Osveta dnevnika prijestolja #2: Torture porn & wi-fi seks

Nisam spavao noć prije GoT-a, što zapravo nema nikakve veze sa serijom, već s nepodnošljivom toplinom i ventilatorom koji nikad nije dovoljno blizu, ali tko zna, možda podsvjesno toliko ne mogu dočekati novu epizodu da mi je bioritam skroz skrenuo. To bi imalo više smisla da ono malo što jesam spavao nije bilo baš između 03:00 i 05:00 sati, tako da eto… Mrzim ljeto.

Nakon što sam se probudio posljednji put tu noć i zaključio da mi takvo intervalno spavanje ne treba (pogotovo dok je GoT sav svjež na HBO GO-u), imao sam nesreću da novu epizodu GoT-a pogledam prije doručka, zbog čega sam sada na efektivnoj dijeti.

Da, pričam o sceni odstranjivanja greyscalesa, što je baš ono, kako bi mi u Istri rekli, škifo. I iako je dobro znati da će Jorah gotovo sigurno biti u redu barem još neko vrijeme, malo mi je čudno njegovo histerično mahanje iz prošle epizode. Tada nisam reagirao na to jer eto, nismo imali kontekst i može biti bilo što, ali sada, retrospektivno, mislim da je scena s kamenom rukom koja izvire iz prozora na vratima bila tu samo kako bi nam glasno rekla „TO JE JORAH OMG“. Ali ne, Jorah nije (skroz) lud, zapravo je dosta zen i priča relativno normalno s ljudima, izgleda da se samo tu i tamo razmaše svojom boleštinom pa kog zarazi, zarazi. Uz takav mentalni sklop, Westeros će možda propasti i prije nego Drugi dođu. 

Tako da u konačnici sam sretan da sam našao problem s novom sezonom! Jer inače je još uvijek skroz okej.

Bilo je u ovoj epizodi dosta zanimljivih povrataka, na primjer vidjeli smo da Vruća pita još uvijek šuta dupe u kulinarskom svijetu, to je bilo simpatično. Kasnije se pojavila i Nymerija samo kako bi svim gledateljima u glavu montirala pitanje „Gdje je ono Ghost?“ Jer stvarno, gdje je Ghost? Ova serija toliko mrzi strahovukove da mi je čudno da Nymerijin cameo nije bila dekapitirana glava na kolcu, montirana u pozadini samo za posebno perceptivne gledatelje.

I tako sada Arya ipak kreće za sjever i ubijanje Cersei stavljeno je u drugi plan. Pošto trenutno svi osim Jaimea ionako žele ubiti kraljicu, vjerojatno to i nije nešto što zaslužuje poseban prioritet. Ionako će se svi jednostavno poubijat međusobno u narednih pet sati, za što će vjerojatno bit zadužen Jorah i njegovo histerično mahanje.

Nije da se na sjeveru nema nikoga za ubiti. Npr. Maloprsti je dobar kandidat za to, pošto svojim ponašanjem ionako potvrđuje da je legitimno suicidalan. Kako drugačije uopće karakterizirati osobu koja hoda po grobnicama i priča ljudima kako želi bengati njihovu sestru baš kao što je htio i njihovu mrtvu maćehu. U takvoj situaciji jedno usputno gušenje najbolje je što se i može dogoditi. Možda je do toga došlo zato jer seriji posljednjih par sezona stvarno fali erotike po kojoj su nekada bili poznati pa sada eksperimentiraju s takvim nastranim fetišima. Tko zna…

Nagovještaj erotike pojavio se i u bezfalusnoj seks sceni između Sivog crva i Missandei, što je ljubavna priča koja valjda mora bit tu kad je već ranije ustanovljena, ali do koje je vjerojatno malo kome stvarno stalo. Možda zato što nikad i nismo dobili ništa više od tih par usputnih ‘volim te’ scena koje su lišene onoga što neki nazivaju emocijama. Zapravo je lako zaboraviti da je to ikada uopće bio thing, što je okej, jer zaboravit će se ponovno.

Kad Jon ne guši Maloprstog, a Dany ne daje svoje ‘I am the leader’ monologe, oboje zapravo lijepo najavljuju susret koji se čeka još od sredine devedesetih. Nekako je teško povjerovati da će stvari ići baš pretjerano glatko. Pogotovo uz Jona koji je zbog ponosa skoro izginuo već desetak puta, a i izginuo jednom. Vjerojatno ga čak ni Mel neće moći vratiti iz mrtvih kad bude samo pepeo (što se naravno neće dogoditi, ali nije da ne bi bilo zabavno).

U susjedstvu je Cersei spremna za pokušaj pretvaranja u pepeo pa sad ima jednu balistu. Dobro, možda ih ima i više, ali definitivno je riječ o relativno nezanimljivom pokušaju obrane od zmajeva. Očekivao bih više o Qyburna, čovjeka koji je poznat po tome da voli djecu i zombije. Recimo, mogao bi katapultirati zombi djecu na zmajeve koji bi se tada pentrali po njima i izbadali ih noževima. To bi bilo uzbudljivo. Jednostavno ima nešto dosadno u vezi balista, pogotovo nakon što smo vidjeli divlju vatru, divovsku kosu i kruh u obliku strahovuka Vruće pite.

Nekako mi se čini da će te baliste također ubiti barem jednog zmaja, jer uzbudljive stvari se moraju događati prije nego Drugi dođu. To bi istovremeno bila savršena prilika za prvog zombi zmaja u serijalu i nadasve ugodan početak zombi invazije (da tog zombi zmaja jašu zombi djeca bilo bi posebno zanimljivo, ali eeeeeeto, Qyburn radije eksperimentira s balistama).

Kraj epizode bio je posebno bombastičan, s Euronom koji je u svoje tri epizode pokazao da bi mogao biti najzanimljiviji psihopat do sad. Borba je dobro režirana i lijepo izgleda, što je vjerojatno posljedica bolje raspoređenog budžeta. Neke Pješčane zmije su umrle, na zadovoljstvo vjerojatno svih, i Theon je nastavio biti Theon, profesionalac u skakanju u dalj.

Dany je tako izgubila prvu borbu i dobar komad vojske, što je vjerojatno bilo nužno za ikakvu naznaku napetosti pošto je do sada bila apsolutno nedodirljiva.

I tako… Čitao sam komentare po internetu i nije da su svi posebno zadovoljni viđenim. Nekima smeta nepotrebna scena seksa, što mi je čudno jer u biti seks nismo ni vidjeli. Nekima smeta to što se cijela stvar razlikuje od knjige, što nije mjerilo apsolutno ničega. A nekima još uvijek smeta Ed Sheeran iz prošle epizode, jer očigledno im treba nešto u životu zbog čega bi se živcirali.

Ne znam, možda bi i meni smetale neke stvari da nije tako prokleto toplo. Ovako, nenaspavan i znojan i bez ikakve volje za životom, gledanje GoT-a postaje sasvim ugodno iskustvo. Čak mi je i Dany ove sezone dosta zanimljiva, što je vjerojatno glavni pokazatelj toga da nisam baš sav svoj.

Check Also

We Have a Ghost: prvi trailer za Netflixovu obiteljsku nadnaravnu avanturu!

Netflix je objavio prvi trailer i poster za film We Have a Ghost, koji se …

Serije Titans i Doom Patrol završavaju s 4. sezonom!

HBO-ove superherojske serije Titans i Doom Patrol završavaju s četvrtom sezonom. Nismo posebno investirani u …

Jedan komentar

  1. Hvala ti na komentiranju GOT-a, uživam možda i više nego u seriji 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics