Osveta dnevnika prijestolja #4: Kako je Jaime Lannister pronašao ljubav na Skagosu

Jeste vi pogledali to čudo? Ja jesam. A onda sam pogledao opet, pa opet… i opet. I pogledat ću vjerojatno još par puta, samo kako bih mogao otupiti uzbuđenje. To je kao ono kad otkriješ pjesmu za koju si siguran da je najbolja ikad pa je držiš na loopu 24 sata nakon čega je mrziš.

No kako god bilo, ja još uvijek nisam došao do tog stadija. Posljednjih dvadeset minuta bilo je toliko uzbudljivo da sam na slijetanje muha na moju ruku bio uvjeren kako dobivam srčani. Da je epizoda bila bolja, možda nikad ne bih imao priliku napisati ovo sada. S druge strane, u tom bi slučaju barem moj epitaf mogao glasiti: “Ubio ga zmaj”, što je sada samo propuštena prilika.

Prije nego se vratim na to, ajde da komentiram ostale stvari koje su se dogodile, a koje su u odnosu na klimaks epizode jednako zanimljive koliko i reklame za uloške.

Prvo, ajmo malo o Maloprstom. Taj manijak bi vjerojatno i Missandei dao razlog da ga ubije. Par epizoda ranije “suptilno” je rekao Jonu da mu želi bengati sestru isto koliko je htio mrtvu maćehu (naravno da je istaknuo i to koliko ga je mrzila, jer Maloprsti uvijek kaže ono što želimo čuti), a sada je Branu poklonio nož s kojim ga je netko još u prvoj sezoni pokušao ubiti. Prilično sam siguran da možemo započeti igru ‘Što bi Maloprsti poklonio osobi X?’ Jaimeu bi poklonio high dive, Davosu ‘I <3 my dad’ šalicu, a Theonu kranjsku kobasicu. Mislim da smo došli do točke da ga jednostavno možemo zvati Maloumni. Znam da je čovjek praktički započeo uništenje Westerosa, ali počinjem misliti da je sve to napravio slučajno.

Epizodu je (minimalno) obilježio i povratak Arye u Winterfell. Prvo je verbalno uništila dva beskorisna stražara, a onda fizički razorila Brienne koristeći svoje novostečene kung-fu sposobnosti (Maloumni bi Aryi vjerojatno poklonio Matrix: Reloaded). Dobili smo i scenu susreta nje i Sanse i drago mi je da je scena dobila više od 15 sekundi. Tu smo negdje vidjeli i malo više creepfest Brana koji je negdje usput zamjenio svoj nezanimljiv karakter nepostojećim karakterom. Njegova persona sada je mush, s čime će moći suosjećati oni koji su ovih dana bingali sve dostupne sezone GoT-a.

GoT

Malo južnije, Jon koristi hijeroglife kako bi Dany objasnio koji vrag se događa, jer ako već mi gledatelji moramo proći kroz ekspoziciju koju odavno znamo, onda ona barem može biti zamaskirana u crteže 12-godišnjeg klinca koji se pali na zombije i plavu boju, to je uvijek uzbudljivo. Dany to svejedno ne ferma 5% i uredno nastavlja svoj benddni maraton, što je vjerojatno foreshadowing za nadolazeći slučajno-incestuozni blowjob. Pogotovo zato jer su oboje u tom trenutku u špilji, a znate što je Jon zadnji puta radio kad je bio u špilji s nekom? Sjećate se, je l’ da, je l’ se sjećate, je l’ se sjećate? Mmmm…

I sve je to bilo sasvim okej, a onda se dogodilo finale epizode i zaboravio sam na prvih pola sata epizode, kao i na prvih dvadeset i pet godina mog života.

Borba je iz perspektive lannisterske vojske, što je dobra odluka pošto smo tako uz svo uzbuđenje dobili i poveću razinu straha. Daenerys i Drogon postali su nuklearna bomba koja nemilosrdno pada i sprema se srušiti sve pred sobom. Čak i ako stvarno ne volite Jaimea, svejedno je lako suosjećati s ljudima koji su u toj vojsci spletom okolnosti i koji sada umiru na posebno bolne načine zbog toga. Solidna razina empatije postignuta je Dickonom koji je predstavljen kao relativno simpatetičan lik, pogotovo zbog glumca koji je uspio sve reći u nekoliko pogleda.

GoT

Zanimljiv je i Bronn koji žrtvuje zlato i bježanje kako bi se nastavio lojalno boriti. Do kraja epizode je jasno da je ono što ga najviše pogoni zapravo njegovo prijateljstvo prema Jaimeu. Tako je u relativno kratko vrijeme postao drugačiji lik žrtvovanjem svoje glavne karakteristike.

Glavni igrač te scene je ipak Jaime. Većinu borbe ne može napraviti ništa. Vojska je uništena pod navalom horde Dothrakija i zmaja, i jasno je da s njihove strane više nema nikakve naznake taktike. Njegova ideja napadanja strijelama također se pokazala neuspješnom. Čak ni u borbi nije posebno dobar, tako ga zeleni Dickon mora spasiti kako ne bi preuranjeno izgubio glavu. Sve oko njega se pretvara u pepeo i upravo taj očaj ga potakne na najluđi potez u cijeloj Igri prijestolja (što je uz lika kao što je Maloumni dosta velik kompliment). Jaime tako grabi koplje i krene jurišati na zmaja.

Game of Thrones” popularan je po izvrtanju očekivanja i ubijanju drame. U knjigama je to posebno izraženo, ali i serija povremo zna ići tim stopama i tako smo u tom trenutku vidjeli savršen prikaz toga. Jaime u svom kamikaze jurišu ima dvije opcije i obje završavaju njegovom smrću. Ili će ubiti Dany i završiti rat (prije nego ga zmaj pretvori u ćavapćić) ili će ga zmaj pretvoriti u ćevapćić. Što god se dogodilo, otići će u legendu kao Jaime Lannister koji je jurišao na zmaja. Baš zato je gotovo tragično da je u tom trenutku uletio friends-forever Bronn i spasio ga tako što ih je obojicu bacio u jezero.

GoT

Nema sumnje da će Jaime gotovo sigurno preživjeti, ali bilo bi posebno tužno da nakon svega toga završi kao ‘onaj koji se utopio u lokvi’. Vjerojatno neće, ali činjenica ostaje da je izgubio smrt kakvoj se većina može samo nadati. Dobro, tehnički još uvijek može dobiti priliku za još jedno jurišanje na zmaja, ali to bi drugi put bilo samo forsiranje.

Vjerojatno najveće razočaranje će ipak biti kad se bude vratio Cersei, bez hrane i bez vojske. Pogotovo dok nekoliko kilometara dalje Daenerys ima ne jednog, nego tri zmaja. Na njegovom mjestu ne bih se ni vraćao. Bilo bi bolje da se udruži sa svojim BFF-om Bronnom i zajedno odu na Skagos gdje mogu jahati jednoroge jedan do drugog, sve to pod ljubičastom bromens dugom. Tako bi barem netko dobio happy ending.

Ono čega me trenutno najviše strah je da nikada nećemo dobiti bolju borbu od ove. Možda je to iracionalno, jer ako jedna stvar raste iz sezone u sezonu, to je budžet koji se troši na masovna krvoprolića. A opet… Što ako ne bude boljeg? Što ako je to to? Što ako sve bude razočaravajuće u usporedbi s ovime?!

O bože, hiperventiliram…

Check Also

Prvi pogled na Tron: Ares!

Disney je otkrio prvi pogled na Tron: Ares, koji predstavlja nastavak filma Tron: Legacy. Nemojte …

Prvi pogled na reboot filma The Crow!

Konačno smo dobili prvi pogled na reboot filma The Crow (Vrana), u vidu netom objavljenih …

5 comments

  1. Da, ova epizoda je bila odlična. Kao i ovaj “prikaz” 🙂

  2. Bitka je ispala spaktakularna, ne čudi što je epizoda bila kraća, jer kesa se tu pošteno morala odriješiti. Jedva čekam dalje, tko zna kakav nas spektakl čeka u zadnjoj epizodi ove sezone. Meni je čak i radnja s Aryom bila posebno draga i to prvenstveno zbog sparinga s Brienne, ali i radi vrlo emotivnog susreta sa Sansom.

  3. Pa dobro, scene velikih bitki jos uvijek debelo zaostaju za prikazom bitki iz Gospodara prstenova i to mi je najveća zamjerka cijelom serijalu. Što se Maloprstog tiće, mislim da mu se bliži kraj 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics