dojmove nakon odgledanog pilota. Izlazak serije lijepo se poklopio s 75-godišnjom obljetnicom izlaženja Batmana u stripovskom obliku. S obzirom na opću popularnost franšize o Batmanu, o kojem god se mediju radilo, nije čudo što je i sam Batman našao mjesto u ovoj poplavi serija i filmova s junacima iz stripova poput Arrowa, Flasha, Marvel’s Agents of Shield, Z-nation i mnogih drugi koje dolaze. Idejni začetnik i scenarist pilota je već renomirani Bruno Heller koji je zanat ispekao na dvjema priznatim TV serijama, povijesnom „Rimu“ i kriminalističkom „Mentalistu“. Godine 2013. kompanija Fox kupuje Hellerov scenarij za nešto što će se u skoroj budućnosti zvati „Gotham“. Navodno je Fox kupio scenarij bez da su prethodno vidjeli pilot, što bi definitivno nešto moralo značiti (osim ako po defaultu vjeruju u uspjeh nakon uspjeha triju filmova). Iako su iznimno prosječni “Arrow”, prijašnju TV seriju temeljenu na još jednom od junaka strip izdavača DC Comics, nazivali serijom o Batmanu umjesto Batmana (zbog mračnije atmosfere i negativaca koji su obično Batmanovi), ipak nam na male ekrane dolazi prava serija koja će se pozabaviti šišmišovim svijetom u potpunosti. Za razliku od filmova i stripova koje se bave Batmanovim svijetom u njegovim zrelim danima, serija će obrađivati Batmanovo predformativno razdoblje, mogli bismo reći i dječaštvo i odrastanje malog Brucea Waynea (David Mazouz). Počet ćemo s negdje oko 12 godina starosti pa sve do trenutka kad stavlja svoj plašt u finalu. A pratit ćemo i začetak karijere detektiva Jamesa „Jima“ Gordona. Autori su seriju nazvali Gotham, poput slučaja sa serijom „Smallville“ o Supermanu.

Serija započinje općepoznatim tragičnim događajem koji je malog Brucea Waynea označio za cijeli život. A upravo je i taj moment neraskidivo povezao životne linije Jima Gordona, malog Brucea, ali i malu Seline Kyle (Camren Bicondova), kasnije poznate i kao Catwoman. Mračni Gotham mračna je verzija današnjeg New Yorka s jakim noire elementima. Gothamska policija (GPCD) vjeruje u svoju nadmoćnost, brutalno se razračunava s kriminalcima, a s druge strane korupcija se duboko ukorijenila u sam sustav. Mladi Jim Gordona (Ben McKenzie) novopridošlica je u Gotham i novi partner starijeg iskusnog kolege Harveya Bullocka (Donal Logue). Spomenimo ovdje i Gordonovu ženu Barbaru Kean, čvrstog temelja u Jimovu životu, ali i žene s tajnama koje će, nadam se, s vremenom razotkriti. Zanimljivost: McKenzie je dao glas Batmanu u animiranom filmu „Batman: Year one“. Vjerujem da je upravo „Batman: Year one“ (Franka Millera i Davida Mazzucchellija) najbliža referenca iz stripova seriji budući da se najviše bavi poručnikom Gordonom i njegovoj borbi protiv korupcije i mafijaškog bossa Carminea Falconea. Kao što je to bio slučaj i s Nolanovim „Vitezom tame“. Mislim da uopće neću pogriješiti kad kažem da je Gotham, ili barem pilot, serija o detektivu Gordonu.

Bruce Wayne jedini je preživjeli iz napada na Wayneove, i iako ga taj događaja momentalno traumatizira, svojom kasnijom pojavom pred kraj pilota pokazuje svoje buduće lice. Lice koje se ne boji pogledati u tamu i koje se ne boji obgrliti strah. Lik butlera Alfreda Pennywortha pripao je Britancu Seanu Pertweeju. Njegova pojava možda je pomalo preagresivna za moje poimanje Alfreda, no to je možda samo previše zaštitničko i ciničko držanje zbog nedavnih tragičnih događaja. Bruce je možda od svih aktera, čak možda i kriminalaca, najmanje u prvom planu. No, vidjet ćemo u kojem smjeru će krenuti scenaristi u sljedećim epizodama. Misterij ubojstva Wayneovih i dalje ostaje nerješiv, za počinitelja se zna da je nosio crnu masku i sjajne cipele. Na prvi pogled možda izgleda kao pljačka, no meni je zapravo izgledalo kao naručeno ubojstvo. Sjetimo se mladog Jacka Nicholsona odnosno Jokera iz Burtonovog Batmana i „njegovog plesa s vragom na mjesečini“. Ovaj susret ni najmanje nije bio toliko sugestivan, interakcija čovjeka s crnom maskom i mladog Brucea svedena je na nijednu riječ, samo pogled. Hoće li stvari krenuti u tom istom smjeru, prema Jokeru? Ili ipak ne?

Pilot se bavi postavljanjem svih važnih aktera na scenu, i uspostavljanjem veze između svih položaja moći u gradu. Vrlo je jaka kriminalna komponenta grada, većina policajaca je na platnoj listi raznih mafijaša poput Fish Mooney (Jada Pinkett Smith) ili bossa svih bossova Carminea Falconea (John Doman). Okidač svih događaja, kao što smo već spomenuli, je ubojstvo važne Gothamske obitelji, Wayneovih. Ta vijest odjekne među kriminalnim miljeom kao i među policijskim snagama, i obje strane pokušavaju srediti situaciju, naći žrtveno janje i pomesti zločin pod tepih. Jer, kako kaže sam Carmine Falcone „Bez reda i mira nema organiziranog kriminala.“ I još dodaje: „Volim ovaj grad, i neću dopustiti da propadne bez borbe.“ Zašto uvijek kriminalci imaju najbolje lajne? 😉 Svježi detektiv Gordon morat će odmah na početku naučiti na teži način što znači biti pošten policajac u korumpiranom gradu. I kako kao takav može preživjeti. Falcone mu je jasno dao do znanja što se od njega očekuje. U Millerovom stripu Falcone i Bruceov otac imali su dužnički odnos, a u seriji Falcone i Gordonov otac također su imali odnos s poštovanjem.

Od ostalih, nazovimo ih superherojskim tipovi negativaca, u osnovnoj postavi su Selina Kyle odnosno Catwoman, Riddler i Pingvin, Otrovna Ivy, ali u svom formativnom razdoblju. Da vidimo zapravo kako su postali ono što jesu u Gothamu, mračnome gradu. Jedino se kao pravi negativac s pedigreom ističe Oswald Cobblepot, mladi potrčko gospodične Fish Mooney. I ne voli da ga se naziva Pingvinom. Najavljeni su i ostali veliki negativci poput Jokera, Scarecrowa, Huga Strangea, Harveya Denta i Mr. Freeza. No tome u sljedećim epizodama, vjerujem više čak i u sljedećim sezonama. Za prvu sezonu naručeno je 16 epizoda. Druga je naslovljena „Selina Kyle“, tako da ne moramo dvaput razmisliti tko će biti njezin lik u fokusu. Kad bih si dopustio usporedbe sa serijama novijeg datuma, rekao bih da je definitivno zrelija od Agents of Shield i više dramaturški orijentirana od Gothamovog brata po izdavaču, Arrowu. A opet sadrži i solidnu dozu akcije i stripovskog ugođaja… Držim fige da tako i ostane. Vrijeme će u svakom slučaju pokazati.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

One comment

  1. Dojam prve epizode je predugi trailer.
    Grad bolje izgleda od Nolanovih bezlično-bezbojnih vizura, režija tak-tak s nekoliko ‘autorskih’ onanija. Glumci dobri, likova previše za prvu epizodu. Nepotrebno ubacivanje mnogih poznatih likova/imena iz Bat univerzuma. Podilaze fanovima, a ne znaju iskonstruirati čvrst scenarij. Odnos između Gordona i malog Brucea je produkt lijenosti scenariste. Mali Bruce se ponaša ko da ima 65 godina. Pun životne mudrosti … truć, kenj, ser, …
    Volio bih da nije, ali Gotham je mlak proizvod!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics